Als ik de antwoorden lees op mijn enquête van de afgelopen weken dan lees ik dat veel mensen graag een nieuwe baan zouden willen vinden. Dat velen echter niet goed weten waar te beginnen met de zoektocht. Dat we graag een nieuwe functie willen die meer voldoening geeft en daardoor meer energie, maar dat we eigenlijk niet zo goed weten wat! Dat ook nogal wat mensen het moeilijk vinden om hun kwaliteiten te benoemen of aan te geven wat hun toegevoegde waarde is. En dat uiteindelijk door de loyaliteit naar de werkgever toe maar óók de angst voor financiële onzekerheid de meesten blijven zitten waar ze zitten.

Dat maakt dat er weinig tijd en energie overblijft om te zoeken naar een nieuwe baan en is de uiteindelijke conclusie van velen ‘het lukt niet, ik heb teveel concurrenten, ben er moe van, ik heb meer geluk en inspiratie nodig’.

We hebben maar één leven!

Oh het is zo moeilijk je daar continu bewust van te zijn en blijven. Ja, we hebben maar één leven! Geloof me, ik kan ook heerlijk klagen en mopperen op de dingen die er nú zijn. Ik leg graag de schuld van mijn eigen onvrede bij anderen want dan hoef ik zelf niet echt na te denken over noodzakelijke veranderingen. Ik kan vervolgens alles lekker voor me uitschuiven en zeggen ‘later ga ik dit of dat doen…nu is niet de tijd, te veel concurrenten enz.’ Maar oh…, het is al bijna later! Waarom wachten, waarom niet nú al actie ondernemen?

Veel van de tijd die je doorbrengt in je leven gaat (voor de meeste mensen) in werk zitten. Die tijd kan dan maar beter goed zijn! En geloof me: werk, gezondheid, relaties – het hangt allemaal met elkaar samen. Als het niet goed gaat op het ene vlak, heeft het meteen effect op het andere!

Ik heb ook jaren gekend van aanploeteren. Werken van 08.30-17.30 uur, geld verdienen, vast contract. Dag in dag uit. Maar was ik gelukkig? Nee! Ik voelde me opgejaagd, gestresst, ontevreden. Mijn gezondheid ging er onder lijden en ook mijn relaties. Ik was kortaf en was geen leuk mens meer voor mijn omgeving. Pas toen ik durfde los te laten, durfde verder te kijken dan de bekende weg werd alles langzaam beter. Ik kreeg weer vertrouwen in mijzelf, zag weer nieuwe mogelijkheden en kreeg weer energie. Én kwam er ook langzaam duidelijkheid in de richting die ik op wilde!

Twijfel ik wel eens? Ja hoor, op heel veel vlakken, maar qua werk heb ik nog steeds het gevoel dat ik op de goede weg zit!

Hieronder enkele ‘simpele’ tips voor een beter (werkend) leven 🙂

  • neem een besluit – wees tevreden met wat je hebt óf doe er wat aan en onderneem actie!
  • geloof in je eigen besluit en ga uit van je eigen wensen en verlangens – heb vertrouwen!
  • omschrijf je gewenste doel in positieve zin – omschrijf wat je wél graag wilt (hoeft niet concreet meteen een bepaalde functie te zijn) als je maar kunt omschrijven wat er voor je is als je je doel bereikt hebt!
  • stel jezelf een tijdslimiet – wanneer wil je je doel bereikt hebben? Want voor je het weet is het ‘later’. Zorg dat het realistisch en haalbaar is. Geef het tijd!
  • maak een plan, wat is de eerste kleine stap, wat de tweede.
  • ga op onderzoek uit, wat heb je nodig om je doel steeds concreter te krijgen.
  • lees vacatures, spreek mensen, doe inspiratie op. Verzamel zoveel mogelijk informatie en trechter naar wat je het meeste aanspreekt.
  • geef niet op bij tegenslagen! Blijf zoeken naar creatieve wegen!

Met welke kleine stap of verandering begin jij?