…. en een Sinterklaasaanbieding geldig t/m 8 december a.s. (2017)

Uit de enquête die ik recent aan mijn adressenbestand heb voorgelegd, komt naar voren dat veel werknemers het moeilijk vinden om aan te geven wat voor functie ze nu eigenlijk het liefste willen. En ook vinden ze het moeilijk hun eigen kwaliteiten te benoemen. En dat belemmert ze in hun zoektocht naar een nieuwe baan. Ze voelen dat ze het huidige werk dat ze doen ontgroeid zijn en dat hun huidige werk niet meer plezier en energie geeft. Het liefst zouden ze een nieuwe baan vinden die beter bij hen past.

Omdat ze willen vasthouden aan hun vaste contract tot er een nieuwe baan is, richten ze zich door een gevoel aan tijdgebrek en energiegebrek, op de zichtbare vacatures en schrijven sollicitatiebrieven op functies die ze aanspreken.

Mij vallen een aantal zaken in die aanpak en antwoorden op:

 • ik weet niet wat voor baan ik het liefste wil
 • ik vind het moeilijk mijn kwaliteiten te benoemen
 • ik solliciteer (redelijk) veel maar het lukt me niet om aangenomen te worden of op gesprek te komen

Hoe kun je enthousiast en gericht solliciteren als je nog niet zo goed weet wat je wilt? Dan is solliciteren eerder ‘schieten met hagel’ in de hoop raak te schieten!

Tip 1 – Gun jezelf de tijd om te reflecteren

Begin bij de eerste stap (zelfreflectie) in plaats van de laatste (solliciteren)! De meeste mensen die een nieuwe baan zoeken, denken ten onrechte dat als ze een goed CV hebben en een goede sollicitatiebrief dat dat het halve sollicitatiewerk is. Stilstaan bij je eigen wensen en verlangens wordt vaak gezien als ‘vervelend navelstaren’ terwijl het bij tijd en wijle echt enorm nuttig is. Zéker als je aan het begin staat van een nieuwe zoektocht. Hoe kun je aan de buitenwereld aangeven wat je zoekt als je zelf niet goed weet waar je blij van wordt, waar je goed in bent en hoe de meest ideale functie er uit zou moeten zien?

Terugkijkend op je carrière kun je prima in kaart brengen waar je blij van werd en waar niet, wat je hebt gemist of wat je absoluut niet meer wilt. Ook zou een terugblik je inzicht moeten geven in waar je goed in bent gebleken en waar minder goed.

Tip 2 – Zorg dat je voldoende informatie verzamelt om je doel helder te krijgen

Informatie verzamelen krijg je niet door puur ‘sollicitatiebrieven’ te sturen. Waarom niet? Omdat er geen enkele communicatie is noch dat het je gefundeerde feedback geeft om je eigen doel steeds duidelijker te krijgen. Door puur brieven te schrijven en achteraf te concluderen ‘ik ben te oud, te duur, te …’ is echt veel te kort door de bocht als je DOEL nog niet eens duidelijk is! Ja, je doel is een nieuwe baan, maar wat voor baan?

Je kunt wel vacatures gebruiken om te lezen, te scannen en daaruit informatie te destilleren om jouw meest ideale functie in kaart te brengen en bij wat voor organisatie je het liefste zou willen werken. Maar daarnaast zullen (netwerk-)gesprekken je de ontbrekende informatie moeten geven. Gesprekken die de meeste mensen overslaan (waar moet ik beginnen, hoe pak ik dat aan?) waardoor de zoektocht vaak te vaag blijft met alle negatieve consequenties van dien.

Tip 3 – Investeer in jezelf en gun jezelf een gestructureerde praktische aanpak!

Als je al jaren niet meer gewend bent te solliciteren, je intussen 40 jaar of ouder bent, én ook nog eens niet goed weet welke kant je op wilt in de toekomst – dan is de oude sollicitatieaanpak veelal onvoldoende! Durf stappen te zetten voor je straks helemaal geen energie meer hebt. Want geloof me, ontevreden zijn met je werk, doorzoeken maar daarin continu teleurgesteld worden, is pijnlijk en kost enorm veel energie! Energie die je je met wat voorwerk en een praktischer aanpak had kunnen besparen.

Gun jezelf een coach, gun jezelf ondersteuning, zie de waarde in van wat het je kan bréngen! In plaats van wat het kost!!

Wat is een nieuwe baan, met meer plezier en daardoor ook rust, je waard?!

LAATSTE WEEK

Misschien heb je eerder mijn aanbod voorbij zien komen. Of heb je gedacht ‘wat heb ik daar nou aan’?

Nog één week bied ik mijn online loopbaanprogramma aan voor een schijntje van een bedrag. Een schijntje? Ja één coachgesprek kost al snel € 95,- en in dit online programma kun je alle opdrachten, oefeningen en onderwerpen vinden die nodig zijn om stap voor stap de juiste acties te doen. Alles voor de prijs van € 114,- incl. btw.:

 • krijg zicht op je kwaliteiten en wensen
 • leer hoe je duidelijker in beeld krijgt welke kant je het liefste op wilt
 • krijg alle mogelijke tips en tricks voor het vergroten van je netwerk
 • krijg handvatten voor het aangaan van gesprekken
 • krijg alle informatie voor het opstellen van een goed CV
 • sollicitatiebrief
 • LinkedIn-profiel
 • videosollicitatie
 • het voeren van gesprekken
 • enz.

Daarna gaat de prijs omhoog naar € 299,– incl. btw voor particulieren. Waarom? Ik wil heel graag mensen kennis laten maken met mijn programma. Wil graag dat mensen de waarde ervaren en dat ze zien dat ondersteuning hen verder brengt. Maar daar had ik eerst ‘reuring’ voor nodig in mijn programma. Intussen heb ik voldoende tevreden klanten die bevestigd hebben dat het programma hen gestructureerd stappen laat zetten. Er wordt veel meer waarde geboden dan bij die prijs wordt gedacht!

Oftewel, nog één week kans! Maak er gebruik van! Ik geef je zelfs graag een ‘niet goed geld terug garantie’ omdat ik ervan overtuigd ben dat het programma van toegevoegde waarde voor je is. En als je er vragen over hebt of het is nog niet duidelijk voor je wat het je kan bieden, bel/ mail me gerust en stel alle vragen die je wilt!

Het enige dat het programma van je vraagt is: enthousiasme, doorzetting en open staan voor nieuwe ideeën!

Zeg eens eerlijk: als je op dit moment niet goed weet welke baan je het liefste wilt en waarom, wat onderneem je nu om daarin verder te komen?