Om hulp vragen schijnt nogal een obstakel te zijn voor veel mensen. Je wilt tenslotte een ander niet lastig vallen. Of je vindt misschien dat je het eigenlijk zelf moet kunnen. Zelf heb ik, ook al ben ik loopbaanadviseur, regelmatig hulp gevraagd aan andere loopbaanadviseurs/-coaches. Vakinhoudelijk heb ik dat gedaan en doe dat nog steeds; hoe ik een bepaald probleem beter of anders zou kunnen aanvliegen. Maar ook heb ik om hulp gevraagd op momenten dat ik zelf vastliep in mijn loopbaan en niet goed meer wist welke kant ik op zou. Hoe ik bijvoorbeeld een netwerkgesprek het beste in kon gaan of hoe ik mijn eigen Curriculum Vitae beter en duidelijker kon opstellen.
Goh, dat is toch ook raar? Je bent zelf loopbaanadviseur en dan ga je een andere loopbaanadviseur om hulp vragen? Tja, ieder mens, ook ik, heeft zijn eigen blinde vlekken. Ik heb gemerkt dat ondanks alle belemmerende gevoelens en gedachtes die ik had om om hulp te vragen, het advies me elke keer verder bracht. Het gaf me nieuwe inzichten, het doorbrak mijn vaste denkpatroon en alle tips en inzichten van de ander maakten het ineens veel makkelijker om vervolgstappen te zetten.
Sinds ik als zelfstandig ondernemer werk, loop ik tegen van alles en nog wat aan. Zo merk ik dat ik me ineens moet verdiepen in marketing, in het maken van websites, in blogs, in adverteren op Facebook enz. enz. In het begin vond ik dat ik dat allemaal prima zelf kon uitzoeken of moest beheersen. Urenlang zat ik me te verdiepen in van alles en nog wat. Maar oh, wat kostte het veel moeite en tijd. Vele maanden geploeter verder, was ik er intussen achter: ieder zijn vak! En ondanks dat het inhuren van andermans expertise geld kost (en ik op sommige vlakken gewoon doorploeter) levert het inhuren van externe expertise me uiteindelijk zoveel op dat ik achteraf altijd roep: had ik dat allemaal maar veel eerder gedaan!
Zoeken naar een nieuwe baan
Veel mensen die op zoek zijn naar een nieuwe baan gaan vol enthousiasme zelf aan de slag. Soms lukt het goed om zelf een nieuwe baan te vinden, maar ook heel vaak niet. En als ik dan zie hoe mensen worstelen en ploeteren en gaandeweg het proces alle moed verliezen, dan zou ik het liefste al mijn kennis over ze uitstorten. Want ja, intussen kan ik als ervaren loopbaanadviseur/-coach wel zeggen dat ik veel meer mogelijkheden en kansen voor hen zie dan zij zelf. En dat er nog veel méér wegen naar Rome leiden. Wegen die ze tot nu toe totaal niet benutten.
Maar wat als je met die hulp sneller (en makkelijker) de baan vindt die ook echt bij je past en waar je blij van wordt. Wat is dát je dan waard?
Wanneer schakel jij hulp in
Hulp vragen getuigt van eigen verantwoordelijkheid nemen en daadkracht. Succes begint bij zelfinzicht!
Zelf schakel ik steeds vaker en makkelijker hulp in. Het zorgt dat ik zelf groei maar dat ook mijn onderneming groeit.
Wanneer is voor jou het punt bereikt dat je hulp inschakelt? Wat is er nodig om jou te overtuigen? Wat zou ik daarin kunnen doen?
Ik lees graag je reactie in onderstaand veld.
Vier jaar geleden werd ik bij een reorganisatie ontslagen en had toen ook wel door dat het als (bureau)redacteur lastig zou worden om weer werk te vinden. De hele grafische sector lag immers op zijn gat en het roer moest dus om. Hulp vragen was het probleem niet. Antwoorden krijgen wel. Bij het UWV werd gezegd, “Oh maar met jouw cv vind je in no-time een nieuwe baan. Veel succes!”. Later bij de sociale dienst kreeg ik wel een sollicitatietraining en kwam ik er wel achter wat mijn sterke kanten waren. Leuk, maar wat kan ik daarmee? Tsja… eh… mocht mijn mooie cv misschien worden gebruikt als voorbeeld bij de training?
Nu ben ik sinds een jaar weer aan de slag, maar weet nog steeds niet veel. Ja, dat ik eigenschappen heb voor banen die hier in het oosten niet zijn. Enerzijds denk ik nu, “Ik heb geen hekel aan mijn baan en ik zit mijn tijd wel uit.” maar tegelijkertijd wil ik me verder ontwikkelen zodat ik meer voldoening en plezier uit mijn werk kan halen en een keer vooruit kom.
Dag Rina, dank je voor je reactie. Ik kan me voorstellen dat als dit de volledige ‘hulpacties’ zijn geweest, het demotiverend kan zijn. Het zoeken naar een nieuwe baan begint inderdaad met het in kaart brengen van je kwaliteiten, eigenschappen en talenten. Daarna zul je inzicht moeten krijgen in welke omgeving, taken, verantwoordelijkheden, rol je ambieert, waar je blij van wordt en aan wat voor functies je dan denkt (of ‘hoe kan ik me verder oriënteren om daar antwoord op te krijgen’). Daarna ga je netwerkgesprekken aan met bedrijven om kansen en mogelijkheden te achterhalen en om je verdere zoektocht aan te scherpen. En ga je gaandeweg je CV daarop aanscherpen. Ik zou je graag helpen in het duidelijker krijgen van de antwoorden die absoluut verder gaan dan die jij nu omschrijft 🙂