Als je op zoek bent naar een nieuwe baan dan is het belangrijk om in kaart te brengen welke taken en verantwoordelijkheden je het liefste zou willen. En welke ‘rol’ het beste bij je past. Past bijvoorbeeld een ondersteunende rol goed bij je? Of meer een leidinggevende rol? Of wellicht meer een onderzoekende rol? Even zo belangrijk is het om goed voor ogen te hebben welke omgeving het beste bij je past. Denk aan de sfeer binnen een bedrijf, je collega’s maar ook aan daadwerkelijk je fysieke werkplek.

In het Algemeen Dagblad van 31 januari 2018 staat een interessant artikel: ‘waarom je naast de ene collega slomer werkt dan naast de andere’. Een onderzoek onder 2000 werknemers van een Amerikaans technologiebedrijf laat zien hoe de omgeving waar je in werkt en naast welke collega je zit, invloed kan hebben op je eigen prestaties.

Als je je in een omgeving bevindt waarin een hoge productie plaats vindt en waar iedereen gestimuleerd wordt het beste uit zichzelf te halen, dan zal je zelf ook eerder geneigd zijn om daarin mee te gaan. Als je in een omgeving werkt waar het tempo allemaal wat lager ligt, dan is de kans groot dat je zelf ook wat minder hard gaat lopen. En bevind je je in een klaag- en roddelcultuur dan herken je vast de neiging om ook dáár in mee te gaan.

Bedenk goed wat je zoekt in een omgeving!

Als je ambitieus bent, probeer je dan te omringen met mensen die dat ook zijn. Als je in een rustige omgeving het beste tot je recht komt, zorg dan ook dat je een dergelijke omgeving opzoekt. Iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten en talenten maar het is afhankelijk van de omgeving hoe deze daadwerkelijk benut worden. Meestal ontstaan frustraties als jouw wensen en verlangens onvoldoende matchen met de wensen en verlangens van je omgeving. Het kan zijn dat je door je omgeving je gedrag gaat aanpassen. Gedrag dat misschien niet meer goed bij je past. Met soms zelfs ontevredenheid en in het ergste geval burn-out tot gevolg.

Word je in je zoektocht naar een nieuwe baan gestimuleerd?

Als je op zoek bent naar een nieuwe baan en het liefst een nieuwe functie elders wilt vinden die beter bij je past, dan kan je in je zoektocht érg beïnvloed worden door je omgeving. Laat je je bijvoorbeeld beïnvloeden door alle negatieve berichten in de krant over de kansen en mogelijkheden voor 40-plussers? Of durf je nog steeds op je éigen wensen en talenten te vertrouwen? Steunen je familie en vrienden je in je zoektocht, moedigen ze je aan? Of ziet je naaste omgeving vooral beren op de weg en houdt dat je wellicht tegen om stappen te zetten?

Onderstaand is wellicht een simpel voorbeeld maar laat wel zien wat ‘omgeving’ voor invloed kan hebben op je gedrag. Jaren geleden wilde ik starten met hardlopen. Niet omdat ik het zo leuk vond maar ik vond dat ik toch echt meer zou moeten bewegen! Hoewel ik redelijk sportief ben, was daadwerkelijk een rondje hollen door het bos voor mij een grote uitdaging. Ik vond het vrij saai om in mijn eentje door het bos te rennen. En na 10 minuten dacht ik meestal ‘waar ben ik nu eigenlijk mee bezig’ en zorgde dat ik binnen korte tijd weer thuis was. Ik dacht dat hardlopen niet voor mij was weggelegd. Echte verbetering kwam er niet en ik realiseerde me dat ik een omgeving nodig had waarin ik gestimuleerd werd. Waarin ik aangemoedigd werd. En waarin mijn eigen excuusgedrag geen plek meer had. Op het moment dat ik me aansloot bij een hardloopgroepje waarin ik daadwerkelijk werd aangemoedigd, ging ik me anders gedragen en bleek ik ineens hardloopkwaliteiten te bezitten!

Ik was niet meer in mijn eentje aan het rennen door het bos en ik merkte dat ik niet de laatste van de groep wilde zijn. Dus ik deed mijn best de koplopers bij te houden. Ondertussen riep de trainer hoe goed ik het wel niet deed en daar ging ik nóg een stapje harder door lopen. Heerlijk!! Die stimulerende omgeving had ik kennelijk nodig om het beste uit mijzelf te halen en voor ik het wist liep ik de CPC loop (10 km).

In welke omgeving voel jij je het prettigst?

Als je terugkijkt naar je gehele loopbaanpad probeer dan eens voor jezelf te omschrijven waarom je je in de ene bedrijfsomgeving prettiger en gemotiveerder hebt gevoeld dan in de andere bedrijfsomgeving. Omschrijf de omgeving qua geluid, licht, locatie, sfeer, collega’s en breng op die manier de omgeving in kaart die het beste in je boven haalt.

Breng vervolgens eens in kaart of de mensen waar je op dit moment de meeste tijd mee doorbrengt (privé, werk) je juist energie geven of dat het je energie kost?
Wat zou je zelf daarin al kunnen veranderen?

Oh…. en ik wijs je graag nogmaals op de besloten, geheime facebookgroep die ik samen met Hetty Hartman in het leven heb geroepen? Wil je graag deelnemen (lees nog even mijn blog) stuur me dan een persoonlijk berichtje met je mailadres en ik stuur je graag een uitnodiging.