Je hebt al lange tijd het gevoel dat je je werk over een andere boeg wilt gooien. Misschien een nieuwe baan, wellicht een loopbaanswitch?

Maar wanneer is daar het juiste moment voor? Wanneer is het tijd voor verandering?

Met Sinterklaas en Kerst in het vooruitzicht naderen we al weer snel het einde van het jaar. Momenten dat we even vakantie hebben, samenkomen met familie en vrienden en afstand kunnen nemen van de dagelijkse beslommeringen. Meestal zijn dat ook de momenten dat het begint te kriebelen en we besluiten dat we ná de vakantie het echt anders gaan doen. Dat het nu écht tijd is voor verandering. En dat 2022 jouw jaar gaat worden!

In 2022 gaat het leven heel anders worden

Tijdens de gratis webinars die ik de afgelopen tijd heb gegeven, vraag ik hoe lang mensen al met hun wensen rondlopen. Eén jaar, drie jaar, vijf jaar en zelfs acht jaar komt er soms als antwoord dat mensen met verlangens en wensen rondlopen maar er nog onvoldoende handen en voeten aan hebben gegeven. Op mijn vraag wat maakt dat ze uitstellen of wanneer het moment is gekomen dat ze verandering gaan aanbrengen, verschuilen velen zich achter uitstel: nu heb ik geen tijd, nu is nog niet het moment, maar volgend jaar ga ik alles veranderen!

Uitstellen is iets wat mij natuurlijk ook niet vreemd is. Vooral als ik opzie tegen iets waar ik nog niet vaardig in ben. Of als een ongewisse toekomst het gevolg van een eerste stap is. Alleen, wat schieten we op met uitstellen, er verandert uiteindelijk niet zo veel toch? Als je iets wilt veranderen, begin er dan vandaag mee.

Uitstellen

Het gekke is dat uitstelgedrag je eigenlijk dubbel confronteert. Omdat je best wéét dat je aan het uitstellen bent en je je daarna daarover nog ongemakkelijker voelt en je jezelf daarvoor het liefste wederom afwijst.

Hieronder enkele simpele tips die mij helpen toch actie te blijven nemen

1. Deel je einddoel op in kleinere stappen

Deel je einddoel op in kleinere stappen of taken, zodat het overzichtelijk en behapbaar blijft. Wat is de eerste kleine stap waar je mee kunt beginnen? Pas als die stap is genomen en afgerond, kun je nadenken over de volgende kleine stap.

2. Stop met denken maar ga gewoon doen

Meestal gaat het in onze bovenkamer enorm te keer. Onze gedachtes en mogelijke (negatieve) uitkomsten maken dat die eerste stap vaak torenhoog lijkt. Toch is mijn ervaring dat als ik ‘gewoon’ begin bij het begin met die eerste kleine stap, het veel makkelijker wordt om een volgende stap te zetten ….en een volgende! Zonder dat je het weet zit je toch ineens op die rijdende trein en valt het achteraf reuze mee.

3. Stop met zinloze afleidingen

Veel mensen die ik begeleid in het vinden van ander werk roepen ‘ik heb totaal geen tijd, de week is voorbij voor ik er erg in heb’. Kijk gedurende een week eens kritisch naar je dag en je tijdsbesteding – houd bij wat je op een dag zoal doet. Ik ben ervan overtuigd dat we allemaal redelijk wat ‘zinloze invullingen’ hebben op een dag die we best anders kunnen invullen. Al is het maar één of twee uur per dag waarin je júist die eerder genoemde kleine stappen kunt gaan zetten in de goede richting.

4. Beloon jezelf voor de behaalde doelen

In plaats van onvrede te voelen over het nog niet bereikte einddoel kun je ook tevreden zijn over de stappen die je op weg daarnaar toe aan het zetten bent. Stel jezelf een doel voor de dag of week en beloon jezelf voor het behalen ervan. Ga uit eten, ga naar de film, ga naar het strand. Doe iets wat jou blij maakt. Dan wordt de in eerste instantie ‘nutteloze’ tijd ineens nuttig!

5. Vertel anderen over je gewenste doel(en)

Als je familie of vrienden vertelt over je uiteindelijke wensen, zullen ze zeker in de toekomst vragen hoe het ermee staat. Het herinnert jou aan je voorgenomen plannen en verantwoordelijkheden. Hoe meer mensen ervan af weten, hoe groter de kans dat je actie gaat ondernemen.
Zo heb ik een aantal jaren geleden meegedaan aan de City Pier City loop in Den Haag (10 km hardlopen) waarbij ik gesponsord werd door vrienden om geld op te halen voor het goede doel. Als ik de loop binnen een uur zou lopen zou ik door sommigen dubbel gesponsord worden. Geloof me, het maakte het vooraf trainen en lopen op die dag zóveel leuker omdat ik extra gemotiveerd was het doel te behalen. Terwijl hardlopen nou niet direct ‘mijn ding’ is.

Gratis webinar

Ben jij iemand die vooral droomt over een volgende stap in je loopbaan?
Of ben je iemand die ook gaat ‘doen’?

Op 30 november geef ik nog een gratis live webinar.

Hierin deel ik belangrijke inzichten die duidelijk maken wat er bij komt kijken als je op zoek gaat naar een nieuwe baan. En waarom de ene persoon succesvol(ler) is in het vinden van een passende baan en de andere niet. Inzichten die kunnen voorkomen dat jij dezelfde fouten maakt als ikzelf tijdens mijn eigen loopbaan. En waarvan ik na 20 jaar loopbaancoaching ervaren heb dat het fouten zijn die anderen op vergelijkbare wijze maken.

Laat je inspireren! Ben jij erbij?

Zet nu een eerste stap en meld je aan via => deze link.