Recent was ik op een coach-/trainingsdag met ca. 100 deelnemers. De dag bood de mogelijkheid met elkaar te netwerken. Daarnaast werden er bepaalde thema’s besproken en stellingen geponeerd. Hoewel er in het begin van de dag op werd aangedrongen jezelf zonder oordeel open te stellen voor wat er zou komen, resulteerde dit gaandeweg de dag tot wrijving en onvrede bij enkelen. Bepaalde mensen betrokken zaken op zichzelf, interpreteerden dingen als beladen en raakten emotioneel. Zowel bij enkele deelnemers gebeurde dit als de trainer zélf die zich door de geuite onvrede eveneens persoonlijk voelde aangevallen. Met het weglopen van enkele boze deelnemers tot gevolg.

Hoe vervelend ook voor degenen die het betrof, ik vond het een interessant proces om te aanschouwen. Hoe zat ik er in? Waar werd ík positief/ negatief geraakt en waarom?

We kijken allemaal door onze eigen bril

Allemaal hebben we een eigen kijk op de werkelijkheid. Deze wordt sterk bepaald door opvoeding, waarden, overtuigingen en opgedane ervaringen in het verleden. De positieve ervaringen kleuren je bril op dat vlak doorgaans positief. De negatieve ervaringen veelal negatief. Misschien herken je dat – dat je sommige feedback op jou of jouw functioneren zonder enige emotie naast je neer kunt leggen of kunt accepteren. Maar dat je bij andere zaken juist geraakt wordt. Hoe komt dat? Als je geraakt wordt, raakt dit dan aan zaken waar je zelf over twijfelt? Waar pijn zit uit het verleden? En waar je wellicht de negatieve ervaringen laat opstapelen (of hebt laten opstapelen)?

Ter illustratie hieronder twee uitspraken van mensen die op zoek zijn naar een (nieuwe) baan:

Cliënt 1
“Ik ben al langere tijd aan het zoeken naar een (nieuwe) baan. Het lukt me gewoon niet. Ik heb al 100 brieven gestuurd maar ik ben te oud, heb teveel concurrentie, ben te duur en recruiters doen niets voor me. Ik krijg vaak niet eens een reactie op de sollicitaties die ik stuur. Ik weet zeker dat ook jij niet in staat bent me
aan een passende baan te helpen”.

Cliënt 2
“De periode van zoeken en vinden van een nieuwe baan was voor mij niet makkelijk. Ook ík heb veel nee op sollicitaties gehoord. Toch heb ik ervaren dat het belangrijk is om uit te blijven gaan van je eigen wensen en talenten en positief te blijven, ook al valt dat niet altijd mee. Dat vraagt wel wat van je: zelfreflectie en open staan voor adviezen die soms buiten je comfortzone liggen en anders zijn dan je wellicht verwacht en ervaring mee hebt. En doorzettingsvermogen. Ook als het even niet mee zit. En bovenal accepteren dat het hele proces richting een nieuwe baan stapje voor stapje gaat.”

Cliënt 1 beziet de toekomst negatief en somber. Trekt de conclusie dat het nooit meer iets zal worden. De cliënt doet iets op een manier die voor hem/haar bekend is en dat geeft een bepaald resultaat. Vanuit één perspectief wordt het probleem belicht. De vraag ‘hoe kan ik het solliciteren wellicht anders aanpakken’ wordt bijvoorbeeld niet gesteld.

Cliënt 2 heeft duidelijk een positieve instelling. Doordat deze zich open stelde om ook door een andere bril te durven kijken en nieuwe ervaringen op te doen en deze ervaringen als leerproces te zien op weg naar de juiste aanpak, is het gelukt een nieuwe baan te vinden.

Durf door een andere bril te kijken

Zolang we vasthouden aan onze eigen bril komen we veelal, bij een negatieve focus, niet verder. Door een andere bril te proberen, krijg je ineens een andere focus met wellicht andere denkbeelden. Wat kan helpen is ‘De methode van de zes denkhoeden’ van psycholoog Edward de Bono. Leer anders te denken door het opzetten van verschillende hoeden of door het kijken door een andere bril:

 

  • De witte hoed: wit is neutraal en houdt zich bezig met feiten, cijfers en informatie. Omschrijf zo objectief mogelijk de situatie.
  • De rode hoed: geef je emotie weer. Uit zonder oordeel je gevoelens (positief/ negatief) over de situatie.
  • De zwarte hoed: zwart is somber en serieus. Welke beren op de weg zie je, welke overtuigingen zitten je in de weg.
  • De gele hoed: geel staat voor optimistisch en positief denken. Welke kansen en mogelijkheden zie je. Wat zou jou kunnen helpen.
  • De groene hoed: groen staat voor groei, creativiteit en nieuwe ideeën. Fantaseer over een mogelijke toekomst.
  • De blauwe hoed: blauw staat voor koel, de kleur van de lucht, die boven alles verheven is. Welke inzichten heb je door het opzetten van de verschillende hoeden. Wat is je conclusie, wat zou je morgen anders kunnen doen?

Samen bereik je meer

Misschien weet je wel wat je anders zou moeten doen, maar lukt het gewoon niet. Zeker op momenten dat je even niet meer weet hoe een volgende stap te zetten, bereik je samen meer!

Krijg nieuwe inspiratie en doe mee met de => ONLINE GROEPSTRAINING waarbij je tot max 6 maanden op een zeer praktische wijze ondersteuning krijgt.

Kleine groep van maximaal 6 deelnemers waardoor er voldoende ruimte is om met elkaar te sparren, elkaar te ondersteunen, van elkaar te leren. Je krijgt de beschikking over alle onderwerpen/ opdrachten/ oefeningen die ook in een gebruikelijk loopbaantraject aan bod komen. Je begint bij het begin: waar word ik blij van, waar ben ik goed in, welke kant wil ik op – alvorens handvatten aangereikt te krijgen hoe de functie die het beste bij je past te vinden.

Je leert effectief te netwerken, óók als je geen zichtbare vacatures ziet. En uiteraard komt het opstellen van een goede CV, brief, LinkedIn profiel ook uitgebreid aan bod.

Wil je meer informatie over deze complete online training? Zet een reactie in onderstaand veld of stuur me een persoonlijk bericht en ik stuur je graag meer informatie! Je kunt per direct beginnen. De groepstrainingen vangen aan eind januari.

Maak van 2020 jouw jaar !