Netwerken werkt! En het leuke is, iedereen kan het!  Je moet alleen even doorhebben hoe je het beste kunt netwerken. En je moet ervoor open durven staan om het te leren.

Netwerkcontacten kun je op vele manieren leggen: online (via sociale media of mail) en offline (telefonisch/ in persoon). Uiteraard netwerken we zelf het liefst via onze ‘warme‘ contacten. Iemand die jij kent, kan jou introduceren bij een organisatie of persoon waar je graag mee in contact wilt komen. Op een dergelijke manier netwerken voelt voor velen redelijk vertrouwd en niet direct buiten de comfortzone.

Je wilt ergens werken waar je niemand kent

Maar wat te doen als je juist ergens wilt werken waar je niemand kent?! Haak je dan af en blijf je omzichtig op die ene baan hopen? Of ga je recht op je doel af?

Mijn werkwijze als loopbaancoach is ALTIJD uitgaan van iemands eigen wensen, verlangens en talenten. En dáár een passende functie/ organisatie bij zoeken. Dat is dus een andere werkwijze dan alleen maar wachten op zichtbare vacatures (die ook nog eens niet voor de volle 100% matchen). Mijn advies is al twintig jaar zoek andersom! En…. ik kan je verklappen – het kost wat meer moeite – maar het heeft absoluut het meeste effect!

Netwerken, koud contact leggen? Iedereen kent wel momenten in zijn leven dat ie bij zichzelf denkt: ‘dat leer ik nooit, dat kan ik niet, ik ben niet goed genoeg, wie zit er nu op mij te wachten’.

Mijn eerste commerciële opdracht ruim 20 jaar geleden ging ik met knikkende knieën tegemoet. Bij mijn werk hoorde ook het plegen van koude acquisitie! Er werd door mijn werkgever van mij verlangd dat ik een x aantal telefoontjes maar ook een x aantal bezoeken per maand aflegde aan bedrijven die nog geen zaken met ons deden. Het uiteindelijke doel was uiteraard ze als ‘klant’ binnen te halen.

Was het eerste (…en tweede, en derde 🙂 ) bezoekje/ telefoontje een succes? Nee, eerlijk gezegd niet. Ik voelde me onzeker en wist niet goed wat te zeggen. Wist onvoldoende hoe het aan te pakken. Ik dacht alleen maar ‘hoe snel kan ik weer weg’ en dacht bij het aanbellen: ‘oh, wat zullen ze wel niet denken’?

Netwerken is niet hetzelfde als jezelf moeten verkopen

Achteraf bezien kan ik zeggen dat ik bij die eerste bezoeken onvoldoende wist waar ik mee bezig was. Daarnaast was ik te veel bezig met mijn eigen onzekerheden en de gedachte dat ik mezelf moest verkopen! En dat werkte niet. Toen ik uiteindelijk gestructureerd en met een doordacht plan koude contacten ging benaderen en meer ervaring opdeed, ging er een wereld voor mij open. Mensen die ik niet kende, stonden ervoor open om een gesprek met mij te voeren, ze gaven tips en ze openden deuren. Deuren die mij nu nieuwe opdrachten geven. Maar óók deuren die ik andere leer openen om de baan te vinden die bij ze past.

Hoewel ik het 20 jaar geleden niet had durven zeggen, is netwerken/ sales/ koude acquisitie (geef er een naam aan) altijd een onderdeel van mijn werk geweest. Ik was er dusdanig goed in dat jobhunting en ook fondsenwerving voor goede doelen, voor lange tijd deel uitmaakten van mijn werk.

Op dit moment leer ik cliënten met een HBO/ WO-achtergrond graag de belangrijkste kneepjes zodat ze zélf op pad kunnen. En dat ze contact durven leggen met personen en organisaties, ook als ze ze niet kennen!

Netwerken werkt

Het belangrijkste is dat je open staat voor advies. En dat je er in wilt geloven dat een andere aanpak, hoe moeilijk die ook in beginsel lijkt, je veel kan brengen. Netwerken is belangrijk als je geen idee hebt welke kant je op wilt. Maar En helemaal als je dat al wél goed weet.

Enquête

In bovenstaande video spreek ik over een enquête. => Deze heb ik geplaatst op LinkedIn – leuk als je mee doet:

Na de vakantie wil ik starten met een (betaalde) netwerkgroep waarbij je alle ins en outs van netwerken leert!

Mocht je interesse hebben, mail me (marjolijn@succesvolnaareennieuwebaan.nl) dan houd ik je op de hoogte 🙂