Je hebt al lange tijd het gevoel dat je je werk over een andere boeg wilt gooien. Misschien een nieuwe baan, wellicht een loopbaanswitch?

Maar wanneer is daar het juiste moment voor? Wanneer is het tijd voor verandering?

De zomer komt er aan! Momenten dat we even vakantie hebben, samenkomen met familie of vrienden en afstand kunnen nemen van de dagelijkse beslommeringen. Meestal zijn dat ook de momenten dat het begint te kriebelen en we besluiten dat we ná de vakantie het echt anders gaan doen. Dat het nu écht tijd is voor verandering. En dat 2024 jouw jaar gaat worden!

Na de zomer gaat het leven heel anders worden

Regelmatig vraag ik hoe lang mensen al met hun wensen en verlangens naar een nieuwe baan rondlopen. Eén jaar, drie jaar, vijf jaar en zelfs acht jaar komt er soms als antwoord dat mensen met verlangens en wensen rondlopen. Maar dat ze er nog onvoldoende handen en voeten aan hebben gegeven. Op mijn vraag wat maakt dat ze uitstellen of wanneer het moment is gekomen dat ze verandering gaan aanbrengen, verschuilen velen zich achter uitstel: nu heb ik geen tijd, nu is nog niet het moment, maar volgend jaar ga ik alles veranderen!

Uitstellen is iets wat mij natuurlijk ook niet vreemd is. Vooral als ik opzie tegen iets waar ik nog niet vaardig in ben. Of als het onzeker is wat een eerste stap voor gevolgen kan hebben. Alleen, wat schieten we op met uitstellen, er verandert uiteindelijk niet zo veel toch? Angsten kunnen ons gevangen houden in onwenselijke situaties en we kunnen er zelfs ziek van worden als we te lang onze wensen negeren. Als je iets wilt veranderen, begin er dan vandaag mee.

Uitstellen

Het gekke is dat uitstelgedrag je eigenlijk dubbel confronteert. Omdat je best wéét dat je aan het uitstellen bent en je je daarna daarover nog ongemakkelijker voelt en je jezelf daarvoor het liefste wederom afwijst.

Hieronder enkele simpele tips die helpen actie te blijven nemen

 

1. Deel je einddoel op in kleinere stappen

Een onduidelijk einddoel kan angst inboezemen. Ik weet niet waar ik heen wil, ik weet niet hoe daar te komen…. Deel je einddoel op in kleinere stappen of taken, zodat het overzichtelijk en behapbaar blijft. Wat is de eerste kleine stap waar je mee kunt beginnen? Pas als die stap is genomen en afgerond, kun je nadenken over de volgende kleine stap.

2. Stop met denken maar ga gewoon doen

Meestal gaat het in onze bovenkamer enorm te keer. Onze gedachtes en mogelijke (negatieve) uitkomsten maken dat die eerste stap vaak torenhoog lijkt. Toch is mijn ervaring dat als ik ‘gewoon’ begin bij het begin met die eerste kleine stap, het veel makkelijker wordt om een volgende stap te zetten ….en een volgende! Zonder dat je het weet zit je toch ineens op die rijdende trein en valt het achteraf reuze mee.

3. Stop met zinloze afleidingen

Veel mensen die ik begeleid in het vinden van ander werk roepen ‘ik heb totaal geen tijd, de week is voorbij voor ik er erg in heb’. Kijk gedurende een week eens kritisch naar je dag en je tijdsbesteding – houd bij wat je op een dag zoal doet. Ik ben ervan overtuigd dat we allemaal redelijk wat ‘zinloze invullingen’ hebben op een dag die we best anders kunnen invullen. Al is het maar één of twee uur per dag waarin je júist die eerder genoemde kleine stappen kunt gaan zetten in de goede richting.

4. Beloon jezelf voor de behaalde doelen

In plaats van onvrede te voelen over het nog niet bereikte (soms onduidelijke) einddoel kun je ook tevreden zijn over de stappen die je op weg daarnaar toe al wél aan het zetten bent. Stel jezelf een doel voor de dag of week en beloon jezelf voor het behalen ervan. Ga uit eten, ga naar de film, ga naar het strand. Doe iets wat jou blij maakt. Dan wordt de in eerste instantie ‘nutteloze’ tijd ineens nuttig.

5. Vertel anderen over je gewenste doel(en)

Als je familie of vrienden vertelt over je uiteindelijke wensen, zullen ze zeker in de toekomst vragen hoe het ermee staat. Het herinnert jou aan je voorgenomen plannen en verantwoordelijkheden. Hoe meer mensen ervan af weten, hoe groter de kans dat je actie gaat ondernemen.
Zo heb ik een aantal jaren geleden meegedaan aan de City Pier City loop in Den Haag (10 km hardlopen) waarbij ik gesponsord werd door vrienden om geld op te halen voor het goede doel. Als ik de loop binnen een uur zou lopen zou ik door sommigen dubbel gesponsord worden. Geloof me, het maakte het vooraf trainen en lopen op die dag zóveel leuker omdat ik extra gemotiveerd was het doel te behalen. Terwijl hardlopen nou niet direct ‘mijn ding’ is.

6. Durf je angsten achter je te laten

Als we onze angsten achter ons durven laten, ontstaan er prachtige veranderingen die mij altijd heel blij maken als loopbaancoach.

Een fysiotherapeut die boswachter wordt, een marketeer die tekenleraar wordt – zo’n pad is niet makkelijk maar zeker niet onmogelijk. Kijk naar hoe zij het hebben gedurfd. Het gaat om moed tonen en ‘je hart volgen’, dat nieuwe pad durven ontdekken, mee durven bewegen met kansen en mogelijkheden… en voor je het weet zit je ineens in een heel ander leven 🙂 Eentje die je gelukkiger maakt en weer voldoening geeft.

7. Betrek je werkgever bij je wensen

Als je een vast dienstverband hebt, fulltime werkt en eigenlijk geen tijd en ruimte hebt om vervolgstappen te zetten, kun je ook je werkgever betrekken bij je wensen t.a.v. een nieuwe baan (intern/extern). Iedere werkgever is namelijk gebaat bij een tevreden medewerker omdat in het ergste geval langdurige onvrede kan leiden tot ziekte (en kosten). Een werkgever zal dan ook zeker geneigd zijn mee te denken en vaak zelfs je te faciliteren om vervolgstappen te zetten (en betalen voor een loopbaancoach). Wil je eens sparren over een dergelijke aanpak, ik adviseer je gerust. Zie mijn mail/ telefoonnummer op deze site!