Wie kent niet de prachtige filmmuziek behorend bij films als ‘Once upon a time in the west’ en ‘The good, the bad and the ugly’ of ‘The mission’?

Vorige week ben ik naar ‘Ennio’ in het Filmhuis in Den Haag geweest. Een documentaire over het werk en leven van de in 2020 overleden Ennio Morricone. Hij was één van de grootste componisten van filmmuziek. Met name in de jaren ’60 en ’70 was er geen enkele grote Italiaanse film zónder zijn muziek.

De documentaire neemt je mee door zijn bewogen leven. Dit aan de hand van verhalen van andere grootheden die met hem gewerkt hebben. Maar vooral ook door verhalen van hem zelf. Hij vertelt hoe hij als jongetje in de voetsporen van zijn vader trompet moest leren spelen. Hoe hij in eerste instantie helemaal niet uitblonk. Hoe hij zijn leven vorm gaf en welke keuzes hij maakte. Hij was innovatief, creatief en vernieuwend maar werd ook ondergewaardeerd; door de maatschappij en opvallend genoeg ook door hemzelf.

De waardering waar hij zo naar verlangde, bleef heel lang uit. Muziek maken voor films werd door menigeen als ‘minderwaardig’ gevonden. Ook hijzelf voelde zich lang schuldig dat hij niet het traditionele pad liep zoals velen van zijn medestudenten van het conservatorium.

Een emotionele man, gedreven door ‘passie’ om dát te maken wat hij mooi vond en waar hij zijn creativiteit in kwijt kon, ondanks alle kritiek van buitenaf. En iemand die door bleef gaan op zijn eigen weg ondanks tegenslagen.

Het is één van de vele verhalen van mensen die uiteindelijk doorbreken en succes bereiken. En waarbij vasthouden aan je eigen pad, authenticiteit, doorzetten en niet opgeven uiteindelijk het succes brengen waar lang op gehoopt wordt.

Zonder doel, geen succes

Ennio Morricone had ondanks al zijn onzekere gevoelens, een duidelijk doel. En daar deed hij álles voor ondanks tegenslagen en teleurstellingen. En… hij durfde zichzelf te zijn. In zijn muziek en in zijn keuzes.

Het zijn lessen die we niet alleen van hem maar van alle succesvolle mensen kunnen leren. Of het nu acteurs zijn, sporters, musici of succesvolle zakenmensen. Het zijn allen gedreven mensen die:

  • hun eigen wensen en verlangens durven te volgen
  • niet bang zijn af te wijken van de gebaande paden
  • authentiek zijn en zich ervoor behoeden om door aanpassing uiteindelijk het pad van een ander te lopen
  • (min of meer) een concreet doel voor ogen hebben
  • onverzettelijk zijn ondanks kritiek en tegenslagen
  • doorzetten en alle mogelijke creatieve wegen bewandelen om hun doel te bereiken
  • zich ook bewust zijn van hun eigen (vaak ondermijnende) gedachtes
  • blijven geloven in hun eigen kwaliteiten en keuzes


Succesvol naar een nieuwe baan

Het met succes vinden van een (nieuwe) baan die bij je past, volgt een vergelijkbaar pad. Het begint met je bewust te worden van je eigen wensen en verlangens en het vertrouwen dat er een weg is om die verlangens waarheid te laten worden. Een positieve mindset en het vertrouwen in eigen kunnen, is vervolgens onontbeerlijk voor het bereiken van succes. Pas daarná is het belangrijk een plan te hebben hoe het doel te bereiken en hoe stap voor stap uiteindelijk resultaat te boeken.

Bij veel mensen is er een diep verlangen maar houden belemmerende overtuigingen en angsten hen vaak gevangen in oude patronen. En omdat velen vervolgens geen ‘concreet doel’ noch plan hebben, laten ze zich leiden door wat op hun pad komt (vacatureteksten). Soms kan dat goed uitpakken en heb je met een dergelijke sollicitatieaanpak geluk. Maar het kan er ook toe leiden dat je weinig leuke vacatures ziet en ronddoolt in kringetjes van onvrede.

Als je je passie kwijt bent of geen idee hebt welke kant je nu eigenlijk op wilt, is stilstaan en even afstand nemen van het hele zoekproces onontbeerlijk. Zoek vervolgens een coach! Krijg handvatten om de structuur in je zoektocht te hervinden.

Weet je niet waar te beginnen?

Er zijn op dit moment zóveel wegen om met ondersteuning je doel te bereiken dat ronddolen in kringetjes echt niet nodig is!
Hieronder enkele opties:

  • Vraag je werkgever (als je een vast contract hebt) om ondersteuning in je zoektocht middels een orienterend loopbaantraject. Elke werkgever is gebaat bij een tevreden werknemer en vreest uitval én bijkomende kosten door onvrede/ ziekte.
  • Maak gebruik van de subsidie van de STAP-regeling a € 1000,- per jaar en schrijf je in voor de door de overheid vergoede online loopbaantraining
  • Maak gebruik van de subsidie van het STAP-ontwikkeladvies a € 700,- als je MBO2 niveau hebt en lager en krijg 4 uur betaalde coaching
  • Maak gebruik van de trajecten gefinancierd door de vakbeweging 
  • Financier een loopbaantraject uit een eventuele transitievergoeding bij ontslag
  • Financier een loopbaantraject zelf 🙂

Wil je meer informatie of wil je een keer sparren over je mogelijkheden? Ik help je graag.

Mail/ bel me voor het maken van een vrijblijvende afspraak. Met ALLE hierboven regelingen ben ik bekend en voer ik als coach/ trainer deze regelingen uit.