Voelt het voor jou soms óók alsof je verzuipt in al het werk?

De huidige tijd vraagt veel van werkgever en werknemer. Je aanpassen en kunnen meebewegen wordt één van de belangrijkste competenties in de huidige tijd om succesvol te zijn en blijven. In veel beroepen komen taken en verantwoordelijkheden erbij of verdwijnen. En lijkt tegelijkertijd alsof alles sneller en efficiënter zou moeten. Daar waar vroeger nog tijd was voor persoonlijke aandacht, wordt die aandacht nu vaak naar de achtergrond verschoven.

Ik merk in mijn praktijk dat werknemers in de zorg, in het onderwijs maar ook in andere branches er tegenaan lopen dat hun eigen wensen en waarden vaak niet gelijk oplopen met die van de werkgever. En daardoor ontstaat langzaam onvrede. Ze kunnen niet op die manier werken zoals ze zouden willen.

Waarom verzuipen velen

Het volgende valt me op aan deze werknemers. Ze zijn allen erg loyaal, hun verantwoordelijkheid ten opzichte van hun werk en werkgever is groot. Ze zijn dienstverlenend, gaan voor kwaliteit maar hebben moeite om in alle toenemende hectiek op tijd hun grenzen aan te geven. Ze draven maar door en proberen steeds meer ballen in de lucht te houden. Omdat hun werkgever dat schijnbaar zou vragen maar óók omdat ze dat zelf toelaten. Ze vergeten totaal zichzelf. Hoe vaak hoor ik niet dat mensen officieel 32 uur per week werken maar langer doorwerken om het werk maar af te krijgen. En dat een 40-urige werkweek dan eigenlijk een feit is.

Been there, done that

Geloof me, ik weet er alles van. Ook ik ben in loondienst uitgevallen doordat ik het belang van de werkgever en anderen boven mijn eigen belang plaatste. Ik holde maar door, het werk stapelde zich op, en ik verzoop uiteindelijk onder alles wat ‘scheen te moeten’. Als er een mail binnenkwam vond ik dat ik iedereen vandáág moest antwoorden. Durfde geen ‘nee’ te zeggen als ik extra werk toegeschoven kreeg. Want ‘wat zal de werkgever wel niet denken, wat zullen mijn klanten wel niet denken als ik niet nú een reactie geef, wat zullen mijn collega’s niet denken als ik zeg dat ik even aan mijn taks zit…’. Hoe meer ik ja zei hoe meer ik kreeg. En hoe meer het plezier in mijn werk wegebde.

Blijf trouw aan jezelf

Het is oh zo moeilijk, maar trouw blijven aan jezelf is echt de enige weg! Leer van anderen die schijnbaar zonder stress het leven door hobbelen. Hoe stellen zij grenzen, waarom vergaat bij hen de wereld niet als ze nee zeggen? Hoe doen ze dat?… Ga oefenen met voor jezelf meer grenzen aangeven!

Mijn uitdaging als zelfstandige is om überhaupt een week vakantie te plannen. Meestal loopt mijn agenda gewoon door met afspraken en merk ik veel te laat dat ik toe ben aan ontspanning. Afgelopen week was ik dan eindelijk een weekje met vakantie. Hoera! De bergen in richting frisse lucht op de meest rustige en mooie plek die je je kunt indenken: wandelen, fietsen en mocht er nog genoeg sneeuw liggen misschien een dagje skiën.

Ik had het liefst mijn laptop meegenomen zodat ik ‘s avonds iedereen meteen een antwoord op zijn/haar mail/vraag had kunnen sturen. Op aanraden van een vriend bleef het ding thuis en stelde ik (met grote tegenzin) mijn afwezigheidsassistent in. Ja ja, het lijkt zo eenvoudig maar voor mij totaal niet. Ook bloggen zette ik even op een laag pitje. Ik had rust nodig! Ik riep dat laatste heel hard maar het voelde onwennig. Want, wat zou iedereen wel niet zeggen…? Geen blogs, geen reactie binnen een paar uur….

Het zit allemaal in mijn hoofd

Uiteindelijk ging de week super relaxed voorbij. Geen stress, geen gezeur, geen mensen die vroegen ‘waar ben je’. En ook achteraf zeiden mensen dat ze ook prima zelf hun vragen op dat moment konden oplossen. Kennelijk is een weekje (of 2 of 3) met vakantie gaan best geoorloofd en zit alle onrust en belemmerende overtuigingen in mijn eigen hoofd.

Waar heb jij stappen te zetten?

Waar heb jij de komende tijd stappen te zetten om meer rust te krijgen? Welke acties ga je ondernemen en op welke termijn? Welke steun (van wie) heb je daar eventueel bij nodig? Maak een plan, neem jezelf serieus!

Of plan nu een vrijblijvende telefonische afspraak met mij in voor een eerste verkenning van je te nemen stappen…

Verandering begint echt bij jezelf.