Houd op met in het wilde weg solliciteren. Richt je op (online) netwerken!

Die ‘droom’baan zal je dan echt veel eerder vinden, daar ben ik van overtuigd. Vooral als één van onderstaande punten op jou van toepassing is, raad ik je aan om je sollicitatieaanpak te wijzigen en al je energie in (online) netwerken te stoppen:

  • ik weet niet goed wat ik wil
  • ik ben al wat ouder
  • ik ben toe aan iets heel anders, ik wil graag een loopbaanswitch

Als bovenstaand het geval is, is het moeilijk om puur en alleen met het schrijven op vacatures dé baan te krijgen waar je nu al zo lang van droomt. Er zijn namelijk nog méér kapers op de kust! Je zal echt ook op een andere manier moeten proberen binnen te komen. En daarvoor zijn focus, enthousiasme en gerichte motivatie onontbeerlijk – én een handig netwerk.

Maar gut, hoe dan, wat dan? Waar begin ik dan?

Tip 1: LinkedIn

Gek genoeg zijn er nog steeds veel mensen die weinig gebruik maken van LinkedIn. Of die er wel op staan maar weinig mee doen…

Zorg dat dat verandert! Het is in mijn ogen hét zakelijk netwerk dat echt onontbeerlijk is in het werkende leven van nu. Zelf kwam ik voor het eerst in aanraking met LinkedIn in 2007. Een tijd dat nog maar weinig mensen in mijn omgeving het kenden, laat staan gebruikten. Sindsdien ben ik me er steeds meer in gaan verdiepen en hoewel ik er best veel van weet, heeft het nog steeds vele geheimen voor me.

Tip 2: Verdiep je in de functionaliteiten van LinkedIn

Je kunt er namelijk heeeeel veeeeel mee! De meeste mensen die ik coach zijn verbaasd over alle mogelijkheden. Natuurlijk begint het met het beschrijven van een duidelijk profiel met zakelijke foto waarbij je goed zichtbaar en vindbaar bent. Maar daarná begint het pas! Wachten tot je ‘gevonden wordt’ is over het algemeen niet genoeg om te bereiken wat je wilt.

Tip 3: Wat wil je bereiken

Voordat je gaat netwerken is het belangrijk te bedenken wat je met LinkedIn en online ‘netwerken’ wilt bereiken? Wat is je doel?

Hieronder een paar voorbeelden van mogelijke doelen:

  • informatie krijgen over bepaalde bedrijven om zo meer richting in je zoektocht te krijgen
  • meer willen weten van iemands functie (wat vind die persoon leuk aan zijn baan/ wat minder leuk) om te beoordelen of zoiets ook voor jou passend kan zijn
  • meer willen weten van een bepaalde organisatie en de ontwikkelingen achter de schermen (P&O)
  • inzichtelijk krijgen of je wensen richting iets anders haalbaar zijn
  • ideeën opdoen / gemotiveerd raken

Echt, LinkedIn is een geweldige tool om contacten te leggen en te onderhouden. Om informatie te delen, om inspiratie op te doen, om je zichtbaarheid te vergroten, om ergens binnen te komen.

Tip 4: Contact leggen

Contact leggen met bekenden is laagdrempelig dus daar zou ik zeker mee beginnen: familie, vrienden, kennissen. Je weet nooit wie zíj weer kennen en wie er in hun netwerk zitten. En met wie ze je misschien in contact kunnen brengen. Leg ALTIJD contact met een persoonlijk bericht zodat je echt ‘in contact’ met elkaar komt. Gewoon maar elkaar toevoegen aan elkaar netwerk zonder te weten wat je voor elkaar kunt doen, heeft niet zoveel nut.

LinkedIn is juist ook heel handig om contact te leggen met mensen búiten je netwerk. Dus hup, stap uit je comfortzone, stuur een berichtje naar hen die voor jou interessant zijn en leg kort uit wie je bent, waarom je graag contact legt en wat je vraag is. Natuurlijk kun je ook wat laagdrempeliger starten en lid worden van bijvoorbeeld een groep met gelijkgestemden om ervaringen/ tips uit te wisselen.

Tip 5: Vacatureteksten

Maak nuttig gebruik van vacatureteksten! Huh? Maar je zei net in het begin dat ik me eigenlijk niet op die teksten zou moeten richten. Ja dat is waar, maar je kunt vacatureteksten – en zeker van oude vacatures – heel handig gebruiken om laagdrempelig(er) een gesprek met een organisatie aan te gaan. Nou is het niet zo makkelijk om ‘oude vacatures’ terug te vinden maar ook dáár is weer een heel handige tool voor. En wat je dáár dan weer mee kunt vertel ik je graag – want om dat hier uit te leggen is echt te ingewikkeld, dat kan ik je beter praktisch laten zien.

WEBINAR NETWERKEN

Kun je wel wat tips en tricks gebruiken? Vind je het fijn om praktisch meegenomen te worden in LinkedIn en te kunnen ervaren wat LinkedIn allemaal voor je kan betekenen? En wat je dan met ‘oude vacatures’ zou kunnen doen?

Schrijf je dan NU in voor mijn webinar NETWERKEN. Nee deze keer is het niet gratis maar kost slechts € 29,- per persoon. Ik deel in een uur graag al mijn kennis met je zodat je zelf met alle tips en handvatten aan de slag kunt. Uiteraard is er ook ruimte voor het stellen van vragen.

Wanneer? Dinsdag 21 december om 20.00 uur

=> klik hier voor meer informatie en om je aan te melden

En… mochten we nog niet gelinked zijn, stuur me een persoonlijke uitnodiging – liefst met een gerichte vraag en ik denk graag met je mee 🙂