Hoera, het is weer tijd voor de goede voornemens: meer sporten, gezonder eten, afvallen, vaker familie en vrienden bezoeken en hopelijk elkaar snel ook weer fysiek kunnen omarmen. En …… misschien ook wel een nieuwe baan vinden die (beter) bij ons past !

Het afgelopen jaar heeft ons meer dan ooit teruggeworpen op onszelf. Een jaar waarin vragen zich aandienden, ook bij mij, als ‘wat wil ik nu eigenlijk écht? Waar word ik blij van? Ben ik nog op de goede weg? Hoe straks verder?”

Ook ik heb een bewogen jaar achter de rug: van periodes met totaal geen werk naar nu een overload aan opdrachten. Van onbezorgde periodes naar periodes met zorgen. Vaak op het vlak van gezondheid waarbij ik geplaagd werd/ word door heftige migraine met dagen in bed tot gevolg. Net als ik zal ook jij je eigen uitdagingen en tegenslagen ondervinden.

Belangrijk voor een ieder van ons is om de juiste balans te vinden tussen werk, gezondheid en privé. Diep van binnen weten we vaak wel wat goed voor ons is maar luisteren we daar wel naar? Zelfacceptatie, grenzen durven stellen en daarbij ook nog durven luisteren naar onze innerlijke verlangens en wensen, zijn belangrijke uitgangspunten voor het vinden van rust en balans.

Mijn blogfrequentie is de afgelopen periode enigszins afgenomen. Door de vele cliënten die ik op dit moment ondersteun in combinatie met gezondheidsklachten was er even geen ruimte voor andere zaken. 

Hoe zit dat bij jou? Ben je blij met je huidige werk of zou je het graag anders willen? Maar nog veel belangrijker: welke stappen ga je het komende jaar zetten om dát te bereiken wat je wilt?

Verandering gaat in kleine stappen

In 2008 toen ik nog een baan in loondienst had, verlangde ik naar ‘mijn jaar’ en had ik me voorgenomen op werkgebied dingen nu eens écht te veranderen. Maar in 2009 riep ik het nogmaals en in 2010 wederom…  Het rare is dat ik wel wilde maar dat het er op één of andere manier niet van kwam:

– ik had geen tijd, ik werkte tenslotte – hoe dan daarnaast effectief een baan zoeken?
– ik zag geen vacatures die me aanspraken
– ik wist niet goed welke kant ik wél op wilde
– en als ik dan eindelijk eens solliciteerde, namen ze me niet aan. Dus tja, wat kon ík er verder nog aan doen?

Terugkijkend op die tijd besef ik nu dat er in mijn zoektocht weinig structuur zat en logica. Ik richtte me vooral op de grote stap in één keer. Ik wilde van de ene baan waar ik weg wilde, hup naar een super leuke nieuwe baan. Alleen, hoe vervelend ook, zo werkt het over het algemeen niet. Niet bij mij toen, noch bij de meesten in eenzelfde positie.

Naast het bepalen van een concreet doel, strategie en plan is onze mind-set alles bepalend om ook daadwerkelijk op een positieve en constructieve wijze in actie te komen. Een mind-set om zaken te gaan implementeren en daadwerkelijk te bereiken wat we willen. In het onbekende diepe springen – wat op zoek gaan naar een nieuwe baan is – vraagt namelijk om moed. Moed die vaak het oude eerst overhoop gooit, zónder van te voren te weten waar de weg heen zal gaan. Moed die eerst leidt tot een stukje pijn, verdriet en onzekerheid waar we liever geen zin in hebben. Het vraagt om Moed om te vertrouwen op eigen kunnen. Moed om je eigen wensen en verlangens serieus te nemen en daarvoor tijd vrij te durven en willen maken.

Grote sprongen geven weerstand

Het is zo menselijk om grote stappen te willen zetten en de kleine stappen over te slaan. We hebben een wens en willen die het liefst zo snel mogelijk in vervulling laten gaan. Maar grote sprongen geven weerstand. Beter is het als we het wat meer tijd geven en bewust nadenken over de te zetten stappen. Dan blijkt ineens alles veel overzichtelijker en blijkt dat we veel meer kunnen bereiken!

Bij het zoeken naar een nieuwe baan beginnen veel mensen bij de laatste stap: solliciteren! Maar hoe vind je de juiste baan als je zelf nog niet goed weet waar je kwaliteiten en talenten liggen en wat je het liefste zou willen qua taken, verantwoordelijkheden en rol(len)? Hoe ga je een toekomstig werkgever overtuigen in je brief en gesprek? En als je die grote stap dan ook nog eens als ‘voornemen’ hebt voor het nieuwe jaar zonder een gericht stappenplan, dan is de kans op mislukking groot. En zullen we onze wensen waarschijnlijk uitstellen tot 2022…

Gun jezelf de tijd

Gun jezelf de tijd om over jezelf na te denken (hoe zweverig dat ook mag klinken) en je wensen en talenten in kaart te brengen. Dan ben je beter voorbereid. En is het buiten je comfortzone treden, netwerken en bedrijven benaderen veel makkelijker en effectiever en vind je uiteindelijk eerder die baan.

Hoe je dat doet en hoe die weg er in kleine stappen uitziet? Met een praktisch stappenplan ondersteun ik al 18 jaar anderen in dit proces. Ik help je graag!

Dat kan middels één op één gesprekken maar je kunt er ook voor kiezen om jezelf tijd en kosten te besparen en middels opdrachten en oefeningen al redelijk wat (voor)werk zélf te doen. Mijn beveiligde e-learning biedt je daarin alles wat je maar kunt wensen om die stappen te zetten die nodig zijn.

De e-learning van Marjolijn is een evenwichtig en doordacht praktisch programma dat mij aan het denken zet. Het biedt mij de nodige handvatten om gestructureerd stappen te zetten richting een nieuwe baan die beter past.

 

Ik zou deze cursus zeker aanbevelen! Ik vond het online karakter van dit loopbaanprogramma super fijn. Geen reistijd, file etc. en ook gewoon tijdens de Coronatijd kan de cursus doorgaan.

Wil je meer informatie over deze e-learning en wat de 6 modules en onderliggende lessen je kunnen brengen? Hieronder een kort overzicht:

Je kunt starten met het volledige programma of ervoor kiezen te starten met de eerste twee modules. Neem gerust contact met mij op voor meer gedetailleerde informatie over de e-learning.

Maak van 2020 jouw jaar – neem actie!