Ik zag op LinkedIn recent een discussie voorbij komen waar ik in mijn werk dagelijks mee word geconfronteerd. Het ging over wel of niet je oude baan loslaten. Ik zou graag jullie gedachtes daarover willen horen. Zeker omdat het een belangrijk item is voor een ieder die nu werkzaam is maar het liefst een nieuwe baan vindt die beter past.

Het gesprek op LinkedIn ging over: “Wat als ik uiteindelijk geen nieuwe baan vind als ik nu beslis op zoek te gaan naar ander werk?”

Een enorm belangrijke vraag omdat angst voor de toekomst, het gevoel van onzekerheid en een kans op financiële achteruitgang de meeste werknemers ‘gevangen’ houden in de huidige situatie.

Op zich is vasthouden aan het oude bekende (om welke reden ook) prima. Totdat er, in mijn geval, andere zaken gingen meespelen en dat was ‘gezondheid’. Door de langdurende onvrede die ik voelde met betrekking tot mijn werk, kreeg ik uiteindelijk fysieke en mentale klachten en viel ziek uit. Voor mij was ziek zijn door mijn werk een teken aan de wand om actie te gaan ondernemen. En de meest doorslaggevende reden om in samenspraak met mijn werkgever in vrij korte tijd de beslissing te nemen om uit elkaar te gaan.

Nieuwe toekomst

Ja hoor, ik had grote angst voor de toekomst en had nog geen zicht op een nieuwe baan. Ik was en ben kostwinnaar en moet mijn eigen broek ophouden. Ja, ik had ook een hypotheek. Nee, ik had geen kinderen te onderhouden. En ja, ik had gelukkig ook nog wat spaarcentjes op de bank. En… ik zou recht hebben op een uitkering. Verder was ik door de afspraken die ik met mijn werkgever had gemaakt nog een aantal maanden vrijgesteld van werk. Oftewel ik had even tijd om al mijn gedachtes en gevoelens weer op een rij te krijgen.

De beslissing uit elkaar te gaan, gaf ondanks alle stress ook enorme rust. Rust dat ik niet meer in een omgeving hoefde te werken die mij tegen was gaan staan. Rust dat ik niet meer dingen hoefde te doen die mij ergernis gaven of frustratie. Rust die weer ruimte gaf om na te denken over wat ik wél graag zou willen…. Rust die mijn gezondheid ten goede kwam!

Vertrouw op jezelf

In het onbekende diepe springen vraagt om moed. Moed die vaak het oude eerst overhoop gooit, zónder van te voren te weten waar de weg heen zal gaan. Moed die eerst leidt tot een stukje pijn, verdriet en onzekerheid waar we liever geen zin in hebben.

Ondanks alles heb en had ik vertrouwen dat er altijd meerdere wegen naar Rome leiden. Als je maar creatief blijft nadenken, naar oplossingen blijft zoeken, in jezelf blijft geloven en gewoon zaken oppakt. DOEN ! Omdat tijdens het ‘doen’ zich meestal langzaam weer een nieuw pad ontwikkelt, je van ‘doen’ veel leert en zich onverwachte kansen en mogelijkheden aandienen. Tevens helpt ‘doen’ (gesprekken aangaan, een klus of opdracht aannemen) je aan nieuwe ideeën en geeft het daardoor richting aan je verdere zoektocht. En kom je er achter waar je blij van wordt in een nieuwe baan!

En heel belangrijk….. zoals ik in élk blog zowat aangeef: houd je bezig met je eigen wensen en talenten en laat je niet leiden door ‘die buitenwereld’ en wat iedereen wel niet vindt of denkt!

Geen rechte weg

Een nieuwe kant op gaan, houdt niet direct in dat je meteen het juiste vindt. Dat is vaak geen rechte weg. En zo ging het dan ook bij mij. Van het ene rolde ik in het andere en werd het voor mij steeds duidelijker welke kant ik op wilde.

Heb ik hetzelfde gevonden als voorheen? Nee, ik heb minder zekerheid gevonden: geen vast contract maar ben intussen zelfstandig ondernemer, maar ik vind dat zelf geen issue. Ik heb voldoende inkomen, meer plezier, meer uitdaging, voel meer voldoening en mijn gezondheid is goed.

Bovenstaande afwegingen houden veel mensen bezig. Geef hieronder je reactie (alleen je voornaam is zichtbaar op de site dus DOEN!). De reacties kunnen je helpen om buiten je gebruikelijke denkpatroon te komen en om voor jezelf nieuwe inzichten te krijgen.

Wat is voor jou belangrijk? Wat weerhoudt jou om stappen te zetten? Waar loop jij tegenaan?