Iedereen heeft het over ‘je passie volgen’. Het internet staat er vol mee. Maar wat is dat nou eigenlijk? De één weet al op jonge leeftijd welke kant hij of zij op wil. De ander heeft moeite om een passie te vinden. Ik vind het zelf nogal een beladen woord. Want wat is nou eigenlijk ‘passie’?

Vorig jaar kreeg ik een reactie van iemand die zei dat ze nogal onder de indruk was van wat ik zoal aan werkervaring heb opgedaan in het verleden. En dat zij ook zo graag zo’n duidelijke, daadkrachtige focus had gehad in haar leven… Ik was verrast dat een ander mijn levenspad zo kon ervaren. Ik kan je namelijk verklappen dat ik lange tijd geen bewuste focus in mijn werkende leven heb gehad. Of dat ik daadwerkelijk mijn ‘passie’ aan het naleven was.

Zo heb ik na mijn studie diverse banen gehad in verschillende werkrichtingen, juist omdat ik zóekend was en niet altijd wist waar ik blij van zou worden. Om je een indruk te geven, ik heb gewerkt in:

  • de horeca (van bediening tot op latere leeftijd het opzetten van een volledig restaurant in Namibië)
  • de hotellerie (zowel in Nederland als daarbuiten)
  • het toerisme (heb groepsreizen begeleid in o.a. het verre oosten en gewerkt voor verschillende touroperators)
  • ontwikkelingswerk (van fondsenwerver voor verschillende organisaties tot werken voor het goede doel in Namibië/ Afrika)
  • als loopbaancoach (van loopbaancoach voor ‘iedereen’ nu specifiek voor hoogopgeleide 40+ers die op zoek willen naar een baan waar ze weer blij van worden en die bij hen past – loondienst of zzp)
  • heb ik 14 jaar gewerkt in loondienst en intussen 10 jaar als zelfstandige

Al die ervaringen gaven mij inzichten. Vooral ook over toekomstig werk! Wat vind ik wel leuk, wat niet? Waar wil ik meer van in een nieuwe baan en waar minder? Waar moet ik mee stoppen of juist mee beginnen? Wil ik dit in loondienst of als zelfstandige?

Hoe meer je DOET en ERVAART – hoe meer het richting geeft aan de rest van je leven. Oók de negatieve ervaringen helpen je daarbij!

Rode draad

Als je terugkijkt, wat is dan de rode draad in jouw leven? Kun je dat benoemen?

Terugkijkend op mijn eigen loopbaan kan ik een paar dingen concluderen en als rode draad zien: dat ik altijd werk heb gehad dat in het teken stond van het verbinden en stimuleren/ motiveren van mensen. Kennelijk vond ik dat het fijnste om te doen. Zelf omschrijf ik passie als iets waar ik op dat moment plezier aan beleef, waar ik in geloof en me hard voor wil maken. Waar ik al mijn energie in wil steken. En waar ikzelf kan groeien en een bijdrage kan leveren. Een passie is niet iets statisch maar kan verschuiven in de loop van de tijd.

Wist ik bijvoorbeeld enkele jaren geleden dat mijn passie het begeleiden van 40-plussers is, die op een punt staan in hun leven waarin ze graag een verandering willen geven aan hun loopbaan. Nee! Gaandeweg al mijn werkzaamheden ben ik me gaan realiseren dat ik het fijn vind met mensen te werken die eigen verantwoordelijkheid willen en durven nemen, die stappen willen zetten en achter hun eigen wensen en verlangens durven aangaan, ondanks alle onzekerheden die dat met zich mee brengt.

Ik voel me verbonden met hen omdat ik zélf iemand was die tenslotte ontevreden naar haar werk ging. Ja ik ben loopbaancoach maar ik heb ook ruimschoots aan de andere kant ‘van de tafel’ gezeten. Ik heb diverse carrière switches gemaakt, soms gewild, soms ongewild. Dat gaf veel angsten en onzekerheden maar gaandeweg mijn loopbaanpad heb ik geleerd dat hoe meer ik voor mijn eigen wensen durf te kiezen, hoe meer ook de leuke dingen naar mij toekomen.

Reflectie

Waar sta jij op dit moment? Wat vind je leuk in je (werkende) leven, waar haal je voldoening uit en waar wil je ‘meer’ van in de toekomst?

En wat kost je op dit moment energie en waar zou je het liefst mee willen stoppen of minder van hebben?

Als je ergens mee stopt ontstaat er ook meer ruimte voor nieuwe dingen en om je toekomstige richting verder te onderzoeken. Je passie vinden (of op dat moment met plezier leven/ werken) is niet iets dat je je ineens realiseert al zittend op de bank. Je zult in actie moeten komen en dingen moeten gaan ervaren. Door je te blijven richten op de werkzaamheden, taken en verantwoordelijkheden die je voldoening geven, ontstaat richting en een rode draad en ervaar je steeds beter wat ‘je passie’ is.

Hoe zit dat bij jou? Doe je nog steeds het werk dat je vroeger deed en heb je daar nog plezier in? Of ben je nog steeds zoekende?

En als je op zoek bent naar je passie, hoe ga je dan te werk en wat heb je tot nu toe gedaan om je passie te vinden?

Weet je niet goed welke stappen te zetten? Ik help je graag verder!

Ik denk graag met je mee in een gratis persoonlijk ‘zoom’ gesprek.

Interesse? => Mail (marjolijn@succesvolnaareennieuwebaan.nl) of bel (06-30813289) me voor het maken van een oriënterende afspraak.