Je bent op zoek naar een nieuwe baan. Maar wat precies voor baan? Wat wil je graag? Welke functie en welk beroep passen het beste bij je vaardigheden, eigenschappen en talenten.

Misschien weet je precies waar je heen wilt, maar anders is het goed om gewoon een keer te dromen. Dromen en verlangens geven namelijk energie en een blij gevoel. Iedereen heeft ‘dromen’. Je hebt deze dromen niet voor niets. Ze proberen je iets te vertellen. Ga op onderzoek uit want het kan invloed hebben op je volgende loopbaanstap.

Wat geeft je energie

Iedereen heeft een ‘passie’, groot of klein. Passie wil zeggen dat je je hart volgt en bevlogen bent. Een activiteit beoefent die je heel graag doet, waar je goed in bent en waar je blij van wordt. Vaak liggen onze dromen in het verlengde van onze talenten en kwaliteiten. Wat je goed kunt, vind je in de meeste gevallen ook leuk. Het volgen van je dromen geeft enorm veel energie. Denk eens aan een moment dat je ‘in de flow’ zat. Dat je alle tijd vergat, dat je bezig was, dat werken je weinig energie kostte! Wanneer was dat? Wat deed je toen?

Tijd om te dromen

Stel dat geld en tijd geen rol spelen en alles mogelijk is. Wat zou je dan allemaal gaan doen? Welke baan wil je hebben? Wie wil je zijn?

Schrijf eens op wat je te binnen schiet en laat je fantasie de vrije loop. Vergeet remmende of belemmerende gedachtes! En vergelijk daarna je droombaan eens met het werk dat je tot nu toe hebt gedaan. Waar zitten overeenkomsten, waar verschillen? Welke rode draad kun je in al je werkzaamheden herkennen?

In kleine stappen

Misschien lijkt de realisatie van je droom nog ver weg maar je hoeft die droom niet meteen morgen waar te maken. Je kunt ook een plan bedenken hoe je langzaam de kant van je ‘droom’ op gaat. Welke kleine stappen kun je al wél zetten?

De angst geen geld te kunnen verdienen met wat we graag willen, weerhoudt de meesten van ons om stappen te zetten. Maar stel je bent goed in je werk, maar het geeft je onvoldoende energie. Hoe zou je dan kunnen presteren als je goed in je werk bent én positieve energie voelt?

Misschien houdt je hart volgen eerst ‘onzekerheid’ in of minder inkomsten maar als je echt doet wat je wilt dan straal je veel meer energie en zelfvertrouwen uit. Heb je uiteindelijk veel meer te bieden. En ben je van veel meer toegevoegde waarde voor bedrijven. Hoe meer je werk doet dat bij je past, hoe succesvoller je ook zult zijn. Omdat je dan enthousiasme uitstraalt, je in dat vakgebied graag wilt blijven groeien, je wilt blijven ontwikkelen, kennis tot je wilt nemen. Waarom? Omdat het een onderwerp betreft waar je warm voor loopt. En waarin je anderen kunt meenemen.

Hoe belangrijk en urgent is je wens

Natuurlijk moet je niet zomaar je zekerheden opzeggen. Inkomsten zijn helaas belangrijk in het leven. Maar vaak zijn er allerlei tussenoplossingen die je over het hoofd ziet.

Geloof me, het merendeel van de mensen zit gevangen in vaste patronen. En oh, het is zo moeilijk om daarvan los te komen. Het heeft mij ook jaren gekost om anders tegen het werkende leven aan te durven kijken.

Het werkende leven is niet altijd leuk. Maar wel moet het voor het overgrote deel plezierig zijn en je meer energie geven dan kosten. Het vult tenslotte een groot en belangrijk deel van je leven, toch? Als ik kijk naar mijn eigen leven heb ik al een aantal malen ‘flow’ ervaren. Momenten dat ik door het enthousiasme wat ik voelde veel meer kon bereiken dan ik voor mogelijk had gehouden. En die momenten waren precies díe momenten dat ik gelukkig was in wat ik deed. En die momenten wil ik me continu voor ogen blijven houden. “Als ik nu niet gelukkig ben in wat ik doe, wat zou ik dan anders willen?”

Welke droom heb jij? Welke eerste stappen zou je al kunnen zetten?

Ik lees het graag in onderstaand reactieveld.