Herken je dat? Je weet soms niet dat je iets niet weet. Je bent ‘onbewust onbekwaam’.

Je doet iets op een voor jou bekende manier en dat geeft een bepaald resultaat. Soms gaat alles soepel en handig. Soms minder soepel en is het resultaat navenant. Gewoon pech denk je, je weet niet beter!

Soms ontdek je zelf na 10x je neus stoten dat je aanpak wellicht toch anders zou moeten. Wellicht bedenk je zelf een nieuwe weg. Maar over het algemeen kom je er pas achter dat je zaken gewoon niet wist op het moment dat je advies krijgt van een deskundige. En dat dankzij dat advies zaken heel wat sneller en efficiënter gaan. En ook dat je dat zelf nooit (binnen diezelfde termijn) bedacht zou hebben.

Ik noem maar een paar ‘simpele’ dingen die in mijn leven voorbij zijn gekomen:

  • Tijdens mijn werk als 18 jarige in een hotel in Zuid-Duitsland heb ik enkele maanden als serveerster/ kamermeisje gewerkt. Dat hield o.a. in bedden verschonen en ‘dekbedhoezen’ verwisselen. Over het algemeen was dat sjorren en proppen (en veel gevloek haha). Tot ik instructie kreeg van een ervaren kamermeisje hoe dat slim aan te pakken: ‘dekbedhoes binnenste buiten draaien, binnenin met de hand de punten van het dekbedovertrek pakken, daarmee het dekbed pakken en hup, op zijn kop over het dekbed heen’. Rare uitleg wellicht maar oh zo efficiënt. Het scheelde tijd en veel frustratie! Nooit eerder geweten dat het zo kon.
  • Ik ben intussen ‘chef inparkeren’ (van een auto). Dat klinkt wat gek om dat als ‘vrouw zijnde’ te zeggen maar toch, ik kan het als de beste. Hoe dat zo? Niet dat ik dat zelf bedacht heb hoe dat zou moeten want ik snapte er in beginsel de ballen van. Maar ik heb het van de beste geleerd. Mijn vader 🙂 Op een afgesloten terrein leerde hij me destijds de beste truc ever die gek genoeg met elke auto werkt. Ik had het nooit zo goed gekund als ik niet zijn advies had gekregen.
  • In 2007 mocht ik in Namibië voor ontwikkelingsorganisatie VSO als projectmanager een restaurant opzetten om werkgelegenheid te creëren voor mensen met een lichamelijke beperking. Nooit eerder in mijn leven was ik projectmanager geweest/ nooit had ik een restaurant opgezet. Gelukkig was ik in voorgaande jaren wel een ‘ster’ geworden in netwerken (door schade en schande en door adviezen van anderen) en had ik een neus voor het vinden van mensen die wisten wat ik NIET wist. Bijvoorbeeld hoe een pand te verbouwen, hoe een keuken in te richten, hoe een menu op te stellen, hoe het beste promotie te maken enz. enz. Waardoor, mede dankzij hen en alle adviezen, een jaar later in Windhoek een prachtig restaurant stond.
  • Intussen werk ik 9 jaar als zelfstandig loopbaancoach. Eerst als freelancer en de laatste 3-4 jaar als zelfstandig ondernemer. Toen ik begon had ik geen flauw idee. Ik schreef me in bij de Kamer van Koophandel en ik begon aan het avontuur. Maar hoe leuk het ook begon, al snel liep ik vast. Niet wetende hoe verder. Want ja, ook ‘ondernemerschap’ is een vak apart. Gelukkig heb ik de afgelopen jaren geïnvesteerd in adviezen, in coaching en in cursussen. En elke keer merk ik dat ik op veel fronten ‘onbewust onbekwaam’ ben: Ik denk dat ik het goed doe maar ik weet niet beter. Tot ik van mensen (specialisten op hun gebied) dingen leer die me verder brengen. Zonder hen had ik nooit kunnen zijn waar ik nu ben….en dan nóg is er op heel veel fronten te leren!

Weet jij wat jij niet weet?

Over het algemeen kom ik er pas ná coaching en advies achter hoe anders ik dingen had kunnen aanpakken. En dat ik sneller iets had kunnen bereiken als ik eerder voor coaching had durven kiezen. Misschien denk je net als ik lange tijd dat je het wel zelf kunt. Dat investeren in advies niet zo nodig is en ‘zonde’ van het geld. Maar gek genoeg is elke keer de uiteindelijke opbrengst vele malen groter dan de investering.

Zo werd ik recentelijk wederom met mijn neus op de treurige feiten gedrukt. Via via werd ik vorige maand een cursus binnengesleept (ik zou het nodig hebben!!??). De cursus is voor een kleine groep zelfstandigen waar ik elke dag gedurende een aantal weken op een bepaald vlak advies krijg. Omdat een vriendin de cursus volgt, heb ik me laten overhalen al dacht ik ‘wat kan die cursus mij nu nog brengen’?

Nu, een paar weken verder, en intussen sprongen vóóruit, kan ik mezelf wel voor mijn kop slaan dat ik het advies niet eerder heb aangevraagd. Maar ja, ook ik was wederom onbewust onbekwaam. Ik wist niet beter en dacht dat wat ik daarvoor deed, het beste was.

Wat heb jij hieraan?

Wat heb jij nu aan bovenstaand verhaal? Zoals ook ik in mijn leven op velerlei fronten onbewust onbekwaam ben, zo zie ik als loopbaancoach veel ‘onbewust onbekwamen’ waarvan ik vol overtuiging weet dat ik hen verder kan helpen.

Ik zie dat veel mensen die een nieuwe baan zoeken worstelen. Worstelen omdat ze niet goed weten wat ze wél willen. En worstelen omdat de aanpak die ze tot op heden hanteren niet tot het gewenste resultaat leidt.

Ik begeleid intussen 17 jaar cliënten in het vinden van een werkplek die meer plezier geeft en rust. Die 17 jaar hebben heel veel inzichten gegeven ten aanzien van een praktische succesvolle aanpak en ik durf wel te zeggen dat ik intussen op dát vlak voor een heel groot deel ‘bewust bekwaam’ ben.

Loop jij op dit moment vast? Geloof me, er leiden meer wegen naar Rome waarvan je op dit moment waarschijnlijk nog geen idee hebt. Laten we dan ook samen op pad!

Try-out groepstraining

Vanaf 31 oktober a.s. start ik met een online try-out groepstraining!
Als je mee wilt doen kun je meteen zelfstandig starten met verschillende opdrachten. Misschien kun je het via je werkgever betalen vanuit je persoonlijk ontwikkelingsbudget?

Wil je meer informatie? Bel of mail me: 06-30813289 of marjolijn@succesvolnaareennieuwebaan.nl