Vandaag neem ik je graag mee naar de tijd dat ik reizen begeleidde in het Verre Oosten. Een spannende tijd maar ook een tijd met veel onverwacht te nemen hindernissen. Een tijd waarin ik veel fouten heb gemaakt maar daardoor ook razendsnel heb geleerd.

Als ik nu denk aan het vele vallen en opstaan, kan ik alleen maar met plezier en trots op de vele avonturen terugkijken. Ondanks alle emoties die het toen bracht (schaamte voor gemaakte fouten, gedachtes als: “kan ik het wel, hoe leid ik dit nu weer in goede banen…”?) gaf het buiten mijn comfortzone durven treden, me het gevoel dat ik leefde en mijn hart volgde.

Het is een tijd in mijn leven die ik me nog als gister kan herinneren en die – misschien niet altijd op het moment zelf maar zeker achteraf – het leven mooi maken.

Het heeft me doen beseffen dat álle onbekende begin (van welke te nemen stap ook) moeilijk en eng is. Maar dat het je zoveel meer brengt als je toch gewoon in het diepe durft te springen.

Ontelbare hindernissen

In de anderhalf jaar dat ik destijds als reisleider heb gewerkt, heb ik ontelbare hindernissen moeten nemen:

 

  • zonder ook maar ingewerkt te zijn, überhaupt mijn eerste reis durven starten (Indonesië)
  • voor het eerst in mijn leven een groep van 20 mensen aansturen voor weken achtereen
  • omgaan met een bus vol reizigers waarin het op enig moment ín de bus net zo hard regende als erbuiten
  • wegen die door regen en modder waren weggeslagen – hoe verder?
  • niet geboekte hotels (en kloosters in Tibet) die bij aankomst overvol bleken – waar slapen?
  • omgaan met boze reizigers die de kakkerlakken en soms zelfs ratten op hun kamer niet zo konden waarderen
  • na een ongeluk en niet meer kunnen rijden van de bus zorgen dat alle mensen toch veilig op hun bestemming kwamen
  • noodgedwongen slapen in jeeps als gevolg van landverschuivingen

Het zijn maar een paar voorbeelden van de wel honderden hindernissen die op mijn pad kwamen. Momenten dat het zweet me telkens uitbrak. In je eentje kun je dergelijke problemen nog wel aan, maar met een groep van 20 mensen waar het merendeel boos naar jou kijkt, is dat niet altijd makkelijk of gaat dat vlekkeloos.

Fouten maken is onvermijdelijk

Het liefst willen we van tevoren weten hoe iets gaat verlopen en willen we meteen alles goed doen. De angst om te falen houdt ons vaak gevangen waardoor we blijven hangen in het bekende en vertrouwde. Zo blijven we – tegen beter weten in – vaak hangen in een baan die geen energie meer geeft. Of in een relatie die niet goed voor ons is. Want: niets zo eng als het onbekende tegemoet gaan!

We geloven er niet in, durven geen stappen te ondernemen of weten niet goed hoe. Het zijn gevoelens die ik zelf meerdere keren in mijn leven heb gehad en dus voor de volle 100% herken. Maar het zijn ook gevoelens die me gedurende bepaalde periodes onnodig hebben verlamd en me gevangen hielden.

Gelukkig heb ik op veel momenten tóch ervoor gekozen om buiten mijn comfortzone te treden. Toen doodeng, maar terugkijkend kan ik wel zeggen dat het uiteindelijk de beste beslissingen in mijn leven zijn geweest.

Iedereen heeft zijn eigen ‘pijn en zwaktes’ te overwinnen. En geloof me, die heb ik nog genoeg 🙂 Maar ik heb intussen ook vele malen ervaren dat groei alleen maar ontstaat door uit je comfortzone te stappen.

Speel niet eeuwig op safe

Je kunt eeuwig op safe spelen en daardoor alle risico’s uitsluiten. Maar echt gelukkig word je er niet van.

Hoe zit dat bij jou? Wil je graag een nieuwe baan vinden (intern of extern) maar ben je je ervan bewust dat angst voor het onbekende je verlamt en je daardoor geen stap verder komt? Wil je zo nog jaren doorgaan? Wees dapper en kom uit je comfortzone. Durf te geloven dat er meer wegen naar Rome leiden, óók voor jou!

Wees bereid om nieuwe stappen te zetten. En plan nu een vrijblijvende telefonisch afspraak zodat we samen je huidige situatie kunnen bespreken en zien hoe ik je wellicht verder kan helpen.

Staat jouw gewenste dag of tijd er niet tussen? Neem gerust contact met mij op 06-30813289 zodat we onze agenda’s naast elkaar kunnen leggen en een passende afspraak kunnen plannen.

Doen!