Stel jezelf en je loopbaan eens voor als een ‘zeilbootje op zee’. Een bootje dat na zijn tewaterlating een bepaalde route is gaan varen. Soms volgde je de route omdat de wind je bootje die kant op blies. Soms ging je een bepaalde kant op omdat je zelf het bootje die richting op stuurde.

Zolang zich geen grote obstakels voordoen, zal je bootje over de zee glijden. Maar wat te doen als er ineens grote tegenwind is. Je wilde nou net naar dat kleine plaatsje rechts aan de kust maar de wind blaast je naar links! Wat een pech? Wat nu te doen? Ineens vallen al je voorgenomen plannen in duigen.

Durf je mee te gaan met waar de wind je voert? Durf je een andere route te volgen dan je van plan was? Zal je je openstellen voor verrassingen? Of houd je star vast aan je koers en voelt het als falen als je niet de kant opgaat die je eerder wilde. Zal je alles doen om toch de storm te trotseren?

Achteraf kan je pas vaststellen wat op dat moment de beste keus was. Ging je mee met de wind en belandde je onverwacht op een prachtige bestemming die je nooit had willen missen? Of voer je rechtstreeks het noodweer tegemoet, sloeg wellicht je boot om en was je einde in zicht?

Was de storm wellicht een ‘stopteken in je leven’!? Een moment om te leren, om na te denken, om andere beslissingen te nemen, om af te wijken van je vaste koers?

Moeilijke momenten – leermomenten – groeimomenten

Beweeg je je tegen de stroom in, dan zal je vaak problemen tegenkomen. Een relatie die slecht voor je is maar waar je, tegen beter weten in, mee doorgaat en die uiteindelijk je zelfvertrouwen aantast. Een baan waar je ongelukkig van wordt maar waar je uit angst voor de toekomst aan vasthoudt en waardoor je uiteindelijk afstevent op een burn-out of bore-out.

Achteraf weten we altijd haarfijn te benoemen wat er fout ging. Wat leermomenten waren, wat we anders hadden moeten doen. Maar als je er middenin zit, is het moeilijk op je eigen gevoel te vertrouwen. Achteraf kan ik in mijn leven ALTIJD bevestigen dat mijn allereerste gevoel erover goed zat.

Alleen had ik er niet naar willen of durven luisteren. Mijn eigen angsten en overtuigingen hielden me op die momenten gevangen. Ik was ervan overtuigd dat ik het niet zou kunnen, dat ik niet goed genoeg was, dat als ik niet doorzette het voelde als falen.

Pas op het moment dat ik uit onvrede over mijn werk ziek werd, en mijn lijf riep ‘het is nu genoeg’ – pas tóen viel bij mij het kwartje. En kwam er een moment dat ik kon inzien dat die moeilijke momenten voor mij ‘STOP tekens’ waren. Tekens die me wilden vertellen: ‘het is genoeg – het is tijd voor iets anders’ maar die ik in eerste instantie totaal in de lucht had geslagen.

Time to move on!

De stoptekens, of ‘moeilijke momenten in ons leven’ ervaren we, zeker als we er hard tegenin gaan, als faalmomenten. Je voelt je dom en waardeloos, omdat het niet zo gaat zoals je bedacht had.

Maar wat als we het zouden zien als juist waardevolle momenten. Momenten die ons wakker schudden en aangeven: ‘hier moet je niet zijn – het is tijd om verder te gaan’!

14 Jaar geleden had ik zo’n moment. Ontevreden met mijn werk, onvoldoende energie om door te zoeken. Bang voor de toekomst. Tot ik te lang de verkeerde kant op was gegaan en ik ziek werd uit onvrede en stress. Pas toen viel bij mij het kwartje dat het anders moest. Met het beëindigen van het dienstverband van toen, kwam er uiteindelijk meer rust en tevredenheid. En ruimte voor nieuwe en mooie dingen!

Terugkijkend ben ik alleen maar dankbaar dat op dat moment mijn lijf riep dat het niet meer zo verder wilde. Pijn in mijn armen, hoofdpijn, moe, futloos, darmproblemen – de hele mikmak, mijn hele ‘lichamelijke systeem’ was in de war. Het hele gebeuren heeft me veel ‘wakkerder’ gemaakt en me achteraf doen realiseren dat ikzelf keuzes kan maken! Ik was ingedut, uitgeblust, voelde frustratie in plaat van groei en uitdaging. Maar was te bang gehoor te geven aan die gevoelens en ging koste wat kost tegen de storm in. En bleef maar vasthouden aan een baan die energie kostte en die mij steeds verder uitputte.

Mijn werkende leven heeft intussen op veel fronten een positieve boost gekregen met ruimte voor nieuwe keuzes en mogelijkheden. En oh, wat ben ik ACHTERAF blij met het stopteken dat ik destijds kreeg. En ja, had ik er maar eerder naar geluisterd en naar gehandeld!

Wat zijn jouw stoptekens op dit moment?

Herken je je in bovenstaand? Wat zijn jouw stoptekens op dit moment? Geef je er gehoor aan en durf je een andere koers te varen?

Of ben je je – net als ik destijds – enorm aan het verzetten en tegen de stroom in aan het vechten.

  • wat maakt dat je maar doorgaat?
  • welke angsten spelen op dit moment een rol?
  • wat houdt je tegen?

Shiatsu therapie

Door wat er in mijn eigen leven is gebeurd en wat ik bij 90% van mijn cliënten zie gebeuren, ben ik er intussen van overtuigd dat we voor een heel groot deel ‘ons zelf ziek maken’: met onze mindset, met ons daarop volgende gedrag, met ons verkeerde doorzettingsvermogen. Alles is energie en daar probeer ik nu ‘alles’ over te leren. In juni hoop ik mijn eerste jaar van de 3-jarige HBO opleiding Shiatsu Therapie af te ronden. Als ik er wat meer over weet, zal ik daar ook meer over gaan bloggen en je inzichten over geven. Maar ik kan je zeggen: het is BERE interessant 🙂 !

Zelfanalyse

Wat doe jij aan ‘zelfanalyse’? Sta je wel eens stil bij het loopbaanpad dat je gelopen hebt, en nu aan het lopen bent? Waar word je nu eigenlijk blij van, welke kwaliteiten, talenten en wensen heb je en welke worden nu onvoldoende benut? Wat geeft dat al voor informatie?

Een ‘zelfanalyse’ is altijd makkelijker mét een coach. Deze kan je opdrachten geven om bovenstaand beter in kaart te brengen en kan over die inzichten met je sparren. Tevens kan die je aanspreken op ‘ontwijkend’ gedrag – want dat is wat we vaak doen. We weten eigenlijk wel wat goed voor onszelf is, maar doen het niet. De grote vraag is ‘waarom niet’.

Zoek naar hulp als je niet goed weet hoe succesvol stappen te zetten. Bel mij om je wensen te bespreken en krijg duidelijk wat ik voor je zou kunnen betekenen!

Er zijn namelijk ALTIJD wegen om een vervolgstap te zetten. Ik kan je genoeg wegen aanreiken waar je waarschijnlijk nog niet aan hebt gedacht. Je moet ze alleen willen zien, grijpen en er voor willen gaan.