Denk jij wel eens na over een volgende stap in je carrière? Vraag je je wel eens af of je nog op de juiste plek zit? Oriënteer je je wel eens op andere mogelijkheden? En wat zou je daarvoor kunnen doen?

Toen ik na verschillende banen en 19 jaar loondienst in 2010 ineens gedwongen werd na te denken over ‘wat nu, waar wil ik heen?’, realiseerde ik me dat ik veel meer zélf had kunnen doen aan mijn professionele en persoonlijke ontwikkeling. Ik was eigenlijk nooit bezig geweest met mijn concurrentiepositie op de arbeidsmarkt en te weinig met ‘waar word ík nou blij van’. Ik had ‘gewoon gewerkt’ en af en toe andere taken en verantwoordelijkheden naar mij toegetrokken. Maar dat ik nou echt bezig was met gerichte persoonlijke ontwikkeling, en met het continu up to date houden en ontwikkelen van mijn competenties? Nee!

Terugkijkend op die tijd kan ik wel zeggen dat ik een beetje was ‘ingesukkeld’ en daardoor uiteindelijk alle plezier in mijn werk verloor. Onvrede over werk volledig afschuiven op mijn werkgever of de moeilijke arbeidsmarkt, was niet iets wat mij hielp om in beweging te komen. Pas toen ik me realiseerde dat alleen IK verandering kon aanbrengen in mijn situatie, begonnen zaken te veranderen.

Blijf jij trouw aan jezelf?

Niet alleen kan jijzelf veranderen of je wensen ten aanzien van een baan. Maar ook werkgevers veranderen. Soms kunnen jouw visie en wensen en die van je werkgever uit elkaar gaan lopen. Wil en kun je je daaraan aanpassen of is het zetten van een volgende stap, om trouw te blijven aan jezelf, eigenlijk de beste optie?

Hoe fijn zou het zijn als 2020-2021 voor jou een succesvol jaar wordt? Dat je een nieuwe baan vindt waar je weer met plezier naartoe gaat? Onderstaande tips kunnen je daarbij helpen:

1. Stel jezelf een realistisch en haalbaar doel

Wanneer wil je een nieuwe baan hebben gevonden? Als je op dit moment werkzaam bent en je weet nog niet goed welke kant je op wilt, dan is jezelf 6-9 maanden de tijd gunnen echt niet ruim genomen. Dat lijkt een lange periode maar effectief solliciteren kost tijd. Een goede voorbereiding is essentieel om gestructureerd stappen te zetten en om die 6-9 maanden ook effectief te benutten. Voorbereiding geeft sneller resultaat dan hap snap grote sprongen nemen.

2. Maak een planning

Vaak nemen we ons allerlei zaken voor. We hebben het voornemen te stoppen met roken, 10 kilo af te vallen, elke week te sporten of misschien willen we een nieuwe baan zoeken. Alleen als die intenties niet concreet vastgelegd worden in een tijdsplanning met acties dan komt er over het algemeen niet veel van. Maak dan ook elke week tijd vrij in je agenda, maak een planning. Voor je het weet is de week namelijk weer voorbij met andere dingen. Zéker als je ook nog op dit moment een baan hebt.

3. Begin bij het begin

Veel mensen die een nieuwe baan zoeken (maar niet goed weten wat), beginnen bij ‘de laatste stap’ en wel met solliciteren. Alleen, hoe kun je effectief solliciteren als je zelf ook niet goed weet wat je wilt. Waarom zou een werkgever dan voor jóu kiezen? Is solliciteren op vacatures voor jou de meest effectieve weg – je hebt namelijk ook concurrenten! – of is een andere aanpak effectiever?

Solliciteren begint bij het in kaart brengen van je kwaliteiten, talenten en wensen. Geloof me dat als je daar tijd aan besteedt, het zoekproces straks veel makkelijker gaat. Succes begint bij zelfinzicht. Stort je dus niet – zoals de meesten – meteen op lukraak solliciteren.

4. Blijf je op het hier en nu en de toekomst richten

Laat negatieve emoties over het verleden niet je zoektocht beïnvloeden. Een baan die (om welke reden ook) niet meer uitdaging of voldoening geeft, kost vaak meer energie dan het oplevert. En dat kan ook onvrede geven. Onvrede die ook weer invloed kan hebben op je algehele houding en motivatie (en op je relaties privé/ werk).

Wat me opvalt bij de mensen die ik ondersteun, is dat velen aangeven dat ze veel solliciteren maar dat het niet lukt om de baan te vinden die ze graag willen. Naast het feit dat er veel frustratie klinkt, hoor ik ook vaak hun – in mijn ogen voorbarige – conclusie: ‘ik ben te oud, ik ben te duur, ik heb teveel concurrentie, de markt is zo moeilijk, ‘ze’ willen me niet’. Er worden veel factoren genoemd ‘buiten hen zelf’. Ik hoor weinig de zin ‘ik weet gewoon niet goed meer hoe het anders aan te pakken’ – terwijl dat volgens mij de eerste conclusie zou moeten zijn. Focus je positief op het hier en nu en de toekomst.

