Ben jij iemand die na zijn studie een gericht loopbaanpad heeft gelopen? Wist je al van jongs af welk beroep je graag wilde uitoefenen?

Of ben je meer iemand die na zijn studie ‘gewoon’ de (leuke) banen heeft geaccepteerd die op je pad kwamen? Soms ging daardoor het pad linksaf, soms rechtsaf en ineens rond je 40e vraag je je af hoe je nu eigenlijk daar gekomen bent en wat nog je wensen zijn.

Als ik naar mijn eigen loopbaanpad kijk dan val ik absoluut in de 2e categorie. Rond mijn 40e jaar vroeg ik me ineens af of ik nog wel blij was met mijn baan en of ik niet een geheel andere kant op wilde? Maar ja, welke kant op? Wat te kiezen? Ik had namelijk verschillende studies gevolgd en afgerond en een grote variëteit aan functies gehad:
– intercedent uitzendbureau
– reisleidster Azië
– product verantwoordelijk bij een reisorganisatie
– eindredacteur brochuretekst
– fondsenwerver bij een ontwikkelingsorganisatie
– projectmanager (opzetten van een restaurant)
– loopbaanadviseur
– sportmasseur
En dan heb ik het nog niet eens over de studie kunstgeschiedenis en makelaardij die ook nog voorbij zijn gekomen.

Leuk allemaal, maar als je aan die hele brei ineens een logisch vervolg wilt geven, dan geeft dat enorme keuzestress! Welke kant zal ik op?

Kruispunt

Misschien herken je je in bovenstaand en sta je zelf op een dergelijk kruispunt? Heb je verschillende functies bekleed en weet je niet goed welke kant je op wilt. Wat nu te doen? Stel je gaat naar een uitzendbureau/ werving & selectiebureau en je geeft aan dat je voorkeur uitgaat naar bovenstaande functies omdat je daar ervaring mee hebt. Je kunt je voorstellen dat de recruiter moeite zal hebben om daar een keuze uit te maken. De algemene indruk die je achterlaat zal vaag zijn en zodra je de deur uitgaat zal je weer ‘vergeten’ zijn. Het resultaat van je ‘te breed opstellen’ in de hoop je kansen zo groot mogelijk te maken, is dat het een tegenovergesteld effect heeft.

Tips hoe jezelf beter te presenteren bij een recruiter

In plaats van dat je het aan de recruiter overlaat een keuze uit mogelijke banen te maken, is het aan te raden om eerst je eigen wensen concreet te formuleren. Begin eerst met goed te reflecteren op het loopbaanpad dat je hebt gelopen. Welke functies vond je wel/niet leuk en waarom? Wat heb je gemist of zou je anders willen. Welke kwaliteiten en vaardigheden wil je het liefste inzetten. In welke ‘rol’ voel je je het fijnste.

Welke rode draad kun je uit al die verschillende wensen halen? Als je jezelf de tijd gunt om daar goed over na te denken, dan kun je voor jezelf beter omschrijven hoe je toekomstige functie er idealiter uit zou moeten zien qua taken, verantwoordelijkheden, rol, omgeving, soort organisatie/branche enz. en kun je dáár vervolgens gericht achteraan gaan.

Ga uit van je EIGEN wensen en verlangens. Hoe duidelijker je dat voor jezelf hebt, hoe beter de focus en hoe concreter je bij een recruiter kunt aangeven wat je zoekt.

Hoe specifieker je je zoekvraag kunt formuleren, hoe beter voor je mondelinge communicatie en ook beter voor je CV. Want waar ga je anders straks de nadruk op leggen?

Wat doe je als je toch verschillende interessante vacatures ziet?

Hierboven geef ik aan dat je het beste uit kunt gaan van je eigen wensen. Je behoudt dan de regie en communiceert naar recruiters en in gesprekken welke functie je het liefste wilt en waarom jij daarvoor de juiste persoon bent.

Als je bovenstaand moeilijk vindt, kun je je in je zoektocht ook in beginsel meer laten leiden door vacatures die op je pad komen. Wellicht dat de ene vacature meer aansluit op de ene functie uit je carrière dan de andere. Wees je bewust van je eigen motieven waarom je de ene keer op de ene en de andere keer op de andere vacature solliciteert. Belangrijk om voor ogen te houden, is dat je in je communicatie (brief, CV, gesprek) duidelijk communiceert waarom dáár je voorkeur naar uitgaat.

Waar sta jij op dit moment? Wat ervaar jij op dit moment als de moeilijkste stap?

Ik lees graag je reactie in onderstaand reactieveld!

Training ‘succesvol naar een nieuwe baan’

Op zaterdagmiddag 18 november geef ik weer een nieuwe training ‘succesvol naar een nieuwe baan’ in Den Haag.
Het kan je helpen in het zetten van een eerste stap!
Meld je NU aan!

Fijne dag,

Marjolijn