Als je een nieuwe functie zoekt maar nog niet zo goed weet wat, zal iedere loopbaancoach je aanraden om je zoektocht te beginnen met een gedegen zelfanalyse. En te starten met jezelf de volgende vragen te stellen: wie ben ik, wat kan ik, waar ben ik goed in, waar word ik blij van en waar krijg ik energie van.

“Maar hoe moet ik dan verder? Hoe kom ik nu tot een concrete functie?” vroeg recent een cliënte die op zoek is naar een functie die beter bij haar past.

Ze had alle tips opgevolgd. Had goed gekeken naar haar verleden. Ze had in kaart gebracht welke beslissingen ze in haar leven had genomen, wat cruciale momenten waren geweest, welke onderdelen van het werk plezier gaven en energie en welke niet.

Maar wat doe je daarna – hoe nu naar de toekomst kijken?

Iedereen maakt verschillende keuzes in zijn leven waardoor je een bepaald levenspad loopt. Maar waren die keuzes volledig je eigen keuzes of ben je dingen gaan doen omdat anderen dat van je verwachtten? Heb je je in je keuzes misschien laten leiden door angst of externe factoren en ben je daardoor een pad gaan lopen dat – achteraf bezien – niet echt bij je past?

Welke taken, verantwoordelijkheden, rollen heb je vervuld maar wat had je daarnaast nog méér gewild. Waar ben je goed in maar kun je helemaal niet toepassen in het werk dat je tot nu toe hebt gedaan?

Het verleden geeft vaak al veel informatie over hoe je het in de toekomst (anders) zou willen. Wat mis je nu, wat wil je graag!

Leuk hoor, maar ik weet nog steeds niet wat voor functie ik wil

Tja dan begint het pas!! Dat antwoord komt niet in één keer hup door de brievenbus of al nadenkend zittend op de bank. Dít is het punt waar veel mensen afhaken. Nu is het belangrijk om in actie te komen en voor jou interessante banen/ functies in kaart te brengen. Dat kan middels het lezen van vacatures. Door deze te sorteren en te trechteren op ‘wat jou wel/ niet aanspreekt’. En je vervolgens te richten op het achterhalen van meer informatie. En dat kost tijd en energie. En doorzettingsvermogen.

Krijg inspiratie

Doe inspiratie op door met anderen in gesprek te gaan over je situatie en je verlangen naar een nieuwe baan. Laat hen meedenken. Ga gesprekken aan met mensen die een functie hebben die je aanspreekt. Krijg zicht op hoe hun werkweek eruit ziet. Wat hun taken/ verantwoordelijkheden zijn en wat jou wel/ niet daarin aanspreekt. Wat zou jij zelf willen? Hoe kijken zij weer aan tegen jouw ervaring?

Dit soort gesprekken kunnen je veel informatie geven. Je krijgt steeds meer gevoel bij wat jou wel en niet aanspreekt en over wat realistisch en haalbaar is. De gesprekken zorgen ervoor dat je zoektocht steeds concreter wordt en je inspiratie krijgt. En het daardoor steeds duidelijker wordt welke functie concreet bij je past!

Begin bij stap één

Duizelt het je allemaal. Laat je niet ontmoedigen maar begin bij de eerste kleine stap. Ook de weg naar een nieuwe baan is een pad op zich!

Coaching

Vind je het moeilijk om voor jezelf een gericht stappenplan te maken? Ik help je graag.

Mijn online programma biedt je echt alle onderwerpen, opdrachten en oefeningen die ook in een persoonlijk loopbaantraject aan bod komen. Een zeer complete en praktische zelfstudie die intussen door 100-en mensen tot tevredenheid is gebruikt. Voordeel is dat je in je eigen tempo aan de slag kunt. Natuurlijk adviseer ik nog enkele aanvullende gesprekken (persoonlijk in Den Haag of op afstand via Zoom) zodat je echt goed op weg kunt. Lees hier ervaringen van anderen die je voorgingen.

Netwerktraining

Als je niet goed weet welke kant je op wilt, zul je dat niet ontdekken al zittend op de bank of achter de computer. Je zult ook gesprekken voeren met onbekenden, mensen bellen die je niet kent. Voor de meesten is het niet iets waar ze nu meteen warm voor draaien. Vooral omdat ze er nog onvoldoende ervaring mee hebben en daardoor angst voelen.
Toch is netwerken onontbeerlijk om je uiteindelijke doelen te bereiken. Daarom bied ik begin januari een online netwerktraining in groepsverband aan van 2 zaterdagochtenden. Doe je mee?

Meer informatie vind je hier => Netwerken naar een nieuwe baan

Wil je meer informatie over wat de ‘zelfstudie/ e-learning’ allemaal omvat?
Overweeg je mee te doen met de netwerktraining?

Mail of bel me en plan een vrijblijvende telefonische afspraak!