Vanochtend 22 mei had ik mijn 3e gratis Webinar gepland. Ik wilde graag inzichten delen die anderen zouden kunnen helpen in het zetten van stappen richting een nieuwe baan.

Vol enthousiasme zat ik om 10.00 uur klaar. Ik had er zin in 🙂 De eerdere twee Webinars gingen wonderwel goed (het is voor mij sowieso al een totaal nieuwe ervaring om op deze manier tegen mensen te spreken) dus ik had er na deze positieve ervaringen, eigenlijk wel vertrouwen in. Maar het webinar van vanochtend begon rond 10.20 te haperen qua techniek. Geen geluid meer, polls die niet werkten… het was treurig.

Wat ik ook probeerde, de techniek had er geen zin meer in. Ik voelde me schuldig omdat al die mensen tijd voor het Webinar hadden ingeruimd… en nu dit…?! Tja aan één kant kon ik wel huilen. Maar ja, ik kon er weinig anders meer van maken dan gewoon maar de boel afsluiten…

Een paar jaar geleden had het mislukken van een Webinar me afgeschrikt. Had ik misschien wel geroepen: “Geef mijn portie maar aan fik. Ik moet die Webinars ook helemaal niet willen geven!” Maar ja, wat bereik ik dan?

En nu? Tja het is niet anders. Natuurlijk was het even balen maar…. de komende 2 weken heb ik weer twee nieuwe webinars gepland haha.

Je kunt alleen maar beter worden door oefenen

Wat je ook doet, als je dingen voor de eerste keer doet, wil je liever niet falen. Je wilt dat het gewoon meteen goed gaat. Misschien herken je dat wel, ook bij het solliciteren? We willen een nieuwe baan en willen daar het liefst in één rechte lijn naar toe. Alleen meestal gaat het niet zo. We komen ook hobbels en kuilen tegen richting dat doel.


We worden vaak ontmoedigd door tegenslag. Een sollicitatie lukt niet, er zijn concurrenten of anderszins. Die tegenslagen kunnen je zelfvertrouwen aantasten. “Zit ik op de goede weg, ben ik wel goed genoeg, ben ik niet te oud, moet ik niet een heel andere richting op zoeken?” Enzovoorts. We willen graag in één keer van een niet leuke/ uitdagende baan naar wél die mooie baan. Of van een vervelende relatie naar een droompartner. Of ….van nooit een Webinar geven naar meteen de ‘ster zijn op het witte doek’. Alleen werkt dat over het algemeen niet zo en zitten er op die weg ook dipjes en hobbels om te nemen.

Het belangrijkste is om je niet te laten ontmoedigen. Durf te leren van de fouten die je maakt. Zorg dat je het vertrouwen in een goede afloop behoudt. Heb geduld, blijf consistent, houd vol!

Focus, richt je op één doel en houd daar aan vast. Het vinden van een baan die echt bij je past gaat stapje voor stapje.

Hoe ga jij om met tegenslagen?

Hoe ga jij om met tegenslagen? Laat je je er door ontmoedigen. Of kun je het naast je neerleggen en er stiekem ook wel weer om lachen…

Ik ben benieuwd naar je reactie (en hoop jullie uiteraard bij mijn volgende webinar te treffen) 🙂