Je droomt over een nieuwe baan. Maar je weet niet goed wat. En je weet niet waar te beginnen. Je kijkt wel eens naar vacatures en dat leidt misschien ook wel eens tot een sollicitatie. Maar leiden die acties je tot het gewenste resultaat? Heb je nu meer inzicht in jezelf en je eigen wensen? Waarschijnlijk niet. Afwijzingen op mogelijke sollicitaties kunnen alleen maar je onzekerheid over de toekomst voeden. Met uiteindelijk als resultaat dat je niet verder komt.

Oftewel: het is tijd om te starten met een gedegen zelfonderzoek!

Een voor jou passende loopbaan komt uiteindelijk neer op de juiste keuzes maken en doen waar je goed in bent. En waar je (voor een belangrijk deel) blij van wordt.

Maar hoe kom je er nu achter waar je blij van wordt? En waar je goed in bent?

Begin met bezinning en reflectie
Sta stil bij waar je nu staat. Bezinning op je leven en reflectie geven namelijk veel input voor de toekomst én geven je meer focus bij het zoeken naar nieuw werk.

Wat in eerste instantie helpt is om te kijken naar wat je in het verleden allemaal hebt gedaan. Zie je leven als een bootje waar je op zit en dat tot nu toe een mooi spoor heeft achtergelaten. Hoe ben je gekomen tot waar je nu zit? Welke weg heb je bewandeld? Wat kun je over die weg zeggen?

Vraag je daarbij het volgende af:

  • welke onderdelen van je werk (privé) geven/gaven je plezier, energie en lijken bijna als vanzelf te gaan?
  • waar ben je trots op?
  • wat kun je het beste?
  • wat wil je absoluut níet meer?

Het zijn vragen die je verschillende inzichten kunnen geven. Over de omgeving waar je het liefste in werkt. Over het soort mensen waar je graag mee werkt. Over de kwaliteiten en vaardigheden die je graag inzet. Over de taken en verantwoordelijkheden die bij je passen. En wellicht geeft het informatie over de rol die je graag vervult binnen een team of organisatie.

Naast zelfonderzoek is het ook zinvol om je omgeving om input te vragen. Vaak zien mensen om je heen kwaliteiten en talenten van je die voor jezelf minder zichtbaar zijn. Vraag aan een oud-collega, manager, vriend(in), familielid hoe ze jou zouden omschrijven, waar ze jou goed in vinden en aan wat voor functie zij denken voor jou. Het kan je geheel nieuwe inzichten geven.

En realiseer je, bovenstaande inventarisatie kost tijd. Tijd die je jezelf echt moet gunnen.

Zet stappen op weg naar een nieuwe baan!

Kom in actie en begin verandering aan te brengen in je huidige situatie.

Weet je niet goed waar te beginnen? Welke vervolgstappen belangrijk zijn om te zetten? Download NU mijn gratis e-book ‘succesvol naar een nieuwe baan’. Dit e-book beschrijft belangrijke stappen om in actie te komen en nieuwe wegen te gaan bewandelen.

Vul hiernaast je naam en e-mail adres in. Je ontvangt het e-book dan direct in je mail.