Herken je dat? Je bent op zoek naar een nieuwe baan en begint als eerste met het zo snel mogelijk op orde maken van je CV en LinkedIn-profiel. Zowel op je CV als je LinkedIn-profiel breng je je werkzaamheden, taken en verantwoordelijkheden uit het verleden chronologisch in kaart. Liefst in tegengestelde chronologische volgorde zodat mensen als eerste je laatste functie en opleiding kunnen lezen. Je wilt met een volledig overzicht kunnen laten zien wat je allemaal hebt gedaan. Maar als dat allemaal op papier staat, begint het eigenlijk pas. Want wat voor functie zoek je nu? Hoe ga je je naar buiten toe presenteren?

Nieuwe uitdaging

Als ik op LinkedIn ‘nieuwe uitdaging’ intyp en zoek onder ‘personen’ dan komen er zeer veel mensen naar boven die een nieuwe functie zoeken. In hun titel staat bijvoorbeeld het volgende: ‘Nieuwe uitdaging gezocht op administratief of logistiek gebied’, ‘beschikbaar voor een nieuwe stap in mijn carrière’, ‘leuke nieuwe baan gezocht in Rotterdam’… enz. enz. Het merendeel van deze mensen heeft niets geformuleerd in de beschikbare ruimte onder ‘samenvatting’ dus de lezer moet het doen met de naam, woonplaats en een grote variëteit aan functies van die persoon. Als ik kijk naar al deze profielen heb ik als lezer geen flauw idee wat die persoon aan ‘nieuwe uitdaging’ zoekt. En nog belangrijker: er is totaal niets te lezen over de persoon zelf. Wie is die persoon, wat zijn zijn/haar kwaliteiten en talenten, waar wordt deze persoon blij van en nog veel belangrijker wat is zijn/haar toegevoegde waarde voor een bedrijf?

Waarom zou ik die persoon uit hoofde van een bedrijf of recruiter benaderen/ uitnodigen? Zolang bovenstaande zaken niet duidelijk op je profiel staan, is het leuk om een profiel te hebben maar zal het waarschijnlijk niet veel reacties opleveren van mogelijke recruiters. Het zal voor jezelf eerder een naslagdocument zijn waar aan gewerkt moet worden!

Persoonsprofiel CV

Hetzelfde geldt voor je CV. Zeker als je op zoek bent naar een nieuwe baan, biedt ook het CV ruimte om onder je persoonsgegevens (naam adres telefoon enz.) een stukje persoonlijke tekst op te nemen. Onder bijvoorbeeld het kopje ‘persoonsprofiel’ kun je opnemen wie je bent, wat je kunt, waar je blij van wordt, wat je specifiek zoekt en wat jouw toegevoegde waarde is voor een bedrijf. Want ja, er zullen meer sollicitanten zijn zoals jij dus waarom zouden ze jóu juist moeten aannemen? Zorg dat het voor de lezer duidelijk is wie je bent en wat je zoekt!

Waar begin je dan wel?

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen maar het zoeken naar een nieuwe baan begint niet bij de laatste stap (solliciteren) maar bij de eerste stap: wie ben ik, wat kan ik en waar word ik blij van! Zie tevens bijgevoegde afbeelding waarin alle belangrijke stappen van het sollicitatieproces zijn opgenomen!

Succesvol naar een nieuwe baan

Als je een duidelijk en realistisch beeld hebt van jezelf kun je namelijk veel makkelijker omschrijven welke functie of welk beroep het beste past bij je eigenschappen, vaardigheden en talenten. En kun je uiteindelijk ook veel specifieker je LinkeIn-profiel en CV opstellen. De meeste mensen nemen helaas onvoldoende tijd om stil te staan bij waar ze nu staan in hun leven en hoe ze daar gekomen zijn. Reflectie is soms confronterend en ja het is best moeilijk om antwoord te geven op ‘waar word ik nu eigenlijk blij van en wat wil ik het liefst’! Maar uiteindelijk levert dat voorwerk je het meeste op en voorkomt het een heleboel frustraties tijdens het solliciteren. Hoe duidelijker en specifieker je je zoekvraag kunt stellen, hoe meer respons je zult krijgen van de buitenwereld.

Herken je je in bovenstaand? Wat is de reden dat je weinig aandacht besteedt aan de eerste noodzakelijk stappen op weg naar een nieuwe baan?

Zet een eerste stap!

Omdat veel mensen het moeilijk vinden om gestructureerd zaken in kaart te brengen en niet iedereen de tijd en het geld heeft om één op één gesprekken met een loopbaancoach te voeren, is er nu deze online cursus. Tijdelijk bied ik een superaanbieding voor zowel de eerste 2 modules als een geweldige aanbieding voor het gehele programma. Wees er snel bij want wie weet gaat binnenkort de prijs weer omhoog. De e-learning biedt je echt alles wat ook in persoonlijke gesprekken aan bod komt. Krijg met deze cursus inzicht in je kwaliteiten, talenten, wensen en waar je blij van wordt. Leer wat je nodig hebt om daadwerkelijk een nieuwe baan te vinden. Durf te geloven dat er meer wegen naar Rome leiden dan die je tot nu toe hebt gezet.  Maar ook dit online programma heeft alleen nut als je daadwerkelijk jezelf durft uit te dagen, uit je comfortzone durft te komen en dingen gaat doen die je wellicht niet eerder deed.