Je werkt misschien al een aantal jaren binnen dezelfde organisatie. Ooit had je het prima naar je zin. Maar op dit moment merk je dat je uit je werk weinig voldoening meer haalt. Het voelt alsof je stilstaat en je onvoldoende je talenten kunt inzetten. Je werkt veel uren in de week en uit loyaliteit blijf je je voor de volle 100% inzetten. Tegelijkertijd merk je dat je van je werk (-gever) niet meer blij wordt en je weet dat er intern geen verdere toekomst is. Eigenlijk realiseer je je dat een nieuwe baan veel beter is. Alleen…. je weet niet goed wat je wél wilt!

Natuurlijk kun je zittend op de bank nadenken over ‘wat nu, wat wel’? Alleen…in actie komen en gaan onderzoeken hebben meestal meer effect.

Hieronder 5 tips die je verder kunnen helpen

1. Maak je hoofd leeg

Als je continu in de actiemodus staat, aan het werk bent, druk doet én daarnaast actief in je hoofd naar een antwoord zoekt, dan blijft er weinig ruimte voor inspiratie. Zelf ben ik daar heel goed in. In druk doen 🙂 Ook ik zat met enkele vraagstukken in mijn maag waar ik maar geen antwoord op vond. Het advies dat ik tijden geleden kreeg van een coach was: “Doe eens wat minder. Ga naar buiten, naar het strand of bos. Voel de wind door je haren. Hoor de vogels. Loop een (paar) uur.” Ik vond het een rare tip: ik moest toch actief op zoek naar een antwoord? Dan strookt ‘niets doen’ daar niet echt mee.

Maar ik merkte dat door een langere periode minder te doen, dat ook rust geeft. Het maakt je kalmer, je wordt minder afgeleid, je wordt minder kritisch naar jezelf en anderen toe, je wordt eigenlijk een beetje een ‘leuker en aardiger mens’. En ineens als je jezelf wat meer rust en ruimte geeft, komen er allerlei inspirerende en nieuwe ideeën op. Ideeën die bij alle drukte niet de ruimte hadden gekregen!

2. Investeer in de mensen die je goed kent, die je lief hebt en waar je energie van krijgt

Als je je ontevreden voelt over je werk, kost dat veel energie. En heeft dat vaak effect op je gehele gemoedstoestand, je gezondheid en uiteindelijk je relaties. Zorg dat je niet in een neerwaartse spiraal terecht komt maar omring je met positiviteit en mensen die iets voor je betekenen en je energie geven.

3. Wees nieuwsgierig – krijg inspiratie

Sta open om nieuwe mensen te ontmoeten met nieuwe ideeën en invalshoeken. Vaak hebben we ‘geen idee’ wat een ander nou eigenlijk voor baan heeft. Ja in ‘titel’ weten we wel wat ze doen maar niet direct in taken, verantwoordelijkheden en rol. Vraag eens aan iemand die een functie heeft die jouw interesse heeft, hoe hun werkdag er uitziet? Wat ze wel en niet uitdagend vinden aan hun werk? Lees en verzamel verschillende vacatures die je leuk lijken. Probeer meer over de functie(s)/ de organisatie(s) te weten te komen. Leg contact met mensen die er werken. Probeer een open gesprek met hen te krijgen. Wees nieuwsgierig, krijg inspiratie.

4. Kom uit je comfortzone

Het echte probleem is vaak niet zozeer dat we niet weten wát we willen. Maar dat we er onbewust voor terugdeinzen dát we iets moeten ondernemen.

Iedereen weet: in je comfortzone is het comfortabel. Maar soms kan het er zó comfortabel zijn dat het saai wordt of dat onvrede ontstaat omdat er geen groei of uitdaging meer is. Door te roepen ‘ik weet niet wat ik wil’ hoef je ook niets te veranderen. Laat staan dingen te doen die wellicht buiten je comfortzone liggen en weerstand of angst oproepen.

Waar ben je daadwerkelijk bang voor? Dat het niet zal lukken, dat je verkeerde keuzes zal maken of afgewezen zal worden of…. ? Wat is het ergste dat er zou kunnen gebeuren? Of is het de moeite waard om toch stappen te gaan zetten en je dromen na te jagen?

Wat bepaalt op dit moment je keuzes? Maak je keuzes op basis van angst of juist op basis van wat je het liefste wilt!? Wat zou een eerste kleine stap kunnen zijn die buiten je comfortzone ligt?

5. Maak je wens belangrijk – maak jezelf belangrijk

Luister naar je wensen en verlangens. Maak ze belangrijk. Maak jezelf belangrijk! We zijn erg goed in het saboteren van ons eigen geluk. Door de gedachtes die we hebben, door de belemmerende overtuigingen die we onszelf wijsmaken. Met als gevolg dat we ons vaak veel kleiner maken en houden dan noodzakelijk.

De impact die onze gedachtes op ons gedrag hebben, is enorm. In negatieve zin maar dus ook in positieve zin! We hebben het vermogen om zélf invloed uit te oefenen op het verloop van ons leven. Als alles mogelijk zou zijn, als ook jóuw wens mogelijk is, wat zou je dan graag willen? En wat is de eerste stap op weg naar dat doel?

“There are no limits on your potential. Your true potential is only limited by your imagination and by your willingness to do whatever it takes.

Volgende stap?

Wat is je eerstvolgende stap? Zet je die alleen, met behulp van een coach of wellicht via een e-learning?

Zelf bied ik coaching op velerlei vlak: live in Den Haag of online via Teams. Of – zoals hierboven genoemd – kan mijn e-learning je alle basisinformatie geven om gestructureerd middels zelfstudie aan de slag te gaan. Opdrachten, oefeningen, video’s en animaties nemen je stap voor stap mee in het vinden van antwoorden op ‘wie ben ik, wat kan ik, wat wil ik en hoe vind ik het’. En mocht je alsnog een paar gesprekken willen, dan kan dat altijd!

Wil je meer informatie over alle modules/ lessen en wat het programma je kan brengen – laat het me weten. Ik geef je graag een korte persoonlijke demo 🙂

Doen!