De Olympische spelen zijn gestart, en hoe!

De schaatsers benemen je de adem, de ski-afdalers doen je beven en de freestyle doet je duizelen. De wintersporten komen in alle hevigheid voorbij. Blijdschap, teleurstelling, valpartijen, onverwachts goud, onverwachte uitval, een lach, een traan – het is er allemaal.

Succes hebben, lijkt voor de kijker thuis moeiteloos te gaan. Maar we vergeten soms hoeveel ontbering er wel niet aan vooraf is gegaan. Om echt succes te hebben, is talent misschien een voorwaarde maar nog heel veel meer. Wat kunnen we leren van een topsporter? Ook ten aanzien van onze eigen loopbaan en het vinden van werk waar we blij van worden?

1. Mindset

Hoeveel tegenslagen moeten topsporters niet overwinnen? Op een seconde na de titel mislopen waar je al zo lang voor getraind hebt. Door een fout gediskwalificeerd worden. Onverwachts uitgeschakeld worden door Corona. Omgaan met teleurstelling? Wij zouden al lang onze schaatsen in de wilgen hebben gehangen maar zij niet. Natuurlijk is er verslagenheid bij een tegenslag maar in korte tijd ligt de focus weer op de volgende dag, de volgende wedstrijd, de volgende kans. Bij de pakken neerzitten is geen optie want wat bereik je ermee? Niets.

En dan heb ik het nog niet eens over de weg naar de top toe. Van onbekendheid naar bekendheid gaat ook niet vanzelf. Reservebanken, net niet tot een ploeg toegelaten worden, afgewezen worden omdat de buitenwereld je talent nog niet herkent en denkt dat je nooit de top kunt behalen enz.

=> Hoe zit het met jouw mindset? Is die gericht op groei en het bereiken van wat je graag wilt? Of laat je je ontmoedigen door een tegenslag? Laat je je tegenhouden door belemmerende overtuigingen en wat anderen allemaal denken/ vinden?

2. Focus

Om de top te bereiken is focus belangrijk. Weten waar je het voor doet en weten wat je wilt bereiken. Je kunt niet én de top bereiken in schaatsen én in freestyle skiën. Het vraagt training van andere spiergroepen en het vraagt om andere focus en commitent. Ik heb nog nooit een sporter horen zeggen: ‘ik zoek een leuke sport, wat denk jij dat ik zou moeten doen’?

=> Weet jij goed waar je blij van wordt? Zoek je naar specifiek werk of weet je niet goed wat je wilt? Wat zou je kunnen doen om meer focus te krijgen in je zoektocht?

3. Teamwork

Het bereiken van succes lukt over het algemeen niet in je eentje. Een topsporter heeft een coach (vaak zelfs meerdere coaches), een team die hem / haar steunt, iemand die de randzaken regelt zodat de focus op dát kan liggen waar de topsporter goed in is. De zin ‘alleen ga je snel, samen kom je verder’ is zeker van toepassing. Op je weg naar succes heb je de samenwerking en ondersteuning van anderen nodig. Je kunt niet alles alleen doen.

=> Heb jij in je zoektocht naar fijn werk een coach? Kun je met iemand sparren over je wensen en verlangens en over het pad dat je wilt gaan lopen? Kun je tegenslagen delen en is er iemand die je een spiegel voor kan houden zodat je vast blijft houden aan dat wat je graag wilt?

4. Eigen verantwoordelijkheid nemen

Je hoort sporters weinig klagen over slecht ijs, het warme (of koude) weer, de tegenwind en / of de sterke tegenstanders als reden voor het wel of niet bereiken van succes. Het buiten je zelf leggen van het bereiken van succes leidt af en over het algemeen heeft de sporter er niet zoveel aan want ondanks al die omstandigheden heeft de sporter alleen maar invloed op zijn eigen presteren. Het is belangrijk zo goed mogelijk om te gaan met externe omstandigheden – die voor IEDEREEN hetzelfde zijn. Op de wind heb je geen invloed, op de tegenstander ook niet.

=> Hoe ga jij om met het bereiken van succes? Merk je dat je klaagt over de huidige arbeidsmarkt, over je leeftijd of over je werkgever? Helpt dat je? Of kun je beter nadenken over hoe jij met de omstandigheden om kunt gaan en wat je eerste stap is op weg naar het bereiken van succes?

5. Passie

Eigenlijk een vreselijk woord ‘passie’ maar wat je ziet bij topsporters is dat ze bezeten zijn van hun sport! Ze hebben passie voor wat ze doen. Hun enthousiasme en liefde voor hun vak is écht en voelbaar.

=> Word jij blij van je zoektocht naar een nieuwe baan? Voel je enthousiasme en blijdschap dat je je eigen wensen en verlangens durft na te jagen? Kun je anderen in je enthousiasme meenemen? Want, zoals iemand recent op LinkedIn zei: “Als het vuurtje van binnen komt, is het écht en dan denkt een ander met je mee.”

STAP-Budget

Wil je jezelf verder ontwikkelen en je inzetbaarheid op de arbeidsmarkt vergroten? Wil je meer richting krijgen in je zoektocht naar een fijne baan en praktische handvatten aangereikt krijgen?

Met het STAP-Budget (Stimulering ArbeidsmarktPositie) wordt dat een stuk makkelijker! Dit is een subsidie van maximaal € 1000,- die werkenden en werkzoekenden vanaf 1 maart kunnen aanvragen voor scholing en ontwikkeling.

Graag breng ik de volgende online groepsopleiding onder de aandacht, te financieren met het STAP-Budget en aangeboden door Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN):

Succesvol naar een nieuwe baan zoeken’. Hierin komen in 6 weken alle belangrijjke onderwerpen/ tools aan bod waarmee jij zelf aan de slag kunt!

Omdat het een online training is kun je vanuit heel Nederland hier gebruik van maken.

Ik zal in samenwerking met Knowvium / Direct4you één van de trainers zijn 🙂

Houd ook de site van Stap-Budget in de gaten. Binnen nu en 2 weken staat ook dáár de opleiding online.