Als je op zoek bent naar een nieuwe baan zal je merken dat gaandeweg je zoektocht en je sollicitaties je ‘tegenwind’ zult ervaren. Bijna niemand lukt het om één brief te sturen of één gesprek te voeren en aangenomen te worden. Over het algemeen moeten we tegenslagen en tegenwind incasseren.

Tegenwind in de vorm van:

  • geen reactie krijgen op je sollicitatie
  • geen reactie krijgen op je poging telefonisch of persoonlijk contact te leggen met een mogelijke werkgever
  • geen uitnodiging krijgen naar aanleiding van een sollicitatiebrief
  • wel een sollicitatiegesprek voeren maar niet aangenomen worden
  • regelmatig eindigen als tweede kandidaat

en ga zo maar door.

Aannames

Veel van die tegenwind kan resulteren in gedachtes als: “het lukt me niet, ik ben te oud, ik kan me niet goed verkopen, anderen zijn beter, ik weet gewoon niet welke kant ik op wil”… Herken je dat?

Welke conclusie trek jij op dit moment?

Alleen, zeg nou eens eerlijk. Is de conclusie die je voor jezelf nu trekt ook echt onderbouwd? Heb je daadwerkelijk om feedback gevraagd? Heb je zoveel feedback dat je daar ook écht een conclusie aan kan verbinden? Of moet je eigenlijk bekennen dat je na een paar tegenslagen je eigen aannames hebt geformuleerd? Belangrijk is het om te achterhalen wáár het aan ligt dat je (nog) niet bereikt wat je wilt: aan je brief, aan je cv, aan je manier van solliciteren, aan je presentatie, aan… tja het kan aan van alles liggen. Duidelijk is het voor mij na 15 jaar ervaring dat niet iedereen de eerste keer op de juiste manier solliciteert. Maar dat velen wél die manier blijven continueren zonder dat het effect heeft.

Feedback is cruciaal

Soms veranderen we ons pad al na een paar tegenslagen. We geven op, of richten ons op een heel andere branche/ functie of besluiten een heel andere koers te gaan varen (die we eigenlijk zelf niet willen). En omdat we niet concreet om feedback vragen, komen we eigenlijk geen stap verder en blijven we in een soort doolhof rondjes draaien. Negatieve rondjes die alleen maar bovenstaande aannames lijken te voeden. Met als gevolg dat je misschien wel te snel ophoudt met het pad te bewandelen dat je in eerste instantie wilde. Een paar aanpassingen aan je aanpak hadden je wellicht gewoon op datzelfde pad kunnen houden.

Ik heb ook feedback nodig 🙂

Geloof me, of je nu een baan zoekt in loondienst, of wil starten/ of werkzaam bent als zelfstandig ondernemer: veel zaken in die zoektocht overlappen. En feedback daarin is cruciaal. Als zelfstandig ondernemer richt ik me voornamelijk op werknemers die graag een nieuwe baan willen die beter bij hen past. Hoewel veel mensen mijn blogs volgen, zou ik veel meer mensen daadwerkelijk willen helpen! Het is mijn vak om snel te zien welke stappen iemand overslaat en met mijn doelgerichte praktische aanpak zou je veel sneller de baan kunnen vinden die bij je past. Voor mij is het dan ook interessant om te weten wat de reden is dat mensen niet altijd hulp inschakelen?

Vragen die jullie jezelf kunt stellen op weg naar een nieuwe baan, stel ik mijzelf ook. Júist om mijn aanpak aan te passen en niet te belanden in aannames die niet kloppen! Vragen als: lukt het mij niet om de waarde toe te lichten van mijn dienst? Of misschien lukt het wel de boodschap over te brengen maar is het aanbod niet wat gewenst is? Of … ja wat zou nu de hoofdreden zijn dat mensen niet altijd hulp inschakelen? Ik kan zelf allerlei redenen verzinnen maar hoe betrouwbaar zijn die dan?

Ik hoop van harte dat je bereid bent om bijgevoegde enquête in te vullen. Waarom? Omdat daadwerkelijke feedback mij kan behoeden voor het inslaan van het verkeerde pad. Op dit moment kan ik wel 10 conclusies trekken… met elk een ander pad tot gevolg. Maar ja, welke klopt?!

Wederzijdse hulp

Ik ga er deze keer vanuit dat we de wens hebben allemáál te willen groeien. En dat we elkaar daar graag mee willen helpen. Jij mij, ik jou, jij de buurvrouw, de buurvrouw weer je familie enz. enz. Zonder wederzijdse hulp komen we allemaal geen stap verder. Ik zou het dan ook erg waarderen als je gewoon een aantal vragen zou willen beantwoorden.

En dat kan je doen via deze link.

Omdat ik mij specifiek richt op werknémers (die dus in loondienst zijn en een contract hebben) is het van belang dat ook DIE doelgroep deze enquête beantwoordt.

Dank je wel nogmaals.