Waar begin je in je zoektocht naar een nieuwe baan?

Op mijn 44-ste werkte ik acht jaar in loondienst als loopbaancoach. Mijn toenmalige werkgever was al enige tijd aan het reorganiseren. Ik merkte dat wat ikzelf en mijn werkgever belangrijk vonden in het werk, uit elkaar gingen lopen. Ik werkte 32 uur per week en was aan het einde van de week te moe om iets te ondernemen. Ik wist niet goed wat ik wél wilde en durfde een vast contract niet zomaar op te zeggen. Angsten als ‘vind ik nog een baan, ben ik niet te oud, hoe moet het met mijn hypotheek, zijn anderen niet beter dan ik’ speelden door mijn hoofd. Dus….. ik bleef zitten waar ik zat.

Af en toe solliciteerde ik en keek vanuit een ooghoek naar andere banen. Ik solliciteerde wel, maar zonder echte focus. Daarnaast klonk mijn frustratie over de huidige situatie door in mijn houding en presentatie. Wat weer zijn weerslag had op mijn omgeving en op de sollicitaties die ik deed. Logischerwijs vond ik geen nieuwe passende baan. Ik wist niet eens zelf wat ik zocht, hoe kon ik anderen dan overtuigen?

Halverwege het jaar 2010 werd ik ziek. Ziek van de onvrede die ik al enige tijd voelde. Dat deed pijn, maar het was voor mij ook een teken dat er nu écht iets moest gebeuren. Na veel wikken en wegen heb ik de stap genomen om het gesprek met mijn werkgever aan te gaan. Uiteindelijk zijn we op een prettige manier uit elkaar gegaan op een wijze die mij de benodigde tijd en ruimte gaf om vervolgstappen te zetten. Ik (maar ook mijn werkgever) was ervan overtuigd dat mijn toekomst elders lag.

Uitgaan van eigen talenten
Hoe eng ik het ook vond, die beslissing bood ruimte voor nieuwe keuzes en kansen en ik merkte dat het jarenlang vasthouden aan zekerheden me echt had belemmerd in het gehoor geven aan mijn eigen wensen. Al mijn eigen gedachtes en belemmerende overtuigingen hadden me veel ‘kleiner’ gehouden dan ik eigenlijk was! Er ontstond ruimte om langzaam weer mezelf te zijn en uit te gaan van mijn eigen wensen. En het gekke was: ik was niet meer bezig met ‘de buitenwereld, mijn leeftijd, andere concurrenten’. Stapje voor stapje hervond ik weer mijn vertrouwen in eigen kunnen en kwamen door mijn toenemende enthousiasme ook steeds meer de dingen die ik wilde op mijn pad. Zo werkte ik enige tijd als fondsenwerver – een voor mij geheel nieuwe richting al sloten de werkzaamheden aan op mijn competenties en vaardigheden. Later startte ik als zelfstandig ondernemer en deed uiteindelijk wat ik leuk vond. Intussen heb ik mijn eigen loopbaanbegeleidingsbureau.

Door al deze ervaringen begrijp ik goed wat mensen die geen voldoening meer halen uit hun werk en liefst verandering willen aanbrengen doormaken. Of dat nu richting een baan in loondienst is of zelfstandig. En weet ik ook welke problemen je persoonlijk, maar ook buiten jezelf, moet overwinnen.

Zelfinzicht, verantwoordelijkheid nemen en duidelijke focus kunnen succesvol leiden tot een nieuwe baan, daar geloof ik heilig in. Ook als je 40 jaar of ouder bent. Ik zie het niet alleen bij mijzelf maar ook bij anderen die gehoor durven geven aan hun eigen verlangens.

Al langere tijd was ik op zoek naar een andere baan en ik solliciteerde me suf. Zonder resultaat. Marjolijn wees mij erop dat het kan helpen een andere weg te bewandelen. Geholpen door haar online-tool ben ik op zoek gegaan naar de essentie van waar een baan om draait: wie ben ik, wat kan ik, waar word ik gelukkig van, in welke organisatie wil ik werken. Toen ik een goed beeld had, zocht ik via mijn netwerk contact met mensen in mijn ideale werkveld. Op korte termijn had ik ineens mijn superleuke nieuwe baan gevonden. Wat ik nodig had was een andere manier van denken en Marjolijn heeft daarbij geholpen. Ze zette me flink aan het werk, hield een spiegel voor en stimuleerde mij.
Joke Winkelmolen (50 jaar WO-niveau)

Dat is wat ik jou ook gun!

Gratis webinars

Vanaf eind mei/ begin juni 2021 ga ik weer gratis webinars geven om je inzichten en handvatten te geven die je kunnen helpen op weg naar die nieuwe baan. Houd de mails voor aankondigingen in de gaten!

Waar loop jij tegenaan? Wat zou jou verder kunnen helpen?

Wil je dat met mij delen in het reactieveld hieronder?

Dank je wel!