Al heel vaak heb ik in mijn leven opgeschreven welke doelen ik wilde bereiken. Op het gebied van sport, gezondheid, relaties maar ook op het gebied van werk. En dan ineens maanden later kom ik erachter dat er op sommige vlakken veel en op andere eigenlijk weinig veranderd is. Hoe komt dat nou? Waarom bereik ik het ene doel wel en het andere doel niet? Is het ene doel voor mij belangrijker om te behalen dan het andere? Geef ik daarom de ene keer makkelijker op dan bij de andere keer?

Angst voor het onbekende, dingen ervoor moeten doen die ik niet eerder heb gedaan, het vertrouwen dat ik zelf wel of niet heb in het bereiken van dat doel – het zijn allemaal punten die invloed hebben op het zetten van stappen.

Vorig jaar nam ik deel aan de Business Bootcamp van Open Circles Academy. Eén van de belangrijke dingen die me van de bootcamp is bijgebleven om daadwerkelijk succesvol te zijn en je doel te bereiken, is de zin: ‘get in line and stay in line’!

 

Get in line and stay in line

De slogan werd uitgelegd middels een simpel voorbeeld waarbij je bijvoorbeeld in de rij staat voor een voor jou erg gewilde attractie. Dat kan zijn een tentoonstelling die je heel graag wilt zien of je staat in de rij voor een kaartje voor een concert van die popartiest die maar één keer naar Nederland komt. Je sluit achter aan in de rij en schuifelt langzaam richting kaartjesverkoop. Na 30 minuten ben je een derde van de rij opgeschoven en ben je het wachten meer dan moe en besluit je uit de rij te stappen en iets anders te gaan doen.Een kort moment van euforie maakt zich van je meester: je bent heerlijk uit de wachtende rij en laat de boel de boel. Maar toch gaat er na verloop van tijd iets knagen. Je had zo graag dat concert willen horen, of die tentoonstelling willen zien. En je denkt: was ik nou toch maar in die wachtrij blijven staan! En je besluit een volgende dag terug te komen…. waar wederom een vergelijkbare rij wacht van belangstellenden. Dat je weer helemaal opnieuw moet aansluiten aan het eind van de rij kan je afschrikken waardoor je uiteindelijk helemaal niet meer in de rij gaat staan.

Behoud focus

Ik kon me wel vinden in dat voorbeeld. Een doel stellen is niet zo moeilijk maar er voor blijven gaan en er positief in blijven geloven én creatief het pad er naartoe blijven bewandelen – dát vraagt om doorzetting en absolute focus op het eindresultaat. Als ik iets wil bereiken probeer ik elke stap die mij dichter bij mijn doel brengt te blijven waarderen als een deeldoel op zich. Soms lukt me dat en soms niet. Maar daar waar ik positief erin blijf geloven én gewoon creatief blijf doorgaan, bereik ik inderdaad veel meer.

Hoe ben jij aan het solliciteren

Hoe belangrijk is voor jou het vinden van een nieuwe baan? Wat heb je er allemaal voor over? Durf je wel of niet je oude baan los te laten?

Lijkt het solliciteren voor jou niet te werken en word je na 100 brieven nog niet uitgenodigd? Stap niet ‘uit de lijn’ maar herzie je sollicitatiestrategie, kijk kritisch naar je manier van solliciteren of vraag input van anderen. Doorbreek je vaste sollicitatiepatroon. Soms zijn er meer wegen te bewandelen dan die voor jou bekend zijn.

Wat doe jij om succesvol op weg te gaan naar een nieuwe baan? Of wat houdt je tegen? Ik lees graag je reactie in onderstaand reactieveld.