Recent las ik onderstaande post van een dame op LinkedIn. Ik ben maar zo vrij deze tekst gedeeltelijk aan te halen omdat velen (of ze nu een baan hebben of niet) op een zelfde wijze naar een nieuwe baan zoeken. Er vallen mij interessante zaken op die ook jou – in een vergelijkbare positie – wellicht verder kunnen helpen.

“Na ruim 3 maanden thuis zitten (ik heb het bedrijf x in juli dit jaar verlaten) ben ik het wel een beetje zat. Huis opgeruimd, geschilderd etc. Noem het maar op. Ik ben bijna 57 jaar, als het aan deze regering ligt, zal ik nog 11 jaar moeten werken. Een investering die naar mijn gevoel toch behoorlijk wat op kan leveren. Buiten standaard antwoorden dan wel helemaal geen antwoord op sollicitaties, en ook twee sollicitatiegesprekken verder, zakt de moed een beetje in mijn schoenen. HBO afgestudeerd. Hands on mentaliteit, kan toch niet zo zijn dat ik nog ruim 11 jaar duimen moet draaien zonder inkomen?”

In de samenvatting van het profiel tref ik ….’ik wil graag z.s.m. een nieuwe uitdaging aangaan. Als het even kan in sales en aanbestedingen’.

Wat valt op

Er vallen mij interessante zaken op in bovenstaand die ook jou – in een vergelijkbare positie – verder kunnen helpen.

  1. Solliciteren is bijna een baan op zich. Zeker als je wat ouder bent zal het wat meer moeite kosten. Het vraagt om doorzetting maar ook om een creatieve, proactieve aanpak. Als je proactiviteit wilt uitstralen zou ik zelf niet direct schilderen en huis opruimen benoemen. Laat staan dat je aan het ‘duimen draaien bent’. Als het goed is, kom je op dit moment tijd tekort vanwege het aanboren of voeren van netwerkgesprekken. Er zal weinig ruimte zijn om je suf te vervelen. Eerder zal je naar tijd verlangen om naast het solliciteren ook wat te kunnen ontspannen.

  2. “Ik moet nog zo’n 11 jaar werken”. Het klinkt niet echt heel positief op deze manier. Natuurlijk, werken (en geld verdienen) is voor velen een noodzakelijk kwaad alleen zou ik er dan toch voor kiezen werk te zoeken/ vinden waar je redelijk wat plezier aan beleeft. Werken kan namelijk ook leuk zijn en voor de meesten vult werken toch het overgrote deel van je week. ‘Ik wil graag nog met plezier tot mijn pensioen aan het werk” klinkt aanzienlijk positiever in een oproep naar werkgevers dan dat je je angst uitspreekt dat je wellicht niet voldoende inkomen zal weten te genereren.

  3. Ik lees uit bovenstaand alleen de aanpak ‘solliciteren op zichtbare vacatures’: oftewel er zijn ook concurrenten! Misschien zou ik ook uit bovenstaand kunnen lezen dat ze ‘open sollicitaties’ heeft gestuurd maar daar krijgt ze geen antwoord op. Waarom niet de directe communicatie zoeken met organisaties waar je voorkeur naar uitgaat? Je wilt in gesprek komen toch? Je wilt informatie achterhalen over wat er gebeurt achter de schermen bij dat bedrijf, hoe ze aankijken tegen je ervaring/ achtergrond, wat je zou kunnen doen om binnen te komen. Die stappen lijken nu allemaal overgeslagen. Stappen die ook búiten de zichtbare vacatures om gezet kunnen worden. Daadwerkelijke communicatie lijkt er op dit moment niet.

  4. Het lijkt of deze dame in het duister tast waarom het haar tot op heden niet lukt. In plaats van dat ze de conclusie trekt ‘wat zou ik qua aanpak nog meer kunnen doen’ lees ik eerder frustratie en legt ze de verantwoordelijkheid liever buiten zichzelf: bij regering en slecht op sollicitaties reagerende werkgevers/ recruiters.

