Het fijnste voelen we ons als we een bijdrage kunnen leveren. Als we iets kunnen betekenen voor een ander, als we ergens goed in zijn en daar blij van worden. Én ….als we persoonlijk kunnen groeien, onszelf verder kunnen ontwikkelen.

Tot mijn 40e was ik gek genoeg niet zo bezig met persoonlijke ontwikkeling. Ik ging (een beetje zwart-wit gezegd) naar mijn werk, ‘deed mijn ding’ en ging weer naar huis. Soms had ik fijn werk en voelde ik me uitgedaagd, soms had ik minder leuk werk. Maar het liep allemaal zoals het liep en ik voelde niet direct de noodzaak om zaken te veranderen. Zelf investeren in een opleiding kwam op dat moment niet bij me op. En een opleiding via mijn werkgever werd destijds ook niet aangemoedigd.

Maar dan ineens kom je op een punt dat je vastloopt: je relatie eindigt, je werkgever is aan het reorganiseren wat invloed heeft op jouw taken en verantwoordelijkheden. En je komt erachter dat sommige van je persoonlijke eigenschappen zich gaandeweg je leven hebben uitvergroot en je niet meer ondersteunen.

Ommekeer

Onvrede, onvermogen, uitval…. het leidde in 2007 tot een ommekeer in mijn leven. Waar in mijn leven was ik beland? Waarom voelde het alsof ik het pad van een ander aan het lopen was? Waar had ik geen grenzen getrokken en met welke reden? Tegen welke vervelende persoonlijke eigenschappen liep ik op?

Vanaf 2008 ben ik me vergaand in persoonlijke ontwikkeling gaan verdiepen. Allereerst om zélf verder te komen en om weer plezier in mijn werk en leven te vinden. Zo volgde ik een intensief persoonlijk coachtraject van 6 maanden waarbij ik elke week geconfronteerd werd met mijn eigen onhandigheden. Niet fijn maar wel verhelderend. Al moet ik bekennen dat werken aan je belangrijkse valkuilen een langdurend (en misschien wel eeuwigdurend) project is haha.

Vervolgens heb ik om het jaar mezelf ‘getracteerd’ op een coachtraject, opleiding of cursus. Juist om verder te komen in mijn zoektocht naar ‘waar word ik blij van en hoe bereik ik dat’. Privé en in mijn werk. Investeren doet qua kosten wellicht ‘even pijn’ maar wat het je uiteindelijk brengt, is voor mij nog steeds een openbaring.

We zijn nooit uitgeleerd

Je blijven ontwikkelen en leren geeft plezier en energie. Of het nu zangles betreft, beter worden in tennis, gezonder eten of een nieuwe vaardigheid leren voor je werk. We zijn nooit uitgeleerd.

Zelf sla ik net de laatste pagina om van het boek ‘Vind je Ikigai’ van Francesc Miralles/ Héctor García: het Japanse geheim voor geluk. Het gaat over het vinden van jouw ikigai, jouw passie. En hoe je bezig kunt zijn met dingen die je voldoening geven. Het gaat over in actie komen maar ook rust bewaren en tevreden zijn met kleine, stap voor stap, veranderingen. Verhalen en opdrachten wisselen elkaar in het boek af en het biedt je de ruimte om dát er uit te halen of toe te passen waar je nu behoefte aan hebt.

Gratis webinar

Waar sta jij op dit moment? Loopt alles in je leven op rolletjes of ben je toe aan verandering? Wat doe jij om die verandering ook echt voor elkaar te krijgen?

Donderdagavond 8 juli om 20.00 uur geef ik weer een gratis webinar: ‘Van baan naar droombaan’.

Ontdek en leer tijdens deze 1 uur durende gratis training
 Hoe ook jij je dromen waar kunt maken
 4 geheimen om succesvol een nieuwe baan te vinden
 Laat je inspireren met praktijkvoorbeelden van anderen

Doe je mee? Werk doen dat bij je past – dat wil toch iedereen!

Inschrijven voor het webinar kan via => deze link