Solliciteren is over het algemeen niet de allerleukste bezigheid. Het kan zijn dat je aan het solliciteren bent omdat je door reorganisaties bij je huidige werkgever daartoe gedwongen wordt. Maar soms ben je, om wat voor reden ook, toe aan een carrière switch en merk je dat je graag elders een baan zou willen vinden die beter bij je past.

Solliciteren kan een eenzaam en onzeker proces zijn. Afwijzingen en teleurstellingen kunnen elkaar snel opvolgen. En je financiële zekerheid staat vaak óók nog eens op het spel wat het allemaal niet makkelijker maakt.

Verder helpt je omgeving vaak ook niet mee want het is heel makkelijk om mensen te vinden die je graag willen bevestigen dat solliciteren moeilijk is. Dat je te oud zou zijn, of te duur en dat bedrijven niet bepaald op mensen zoals jij zitten te wachten.

Maar ja – helpt dat gevoel je? Bereik je nu meer? Zolang je solliciteren als geen pretje ervaart, zal dat het ook nooit worden!

Zoek naar de beste match

Je kunt solliciteren ook als een pad zien die tot de beste match leidt! Voor beiden. Als ik terugkijk op mijn eigen sollicitaties dan was ik altijd erg teleurgesteld als ze mij niet hadden gekozen. Het kon enorm mijn zelfvertrouwen een knauw geven. Terwijl ik, als ik heel eerlijk ben, misschien 75% van de banen achteraf óók niet zelf had gewild omdat ik de klik niet voelde. Of omdat het bedrijf of de functie toch net anders op mij overkwamen dan dat ik me had voorgesteld. Toen ik eindelijk vond wat ik zocht, was ik blij dat die eerdere functies het niet geworden waren. Het is vooral de onzekerheid over de onbekende toekomst die ons angstige gevoelens geven.

Het helpt jezelf dan ook enorm om je zoektocht naar een nieuwe baan te zien als het vinden van de juiste match en ook de tijd daartoe durven nemen! Beter nog even doorzoeken (als je je dat financieel kunt veroorloven) dan genoegen nemen met een baan die het óók niet helemaal is toch?!

Leer onderweg en doe inspiratie op

Door alle netwerk- en sollicitatiegesprekken krijg je steeds meer informatie over wat je wel/niet aanspreekt in een toekomstige functie. Over wat wel/niet realistisch en haalbaar is. En leer je steeds beter jezelf te presenteren en vragen van werkgevers te beantwoorden. Zeker als je al langere tijd niet hebt gesolliciteerd, moet je gewoon weer aan het hele sollicitatieproces wennen. Hoe gaat zo’n gesprek, wat voor vragen kun je verwachten? En… niet onbelangrijk, wat vind je zélf belangrijk aan een nieuwe functie.

Als je het solliciteren als een weg van inspiratie en persoonlijke groei gaat zien, in plaats van een opeenvolging van afwijzingen en teleurstellingen, dan kan solliciteren zelfs leuk worden.

Waardeer behaalde doelen

Mijn leven liep niet altijd hoe ik het wilde. Zo heb ik eens een baan verloren door ziekte, belandde 1,5 jaar in de ziektewet, niemand die naar mijn gevoel op me zat te wachten… Ja hoor, ik had regelmatig een baaldag of zelfs baalweek waarbij ik depri op de bank zat. Maar ik was ook goed in het altijd mezelf weer oppeppen. Wat me heeft geleerd dat volhouden en doorzetten de enige weg is, hoe eenvoudig dat ook mag klinken.

Ik heb enkele jaren als fondsenwerver en korte tijd puur als job hunter gewerkt. Achteraf kan ik concluderen dat er na vele keren nee, altijd een ja volgt. Het is gewoon volhouden waarbij je wel altijd in de gaten moet houden of je strategie nog de juiste is of dat je dingen anders moet aanpakken. Dat laatste is absoluut belangrijk want daar schort het bij velen nog wel eens aan. Als je continu doorgaat met dezelfde wijze van solliciteren en het levert je niets op: ga het anders aanpakken. Of vraag om advies – bijvoorbeeld aan mij 🙂 .

Dus: stel jezelf doelen en waardeer het behalen daarvan. Ook als er nog niet is uitgekomen wat je had gehoopt of als je denkt ‘ik heb alles al gedaan, ik geef het op’. Blijf je mogelijkheden verkennen.

Het leven zit raar in elkaar

Het gekke van het leven is dat ik heb gemerkt dat als ik me goed voel en positief in het leven sta en roep ‘dat ik ze wel eens een poepie zal laten ruiken’ er ineens allemaal dingen op mijn pad komen. Leuke dingen! Ik weet intussen heel goed dat de befaamde stelling “wat je aandacht geeft groeit” waar is. In positieve zin en in negatieve zin. Want als ik onweer voel en zie, dan ís er ook alleen maar onweer en wordt het die dag echt niets. Maar heb je zelfvertrouwen, geloof je in jezelf en ben je creatief in je aanpak, dan komen er ineens nieuwe dingen op je pad.

Wees je bewust van je gemoedstoestand. Als het op ‘onweer’ staat, ga dan niet solliciteren maar ga een dagje dingen doen die weer positieve energie geven!

Hoe zit jij in het sollicitatieproces? Wat doe jij om de moed er in te houden?