Droom je af en toe over een nieuwe baan? Misschien lijkt de realisatie van die droom nog ver weg. Maar je hoeft die droom niet meteen morgen waar te maken. Je kunt ook een plan bedenken hoe je langzaam de kant van je ‘droom’ op gaat.

We hebben vaak angst dat we niet de baan vinden die we graag willen of dat we er onvoldoende geld mee kunnen verdienen. Dat weerhoudt de meesten van ons om stappen te zetten. Stel je bent goed in je werk, maar het geeft je onvoldoende energie. Hoe zou je dan kunnen presteren als je goed in je werk bent én positieve energie voelt?

Vaak liggen onze dromen in het verlengde van onze talenten en kwaliteiten. Wat je goed kunt, vind je in de meeste gevallen ook leuk. Het volgen van je dromen geeft enorm veel energie. Denk eens aan een moment dat je ‘in de flow’ zat. Dat je alle tijd vergat, dat je bezig was, dat werken je weinig energie kostte! Wanneer was dat? Wat deed je toen?

Misschien houdt je hart volgen eerst ‘onzekerheid’ in of minder inkomsten maar als je echt doet wat je wilt dan straal je veel meer energie, zelfvertrouwen en enthousiasme uit. En heb je uiteindelijk veel meer te bieden. Ben je van veel meer toegevoegde waarde voor bedrijven. Hoe meer je werk doet dat bij je past, hoe succesvoller je ook zult zijn. Omdat je dan enthousiasme uitstraalt. En omdat je in dat vakgebied graag wilt blijven groeien, jezelf wilt blijven ontwikkelen, kennis tot je wilt nemen. Waarom? Omdat het een onderwerp betreft waar je warm voor loopt. En waarin je anderen kunt meenemen.

Ik heb de afgelopen jaren nogal wat mensen ontmoet die vrij bijzondere ‘passies’ hadden. Waarvan ik dacht ‘hoe kun je ervan leven’. Maar hun enthousiasme, geloof in eigen kunnen en hun toegevoegde waarde wisten deuren te openen. Dat kan in loondienst, maar dat kan ook als zelfstandige.

In kleine stappen

Natuurlijk hoeven we niet meteen onze baan op te zeggen. Inkomsten zijn helaas belangrijk in het leven. Maar vaak zijn er allerlei tussenoplossingen die we over het hoofd zien. Welke kleine stappen kunnen we al wél zetten?

Uit onderzoek is gebleken dat mensen op latere leeftijd vooral spijt hebben van de dingen die ze NIET hebben gedaan. Waarbij één belangrijke terugkomende stelling: ‘ik wilde dat ik de moed had gehad om mijn eigen leven te leiden. En niet het leven dat anderen van mij verwachtten’.

Geloof me, het merendeel van de mensen zit gevangen in vaste patronen. En oh, het is zo moeilijk om daarvan los te komen. Pas achteraf zeggen we vaak ‘ik had veel eerder los moeten laten’!

Het werkende leven is niet altijd leuk. Maar wel moet het voor het overgrote deel plezierig zijn. Het vult een groot en belangrijk deel van je leven, toch? Als ik kijk naar mijn eigen leven heb ik al een aantal malen ‘flow’ ervaren. Zoals in Namibië/ Afrika toen ik als projectmanager voor ontwikkelingsorganisatie VSO vanuit het niets een restaurant mocht opzetten om werkgelegenheid te creëren voor lichamelijk gehandicapten. Momenten dat ik door het enthousiasme dat ik voelde veel meer kon bereiken dan ik voor mogelijk had gehouden. Na 11 maanden hard werken stónd er een prachtig restaurant met 8 man personeel. En die momenten waren precies díe momenten dat ik gelukkig was in wat ik deed.

Dat soort periodes moet je je continu voor ogen blijven houden. ‘Als ik nu niet gelukkig ben in wat ik doe, wat zou ik dan anders willen?’

Hoe enthousiast ben je?

Denk eens na over je sollicitaties in het verleden. Heb je ooit een brief gestuurd op een vacature waarover je twijfelde? Wat deed dat met je? Was je sollicitatiebrief op die vacature ‘je beste ooit’? Was het daaropvolgende sollicitatiegesprek ‘je beste ooit’? Waarschijnlijk voelde je zelf al dat het niet helemaal klopte. Ga dus achter de banen aan die je enthousiast maken!

Ter overweging

Stel je bent nu 85 jaar en je kijkt terug op je werkende leven. Zou je dan spijt hebben dat je niet je ‘passie’ hebt gevolgd? Welke kleine stappen kun je al zetten. Ken je iemand die het werk doet dat jij graag zou willen doen? Hoe hebben zij die positie bereikt, welke weg hebben zij gelopen? Kun je van hen leren?

Ik ben benieuwd naar je inzichten! Leuk als je dit bericht wilt delen. Dank!