De meeste mensen die een nieuwe werkplek zoeken die beter bij hen past, weten niet zo goed welke kant ze wél op willen. Het zoeken naar een nieuwe baan begint bij hen over het algemeen met het doorspitten van allerlei vacatures. Om daar vervolgens op te schrijven. Alleen, als je meerdere concurrenten hebt én het is niet helemaal 100% de baan die je ambieert, is uitgekozen worden als je niet heel enthousiast ervan wordt, moeilijk. Als het solliciteren daarnaast ook nog eens niet tot het gewenste resultaat leidt, is een dergelijke aanpak uiteindelijk redelijk frustrerend. Reden waarom velen het maar opgeven.

Zoek andersom – oriënteer je

Mijn advies is om niet bij de laatste stap, maar bij de eerste stap te beginnen. Oriënteer je op wat je zélf het liefste zou willen qua functie en binnen welke organisatie 🙂 ook al zie je geen vacatures. Oftewel: zoek andersom! Ga uit van jouw wensen en talenten!

Voorbeeld
Recent ben ik gestart met de begeleiding van een dame die al langere tijd werkzaam is in de zorg. Zij wil heel graag een overstap maken naar een andere richting die beter bij haar past. Alleen welke richting is nog de vraag. In haar ogen heeft ze ‘weinig relevante andere ervaring’ voor een eventuele overstap en zag ze een overstap dan ook niet direct rooskleurig in. Zoeken naar vacatures was daarnaast onbegonnen werk. Want waar te beginnen als je niet weet waarnaar te zoeken?

Toen we al haar kwaliteiten, eigenschappen en talenten in kaart hadden gebracht, kwamen steeds de volgende zaken naar voren waar ze meer van wilde weten: koken, bakken, contact met mensen, dienstverlening, uitjes regelen. Hoe meer ze erover vertelde, hoe meer je merkte dat haar enthousiasme toenam! Haar ogen straalden bij het idee dat ze die dingen met elkaar zou kunnen verbinden. Een eigen brasserie, het ondersteunen bij koken, of het geven van kookles. Zoiets… daar zou ze wel blij van worden.

Oriënteren

In plaats van solliciteren is oriënteren het woord dat het beste past in deze fase. Een eigen brasserie starten is op dit moment nog een stap te ver. Maar koken, bakken, uitjes regelen, die combinatie zou er qua functie toch moeten zijn? Het leverde een zoektocht op middels Google waarbij we naar organisaties zochten die haar aanspraken. We stuitten op één organisatie die precies dat combineerde waar deze dame naar op zoek was. Ook stond er gek genoeg de vacature ‘horeca / recreatief medewerker’ op de site die in haar hoofd zat:
– serveren
– bereiden van producten kleine kaart
– begeleiden van (kinder)feesten en partijen
– begeleiden en uitleggen van diverse activiteiten
– gastvrouw zijn voor het bedrijf

Je zou denken – hier eindigt haar verhaal met een succes! Maar eerst rustig snuffelen of dergelijk werk passend zou kunnen zijn, was hier helaas niet mogelijk. De functie vroeg om veel meer uren dan ze naar op zoek was en de werkplek was op dit moment iets te hectisch. Maar het was wel een bevestiging dat we op de juiste manier aan het zoeken waren.

Kookworkshops

Na nog wat verder zoeken vonden we een organisatie die kookworkshops aanbood. Ze hadden locaties in diverse regio’s en ook bij haar in de buurt. Nee, er stonden geen vacatures op de site. Maar na telefonisch contact én een persoonlijke kennismaking bleek dat ‘enthousiasme en graag willen’ én een passie voor koken voor hen belangrijker waren dan aantoonbare werkervaring in die richting. Snuffelen was meer dan mogelijk, en op den duur misschien wel meer.

Stap voor stap

De eerste stap naar uiteindelijk de baan die bij haar past is gezet! Haar eerste ‘snuffelervaringen’ zijn positief. Nee, we zijn er nog niet – en we weten ook nog niet of dit de juiste werkplek zal zijn. Maar oriëntatie is onontbeerlijk om straks een goede keuze te kunnen maken. Op dit moment is ze aan het investeren in haar eigen toekomst. In een toekomst die haar belangstelling heeft en waar ze blij van wordt.

Mijn ervaring van intussen 16 jaar is dat deze aanpak succesvol werkt. Ongeacht je opleidingsniveau, achtergrond en leeftijd. Alleen je moet er wel iets voor doen.

Hoe ben jij je aan het oriënteren op een plek die bij je past?

Voor meer informatie over waar het zoeken naar een nieuwe baan inhoudt, en welke stappen belangrijk zijn, verwijs ik je graag naar mijn gratis informatieve video die je hier kunt aanvragen.

Neem er even de tijd voor om de video af te kijken/ luisteren. Ik weet zeker dat het je toevoegde waarde biedt. En uiteraard help ik je graag verder middels een gratis adviesgesprek. Tot snel.