Ik zeg het al jaren: ZOEK ANDERSOM!

De meeste mensen die een nieuwe werkplek zoeken die beter bij hen past, beginnen over het algemeen met het doorspitten van allerlei vacatures. Om daar vervolgens op te schrijven. En dan te wachten…..En dat vele malen achter elkaar.

Alle brieven met ‘helaas is de keus niet op u gevallen’ doen pijn en tasten je zelfvertrouwen aan. Al die afwijzingen bevestigen alleen maar onze negatieve gedachtes. Variërend van ‘zie je wel, ik kom nooit meer aan ander werk’, ‘ ik ben te oud’, ‘ik ben te ervaren en te duur’ tot ‘dit wordt nooit wat’!

Reden waarom de meeste mensen het solliciteren na verschillende negatieve reacties maar opgeven. Zonde!

Zoek andersom – oriënteer je

Als je je in bovenstaand herkent: STOP met almaar brieven sturen die nergens toe leiden! Houd er mee op!

Als het nergens toe leidt, waarom er dan mee doorgaan? Ja, ouder zijn heeft invloed bij solliciteren. Ruime ervaring hebben én daarmee vaak duurder zijn dan anderen heeft invloed…. maar vooral heeft het invloed als je aan het concurreren bent met 100-en anderen. Want als de werkgever kan kiezen, is die keuze snel gemaakt en ligt een afwijzing op de loer.

Daarom is het veel beter om het solliciteren om te draaien en bij ‘de eerste stap’ te beginnen. Dan zul je merken dat een werkgever ánders zal gaan selecteren en dat je voor jezelf meer kansen zult creëren.

Oriënteer je EERST op wat je zélf het liefste zou willen qua functie en binnen welke organisatie 🙂 ook al zie je geen vacatures. Ga uit van jouw wensen en talenten! Zorg eerst dat je WEET wat je wilt en waarom. Laat die vacatures op dit moment voor wat ze zijn. En laat jouw wensen vooral de richting bepalen in het zoeken naar een nieuwe baan.

Voorbeeld

Enige tijd geleden begeleidde ik een dame die al langere tijd werkzaam was in de zorg. Zij wilde heel graag een overstap maken naar een andere richting die beter bij haar zou passen. Alleen welke richting was nog de vraag. In haar ogen had ze weinig relevante andere ervaring voor een eventuele overstap naar iets totaal anders en zag ze het allemaal niet rooskleurig in. Zoeken naar vacatures was daarnaast onbegonnen werk. Want waar te beginnen als je niet weet waarnaar te zoeken?

Toen we al haar kwaliteiten, eigenschappen en talenten in kaart hadden gebracht, kwamen steeds de volgende zaken naar voren waar ze meer van wilde weten: koken, bakken, contact met mensen, dienstverlening, uitjes regelen, werken met dieren. Hoe meer ze erover vertelde, hoe meer je merkte dat haar enthousiasme toenam! Haar ogen straalden bij het idee dat ze die dingen met elkaar zou kunnen verbinden. Een eigen brasserie, het ondersteunen bij koken, of het geven van kookles. Zoiets… daar zou ze wel blij van worden.

Oriënteren

In plaats van solliciteren (en afgewezen worden omdat er NIETS van het gevraagde direct op haar cv stond) was ORIËNTEREN het woord dat het beste paste in deze fase.

Een eigen brasserie starten was op dat moment nog een stap te ver. Maar koken, bakken, uitjes regelen, die combinatie zou er qua functie toch moeten zijn? Het leverde een zoektocht op middels Google, LinkedIn en oude vacatures waarbij we naar organisaties zochten die haar aanspraken. We stuitten op één organisatie die precies dat combineerde waar deze dame naar op zoek was. Ook stond er gek genoeg een vacature op de site zoals ze die voor zichzelf had omschreven:
– serveren
– bereiden van producten kleine kaart
– begeleiden van (kinder)feesten en partijen
– begeleiden en uitleggen van diverse activiteiten
– gastvrouw zijn voor het bedrijf

Je zou denken – hier eindigt haar verhaal met een succes! Maar de functie vroeg om veel meer uren dan ze naar op zoek was en de werkplek was op dat moment iets te hectisch. Maar het was wel een bevestiging dat we op de juiste manier aan het zoeken waren.

Kookworkshops

Na nog wat verder zoeken vonden we een organisatie die kookworkshops aanbood. Ze hadden locaties in diverse regio’s en ook bij haar in de buurt. Nee, er stonden geen vacatures op de site. Maar na telefonisch contact én een persoonlijke kennismaking bleek dat ‘enthousiasme en graag willen’ én een passie voor koken voor de werkgever belangrijker waren dan aantoonbare werkervaring in die richting. Snuffelen was meer dan mogelijk, en op den duur misschien wel meer.

Stap voor stap

De eerste stap naar uiteindelijk de baan die bij haar paste was gezet! Haar eerste ‘snuffelervaringen’ waren dusdanig positief dat de werkgever haar na korte tijd een baan aanbood. Ze waardeerden haar inzet en enthousiasme en dat was voor hen belangrijker dan het zoeken naar een werknemer met de juiste aantoonbare ervaring. Daarnaast scheelde het de werkgever een heleboel tijd en hoefden ze geen vacature te plaatsen en 100-en sollicitatiebrieven door te spitten.

Het grappige was dat mijn cliënte er toen achter kwam dat deze baan eigenlijk NIET haar toekomst was terwijl ze in beginsel erover had gedroomd. Het aanbod van een contract heeft ze dan ook niet aangenomen juist om nog wat tijd over te hebben om de andere zoekrichting (iets met dieren) te onderzoeken. Uiteindelijk vond ze middels dezelfde aanpak een gevarieerde functie (én contract) bij een dierenzaak. Een onverwacht einde van een zoektocht met duurzaam werk wat ze zonder die zoektocht NOOIT had gevonden of blij mee was geweest.

Bovenstaand is maar één van de vele voorbeelden die duidelijk maken dat oriëntatie onontbeerlijk is om een goede keuze te kunnen maken en om dat te vinden waar je blij van wordt. En dat solliciteren op vacatures NIET de enige weg is.

Mijn ervaring van intussen 20 jaar is dat deze aanpak (andersom zoeken) succesvol werkt. Ongeacht je opleidingsniveau, achtergrond en leeftijd.

Je moet er alleen wel iets voor doen.

Gestructureerd stappen zetten middels opdrachten en oefeningen

Hoe ben jij je aan het oriënteren op een plek die bij je past? Heb jij voldoende zicht op de stappen die belangrijk zijn op weg naar die nieuwe baan? Of ben je alleen maar brieven aan het sturen zonder resultaat?

Wil je nu eindelijk eens gestructureerd stappen zetten? Wil je nu écht eens duidelijk krijgen wat bij jou past? En hoe je effectief kunt netwerken buiten al die zichtbare vacatures en andere sollicitatent om?

Start dan NU met mijn e-learning waarin ALLE opdrachten en oefeningen die in een volledig loopbaantraject aan bod komen. Intussen hebben vele 100-en cliënten tot tevredenheid gebruik gemaakt van deze leer-/werkomgeving als ook diverse bedrijven (o.a. KLM!). Uiteraard raad ik je ook aan om enkele coachgesprekken te voeren zodat je ‘on track’ blijft en af en toe kunt sparren over de te nemen stappen.

Aanbieding!!

Normale prijs € 495,- nu tijdelijk tot 22 mei 2022 de aanbieding voor € 199,-. Maak er gebruik van nu het nog kan.

Meer weten? Kijk => hier voor meer informatie of stel persoonlijk je vragen: 06-30813289.