Waarom zijn we toch zo bang voor verandering? Niet alleen wijzelf zijn bang voor verandering, maar onze omgeving meestal ook!

Ik weet nog de reacties eind 2010 toen ik tegen familie en vrienden zei dat ik heel graag een nieuwe baan wilde vinden die beter bij mij past. Een groot deel van die omgeving uitte echter direct haar eigen angst:

  • zou je dat nou wel doen?
  • stel dat je helemaal niet een andere baan vindt die beter bij je past?
  • de zekerheid van een vast contract opgeven, dat is toch geen goed idee!?
  • ben je daar niet veel te oud voor?

Tja, ik had eerst mijn eigen angsten te overwinnen en toen óók nog eens werden al die angsten versterkt door mijn omgeving. En ik kan je zeggen, dat hielp niet echt 🙂 Je gaat er alleen maar meer door twijfelen. Hoe kan een ander nu jouw gevoel en jouw wensen begrijpen? En waarom zou het allemaal niet lukken?

Omring je met mensen die je steunen

Omring jezelf vooral met mensen die je ondersteunen in je zoektocht naar een nieuwe baan. Het is fijn als je bij familie, vrienden of gelijkgestemden je verhaal kwijt kunt en dat ze met je meedenken op momenten dat het even tegen zit. Die je kunnen oppeppen en die consequent in je ingeslagen weg geloven. Niets neemt zoveel energie van je als je te omringen met mensen die jouw plannen en wensen onderuit halen. Die zeggen dat het je niet gaat lukken. Geloof me, veelal ventileren ze dan hun eigen angsten en zouden ze een dergelijke stap zelf niet durven zetten.

Uitdagingen blijven er altijd

Gedurende je zoektocht naar een nieuwe baan zal je zeker uitdagingen (blijven) tegenkomen. Uitdagingen die invloed kunnen hebben op je zelfvertrouwen. Het is op zo’n moment fijn als je gewoon bij een paar mensen steun krijgt en die je op het positieve pad houdt!

Zorg er dus voor dat je je blijft omringen met een voor jou positieve omgeving. Ga vooral gesprekken aan met mensen waar je van kunt leren. Bijvoorbeeld van mensen die een vergelijkbare stap succesvol hebben gezet. En als je die mensen (nu nog) niet kent, ga er naar op zoek.

Support

Support is van wezenlijk belang. Zo kan je bijvoorbeeld veel makkelijker 10 km hardlopen als iedereen langs de kant van de weg je tijdens een stadsloop staat aan te moedigen dan als je in je eentje in het bos loopt.

Ik weet niet of je ooit in het Thialf stadion van Heerenveen bent geweest, maar daar worden de schaatsers ongeveer door de rondjes geschreeuwd. De aanmoediging golft daar gewoon met de schaatsers mee. En ik kan me voorstellen dat je daar echt harder door gaat schaatsen.

In 2016 heb ik diverse coachtrainingen gevolgd waarbij we bij één trainingsdag ook een plank dienden door te slaan met de vlakke hand. Niet een simpel houtje maar toch echt wel een stevig exemplaar. Daar op geschreven stond je grootste belemmerende overtuiging zoals bijvoorbeeld ‘ik kan het niet, ben niet goed genoeg’ enz. Terwijl ik me stond te concentreren op dat stuk hout, ook wel wat angstig was voor een gebroken hand, moedigde de hele omgeving mij aan. En geloof me, support kan je zelfvertrouwen enorm vergroten en je vleugels geven. Zo sloeg ik de plank doormidden alsof het een pakje boter was.

Met wie breng je nu je meeste tijd door

Een oefening die je meer inzicht geeft in de invloed van je omgeving is de volgende. Breng in kaart met welke tien personen je op dit moment in je leven de meeste tijd doorbrengt. Geef op een schaal van 0 tot 10 aan in hoeverre zij je energie geven en je ondersteunen in je zoektocht. Of dat juist het tegenovergestelde gebeurt (ze kosten energie).

Wat voor inzichten geeft dit je?

Gratis online training – financiële werknemers

Op dinsdagavond 3 april om 20.00 uur geven Hetty Hartman en ik wederom een gratis online training maar dan speciaal gericht op werknemers uit het financiële werkveld.

Als je interesse hebt om deze gratis online training te volgen, stuur even een mailtje naar marjolijn@succesvolnaareennieuwebaan.nl dan stuur ik je spoedig de juiste link om je aan te melden.