5. Wees realistisch en straal enthousiasme uit

Solliciteer niet ‘om het solliciteren’ maar ga echt op zoek naar een functie waar je enthousiast van wordt, waar kansen liggen en waar je van toegevoegde waarde bent voor een organisatie. Hoe enthousiaster je ergens voor bent, hoe eerder je dat ook in woord, geschrift en houding zal uitstralen en ook een werkgever zal kunnen overtuigen.

6. Heb vertrouwen in jezelf

Heb vertrouwen in jezelf, behoud focus en geef niet op. Met ‘niet opgeven’ bedoel ik dat je ook kritisch je sollicitatieaanpak onder de loep moet nemen. Als de ene aanpak niet werkt, zijn er in mijn ervaring vaak nog veel meer wegen te bewandelen. Wegen die de meesten NIET bewandelen.Trek niet te vroeg naar aanleiding van één wijze van solliciteren een negatieve conclusie dat wat je zoekt er niet is. Blijf jezelf, ga je niet in bochten wringen om te voldoen aan wat anderen willen.

7. Neem de regie over je eigen loopbaan

Accepteer tegenslagen, behoud de regie. Schuif je ongenoegen niet af op je werkgever, de arbeidsmarkt, je eventuele leeftijd of concurrenten. We hebben alleen invloed op ons zelf en onze eigen aanpak. Het zoeken naar een nieuwe baan die beter bij je past, is een pad op zich. Belangrijk om te achterhalen wat je passie is, wat je leuk vindt en waar je voldoening uit haalt, is in actie komen en blijven. Het is niet iets dat je je ineens realiseert al zittend op de bank. Door in aanraking te komen met verschillende werkzaamheden / personen / bedrijven, kom je erachter of het bij je past of niet. Soms tref je iets waar je meer van wilt weten, soms tref je iets dat niet bij je past. Door je te blijven richten op de werkzaamheden, taken en verantwoordelijkheden die je voldoening geven, ontstaat richting en een rode draad.

8. Sta open voor een nieuwe aanpak

Sta open voor adviezen die voor jou wellicht nieuw zijn. Solliciteren gaat – zoals ik zo vaak zeg – echt verder dan alleen een goede CV en sollicitatiebrief en schrijven op vacatures. Blijf aan jezelf werken en blijf je ontwikkelen. Stap uit je comfortzone!

9. Wees creatief in je aanpak

Breng jezelf positief onder de aandacht. Ga proactief op pad in plaats van wachten op vacatures die iedereen ziet.

10. Doe inspiratie op

Doe inspiratie op door met anderen in gesprek te gaan over je situatie en je verlangen naar een nieuwe baan. Laat hen meedenken. Ga persoonlijke contacten leggen, voer oriënterende gesprekken. Het zorgt ervoor dat je een steeds duidelijker beeld krijgt van wat jou wel en niet aanspreekt en waar kansen liggen.

11. Ga netwerken

Informeer je netwerk, benader ook mensen die je niet kent maar die je wel dichter bij je doel kunnen brengen. Maak duidelijk wat je in huis hebt. Vooral het contact leggen met mensen die we nog niet kennen, is voor velen een moeilijke opgave. Als oud jobhunter en fondsenwerver heb ik intussen uitgebreide ervaring met het ‘koud’ contact leggen. Ik leer je graag hoe daarin stappen te zetten. Indien er genoeg interesse voor is start ik op korte termijn weer een training netwerken! Heb je daarvoor interesse, stuur me een berichtje!

12. Investeer in jezelf en doe niet alles zelf

Investeer in jezelf, eet gezond, sport en beweeg! Zorg op tijd voor ontspanning. Doe niet alles zelf, overweeg een loopbaancoach/ -adviseur in de arm te nemen die je praktisch ondersteunt, en je eraan herinnert het einddoel in zicht te houden.

 

Is bovenstaand makkelijk? Nee absoluut niet! Bij tegenslag zijn we snel geneigd de verkeerde conclusies te trekken, om op te geven en er ons bij neer te leggen. Maar wat verandert er als we geen stappen zetten? Niets.

Stop met denken vanuit alle belemmeringen en begin met denken in kansen. Houd vast aan je eigen wensen en ga uit van je eigen talenten. Op het moment dat je dat doet, laat je niet meer de buitenwereld bepalen hoe jij je voelt. En ben je je veel minder bewust van ‘leeftijd’ of ‘aantal concurrenten’. Integendeel, je gaat actief en enthousiast op zoek naar de baan die jij graag wilt en gaat vertellen over wat jouw toegevoegde waarde is voor een toekomstige werkgever.

Wees je ervan bewust dat je veel te brengen hebt: ervaring, kennis, loyaliteit, inzet enz.

Gratis webinars

Wat ga jij doen om succesvol op weg te gaan naar een nieuwe baan?
De komende tijd geef ik een aantal gratis webinars en deel ik graag belangrijke inzichten die ik de afgelopen 20 jaar in mijn coaching heb opgedaan. Inzichten die jou óók verder kunnen helpen! Doe je mee?

Schrijf je dan in voor één van de komende webinars via => deze link

Tot dan!