Hoera, het is zomer! Nog een week werken en dan ga ook ik heerlijk 3 weken vakantie nemen.

Voor de meeste mensen is de zomer een periode om te relaxen, even weg te gaan en een tijd om niet aan werk te denken. Voor sommigen is het een periode om de batterij weer op te laden, om daarna weer met frisse tegenzin er tegenaan te kunnen bij terugkomst 😉

Ja hoor, ik ben ook enorm toe aan vakantie. Beetje wandelen en fietsen in de natuur. Verstand op nul. Heerlijk even alle hectiek en drukke gedachtes achter me laten. Hoe anders voel ik me nu dan 11 jaar geleden, toen ik echt met enorme opluchting de zomer inging. En hoopte dat die zomer eeuwig zou duren en dat ik niet terug hoefde naar de werkplek waar ik alleen maar stress, ontevredenheid en frustratie voelde.

Natuurlijk. Werken is soms ook gewoon een ‘noodzakelijk kwaad’. We hebben tenslotte inkomen nodig! Maar …. werken kan ook leuk zijn. Ik weet het zeker!

In plaats van je kop in het zand te steken en te hopen dat alles zich vanzelf ten goede keert, kun je ook zélf het initiatief houden.

Hieronder 10 punten om deze zomer aandacht aan te schenken

1. Sta eens stil bij je huidige baan

Door alle drukte en stress jakkeren we vaak maar voort. Waarom niet in het zonnetje in de natuur gaan zitten en gewoon eens echt de tijd nemen om stil te staan bij je huidige baan.

2. Wat geeft energie, waar word je blij van

Schrijf voor jezelf alle punten op van je werk waar je wél energie van krijgt. Denk zo breed mogelijk (omgeving, cultuur, taken, verantwoordelijkheden enz.) en wees daarbij zo eerlijk mogelijk.

3. Wat kost energie

Schrijf vervolgens op welke onderdelen van je werk energie kosten, waar je ontevreden van wordt en spreekwoordelijk op ‘leeg loopt’.

4. Wat mis je op dit moment?

Benoemen dat we ontevreden zijn over iets gaat ons best makkelijk af. Veel moeilijker is het om te benoemen wat je op dit moment mist in je werk en waar je je graag verder in zou willen ontwikkelen.

5. Ideale situatie

Hoe ziet je werk er in de meest ideale situatie uit. Schrijf alles zo uitgebreid mogelijk op. En vergeet even alle beren op de weg.

6. Interne mogelijkheden

Inventariseer welke interne groei- en ontwikkelmogelijkheden er bij je bedrijf zijn en beoordeel of je deze voldoende hebt benut en aangekaart.

7. Kom in actie!

Breng voor jezelf in kaart welke acties je intern nog kunt nemen om gelukkiger te worden in je werk, waarbij de focus dus ligt op positieve groei en ontwikkeling.

8. Als je maar doorgaat

Stel je hebt alle interne mogelijkheden onderzocht, besproken, in kaart gebracht. En er blijkt geen enkel zicht op interne verandering, ontwikkeling of groei. Maar je blijft zitten waar je zit. Wat gebeurt er dan?… wat verandert er dan? En … waar kan dat dan toe leiden?

9. Wil je graag in actie komen maar weet je niet goed waar te beginnen?

Soms zitten we zo vast in onze eigen wereld dat we uit angst voor het onbekende geen andere uitweg zien dan ‘blijven zitten’. Maar wat verandert er dan? Is ‘blijven zitten’ je diepste wens? Ben je blij met hoe het nu gaat? Of gaat het meer om durf, moed en stappen zetten?

Trek de stoute schoenen aan en plan (ook al is het over een paar weken) een vrijblijvende afspraak. Ik denk graag met je mee!
Of schrijf je nu vast in voor mijn gratis webinar van 9 september!

10. Gewoon DOEN!