Je bent op zoek naar een nieuwe baan die meer voldoening geeft. Maar je weet niet zo goed wat voor baan noch waar te beginnen met je zoektocht. Misschien voel je loyaliteit naar je werkgever toe. Of heb je angst voor de toekomst en blijf je daardoor zitten waar je zit. Je hoopt misschien stilletjes dat je situatie vanzelf verandert…

We hebben maar één leven!

Het is niet iets waar we ons makkelijk bewust van zijn. Maar wachten tot iets vanzelf verandert, is meestal geen goede strategie. Want hoe lang gaan we wachten? Waarom niet zélf actie ondernemen? We hebben tenslotte maar één leven.

Geloof me, ik kan ook heerlijk klagen en mopperen op de dingen die er nú niet zijn. Ik leg graag de schuld van mijn eigen onvrede bij anderen want dan hoef ik zelf niet echt na te denken over noodzakelijke veranderingen. Ik kan vervolgens alles lekker voor me uitschuiven en zeggen ‘later ga ik dit of dat doen…nu is niet de tijd’. Maar oh…, het is al bijna later! Waarom wachten, waarom niet nú al actie ondernemen? Hoe belangrijk is eigenlijk je wens als je er geen aandacht aan besteedt?

Veel van de tijd die je doorbrengt in je leven gaat (voor veel mensen) in werk zitten. Die tijd kan dan maar beter goed zijn! En geloof me: werk, gezondheid, relaties – het hangt allemaal met elkaar samen. Als het niet goed gaat op het ene vlak, heeft het meteen effect op het andere.

Ik heb ook jaren gekend van aan-ploeteren. Werken van 08.30-17.30 uur, geld verdienen, vast contract. Dag in dag uit. Maar was ik gelukkig? Nee! Ik voelde me opgejaagd, gestrest, ontevreden. Mijn gezondheid ging er onder lijden en ook mijn relaties. Ik was kortaf en was geen leuk mens meer voor mijn omgeving. Pas toen ik zelf actie ging ondernemen, durfde verder te kijken dan de bekende weg en stopte met ‘wachten tot alles vanzelf zou veranderen’, pas toen werd alles langzaam beter. Ik kreeg weer vertrouwen in mijzelf, zag weer nieuwe mogelijkheden en kreeg weer energie. En kwam er ook langzaam duidelijkheid in de richting die ik op wilde!

Twijfel ik wel eens? Ja hoor, op heel veel vlakken, maar qua werk heb ik nog steeds het gevoel dat ik op de goede weg zit!

Hieronder enkele ‘simpele’ tips voor een beter (werkend) leven 🙂

  • neem een besluit – wees tevreden met wat je hebt óf doe er wat aan en onderneem actie.
  • geloof in je eigen besluit en ga uit van je eigen wensen en verlangens – heb vertrouwen.
  • omschrijf je gewenste doel in positieve zin – omschrijf wat je wél graag wilt (hoeft niet concreet meteen een bepaalde functie te zijn) als je maar kunt omschrijven wat er voor je is als je je doel bereikt hebt.
  • stel jezelf een tijdslimiet – wanneer wil je je doel bereikt hebben? Want voor je het weet is het ‘later’. Zorg dat het realistisch en haalbaar is. Geef het tijd.
  • maak een plan, wat is de eerste kleine stap, wat de tweede.
  • ga op onderzoek uit, wat heb je nodig om je doel steeds concreter te krijgen.
  • lees vacatures, spreek mensen, doe inspiratie op. Verzamel zoveel mogelijk informatie en trechter naar wat je het meeste aanspreekt.
  • geef niet op bij tegenslagen! Blijf zoeken naar creatieve wegen!

Waar sta jij en hoe belangrijk vind je het om iets in je (werkende) leven te veranderen?

Wil je een keer sparren over een mogelijk volgende stap. Aarzel niet en plan een vrijblijvend gesprek met mij in.