  5. De zin in de samenvatting ‘ik zoek een nieuwe uitdaging in sales of aanbestedingen’ is voor mij als lezer weinig concreet. Wat voor sales? Waar heb je het over? Maak het specifiek! Hoe specifieker je aan kunt geven wat je zoekt en waarom, hoe beter. Ik heb nu geen enkel idee: gaan we schoenen verkopen, een dienst, ga ik als een vertegenwoordiger op pad naar klanten of zit ik aan de telefoon? Wat voor rol / taken/ verantwoordelijkheden ambieer ik? Als lezer heb ik nu geen idee.

  6. Waarom zoekt iemand ‘in sales of aanbestedingen’. Naast het specifieker toelichten van deze woorden zou het fijn zijn te lezen waarom die persoon daar expliciet warm voor loopt en wat ze er onder verstaat. Wat in dit geval haar toegevoegde waarde is voor een organisatie en ‘aan wat voor soort organisatie’ zij dan denkt en waarom?

Durf kritisch naar je eigen sollicitatieaanpak te kijken

Bovenstaand is een voorbeeld dat ik dankbaar heb gebruikt. Uiteraard met het doel dat een ieder in een vergelijkbare positie kritisch naar zijn/haar eigen sollicitatieaanpak gaat kijken. Hoe omschrijf je je eigen communicatie/ aanpak/ houding/ motivatie? Is het duidelijk wat je voor functie wilt en waarom en kun je dat ook goed naar de luisteraar/ lezer overbrengen? Wat zou je kunnen verbeteren/ veranderen?

Als loopbaanadviseur met ruim 16 jaar ervaring weet ik intussen wat wel en niet werkt. En weet ik dat er meer wegen naar Rome leiden dan de meeste sollicitanten bewandelen. Natuurlijk kan ik bevestigen dat de arbeidsmarkt veel van de ervaren (oudere) sollicitanten vraagt. Maar toch zie ik dat velen meerdere stappen in het sollicitatieproces overslaan en/of geheel geen aandacht geven. Waardoor ze in mijn ogen in een bootje dobberen op zee zonder enige koers. De conclusie dat het toch niet gaat lukken, trekken ze naar mijn idee veel te vroeg. Schokkend, omdat het naar mijn idee niet zo hoeft te zijn.

Hoe zou ik nog steeds mijn baan met plezier kunnen doen als ik er óók van overtuigd was dat een baan vinden die bij je past ondoenlijk is? Nog steeds geloof ik er in – en wordt dat ook in de praktijk bevestigd – dat als je een duidelijk beeld hebt van waar je naar toe wilt en wat je te bieden hebt, je dit met de juiste inspanning én juiste mindset kunt bereiken.

Oh oh

Oh oh, ik kan me voorstellen dat ik op bovenstaand stukje veel negatieve reacties zal krijgen. De ‘hoe weet jij nou wat ik doormaak, jij weet toch ook dat als je de 45 jaar bent gepasseerd je eigenlijk te oud bent – lees de kranten er maar op na’ zullen misschien om mijn oren vliegen. Misschien een logische eerste reactie als je al langere tijd zonder resultaat aan het zoeken bent. Ik zou er ook gefrustreerd door raken. Maar waarom ervoor kiezen om door te gaan op de manier die je altijd al deed als dat geen resultaat geeft? Je kunt er ook voor kiezen om het samen te doen, om hulp in te schakelen, zodat je zoektocht moeitelozer gaat.

Drie belangrijke vragen

Je kunt jezelf op dit moment drie belangrijke vragen stellen:

  1. wat is met betrekking tot het vinden van een nieuwe baan op dit moment mijn grootste uitdaging/ probleem?
  2. wat als dat probleem blijft bestaan, wat gebeurt er dan: met mij, mijn zelfvertrouwen en mijn energie?
  3. en wat als dát te lang blijft duren?

Echt, je doet jezelf tekort als je het probleem laat bestaan en als je niet durft in te zien dat het misschien ook anders kan….

Weet je niet goed hoe? Ik help je graag met een praktische, doelgerichte aanpak.

Mail/ bel me voor een vrijblijvende telefonische afspraak.

Of boek één van de beschikbare data in mijn agenda.