Je wilt graag een carrièreswitch maken (intern bij je werkgever of extern) maar je ziet geen passende vacatures. En als je ze wél ziet en solliciteert, lukt het je tot op heden niet om de baan te bemachtigen…

Wat nu te doen? Hieronder 5 tips die je verder op weg kunnen helpen:

 

1. Realiseer je dat niet alle vacatures zichtbaar zijn

Als je op dit moment geen passende vacatures ziet, wil dat nog niet zeggen dat ze er niet zijn. Het plaatsen van een advertentie en het houden van een selectieronde onder sollicitanten kost een werkgever veel geld en tijd. Het liefst vult een werkgever de vacature op een makkelijker manier op.

Achter de schermen van een werkgever gebeurt veel meer dan je ziet. Zo kan de werkgever al aan zijn werknemers vragen of ze nog iemand via via kennen die op de vacature past. Ook kan de werkgever gebruik maken van toegestuurde open sollicitaties of gaat graag een gesprek aan met iemand die zich op het juiste moment zelf telefonisch/ persoonlijk aandient.

Zelfs als een werkgever een uitzendbureau belt die meteen de juiste kandidaat in zijn bestand heeft (en dus niet de vacature op zijn website hoeft te plaatsen), is het voor de buitenwereld nog niet zichtbaar dat er een vacature is geweest.

2. Zichtbare vacatures ziet iedereen

Natuurlijk moet je de zichtbare vacatures in de gaten houden maar realiseer je dat solliciteren op een zichtbare vacature veel concurrentie met zich meebrengt en het voor jou moeilijker wordt om op te vallen. Bedenk daarbij ook dat reageren op een zichtbare vacature nogal ‘reactief’ is. Je wacht tot je een vacature ziet en komt dán pas in actie. Je zou ook ’proactief’ naar vacatures kunnen zoeken. Dat vraag wellicht méér van je, maar het kan ook veel meer opleveren.

3. Richt je ook op het vinden van onzichtbare vacatures

Maak een lijst van organisaties en richt je op die organisaties die voor jou interessant kunnen zijn om contact mee te leggen. En vergeet daarbij niet om ook na te denken over wat jóuw toegevoegde waarde kan zijn voor dat bedrijf! Wat neem je voor kennis en ervaring mee die jou interessant maken? Zijn er andere opties te bedenken die jou aantrekkelijk maken voor de werkgever: bijvoorbeeld een proefplaatsing / een tijdelijke detachering…

 4. Neem telefonisch contact op in plaats van dat je een open sollicitatiebrief stuurt

Je wilt graag ‘in gesprek raken’ met een mogelijk interessante werkgever om zo te kunnen achterhalen of er nú dan wel in de nabije toekomst mogelijkheden voor jou kunnen zijn. Dat ‘gesprek’ komt niet op gang met alléén het sturen van een open sollicitatiebrief. Als er nu geen vacature is, is een standaardreactie op puur een open sollicitatiebrief vanuit de organisatie snel geschreven. Meestal wordt er niet ‘meegedacht’ met een open sollicitatiebrief’ terwijl dat met een persoonlijk gesprek wél gebeurt.

5. Goede voorbereiding

Natuurlijk vraagt bovenstaand om een goede voorbereiding. Je kunt alleen contact leggen met organisaties als je goed weet wat je zoekt en waarom. Hoe breng je dat in kaart? Hoe ga je vervolgens contact leggen? Wat zeg je dan? Hoe kom je binnen?

Naast mijn 16 jaar lange ervaring als loopbaancoach heb ik ook gewerkt als jobhunter en fondsenwerver. Functies die júist die voorbereiding vragen die nodig is om op een goede wijze contact te kunnen leggen met organisaties. Ook als je niet direct een ‘warme’ ingang hebt.

Loop je vast in het sollicitatieproces

Loop je vast in het sollicitatieproces? Weet je niet meer goed welke stappen te zetten of waar te beginnen? Aarzel niet en grijp je kans voor een vrijblijvend telefonisch verkenningsgesprek.

Bel 06-30813289 of mail je contactgegevens naar marjolijn@succesvolnaareennieuwebaan.nl en ik neem spoedig contact met je op.