Midden vorig jaar hebben Stichting Loonwijzer en Monsterboard een onderzoek gedaan onder 230.000 medewerkers. Hieruit kwam naar voren dat 40% van de ondervraagde werknemers niet tevreden is over het totaalplaatje van zijn werk. Vooral fijne collega’s en baanzekerheid (een vast contract) houden de werknemer op de been. Het salaris, de arbeidsvoorwaarden en leidinggevenden scoren laag.

Hoe zit het bij jou – is vandaag jouw keerpunt?

Denk jij ook wel eens na over een volgende stap in je carrière? Vraag je je wel eens af of je nog op de juiste plek zit? Oriënteer je je wel eens op andere mogelijkheden bij je eigen werkgever of daarbuiten? Merk je dat je jezelf onvoldoende tijd geeft om daarover na te denken?

Het is zo begrijpelijk maar ook zo zonde om geen gehoor te geven aan je eigen gevoel. En geloof me, ik deed jaren geleden hetzelfde. Ik werkte 32 uur per week en was aan het einde van de week te moe om iets te ondernemen. Ik wist niet goed wat ik wél wilde en durfde een vast contract niet zomaar op te zeggen. Angsten als ‘vind ik nog een baan, ben ik niet te oud, hoe moet het met mijn hypotheek’ speelden door mijn hoofd. Dus….. ik bleef zitten waar ik zat.

Halverwege het jaar 2010 werd ik ziek. Ziek van de onvrede die ik al enige tijd voelde. Dat deed pijn, maar het was voor mij ook een teken dat er iets moest gebeuren. Na veel wikken en wegen heb ik de stap genomen om het gesprek met mijn werkgever aan te gaan. Uiteindelijk zijn we met een vaststellingsovereenkomst uit elkaar gegaan. Ik was ervan overtuigd dat mijn toekomst elders lag.

Had ik dat maar veel eerder besloten

Het gekke is dat ik ongeveer huilend van ellende die beslissing nam. Maar de vaststellingovereenkomst bood ruimte om afspraken te maken met mijn werkgever. Ik had ineens wél doorbetaalde vrije tijd om door te zoeken naar een andere baan! En oh wat gaf dat een rust. Natuurlijk, ik moest ‘ineens aan de bak’ – want een nieuwe baan is niet in één minuut gevonden en komt ook niet aanwaaien. Daar moet je een hoop voor doen! Maar er is ineens wel ruimte om na te denken over ‘wat wil ik nou en waar word ik blij van’.

Uiteraard is het niet zo dat je achter je wensen komt door op de bank zitten en na te denken. Nee, ik ben met heeeeel veel mensen gaan praten om inspiratie op te doen over de mogelijke richtingen die ik op wilde. Wat sprak wel aan/ wat niet, wat sloot wel aan op mijn competenties/ wat niet. Daarnaast ben ik voor zover ik daar de financiën voor had cursussen gaan volgen en ging volgens een slingerend pad vooruit. Want de weg naar succes gaat helaas over hobbels. Soms links af, dan weer rechts. Maar oh, wat vind ik die weg nu leuk. En ik kan alleen maar zeggen: “was ik maar veel eerder het gesprek aangegaan met mijn werkgever om naar oplossingen voor beiden te zoeken”. Want ja, het betreft beiden!

Wat onderneem jij nu?

Waar sta jij op dit moment? Ben je toe aan een nieuwe baan en ben je bereid om energie te steken in het vinden ervan?

Graag hoor ik wat je weerhoudt om op zoek te gaan naar een nieuwe baan. En waarom het voor jou obstakels zijn. Zijn het echte obstakels? Wat zouden er voor oplossingen zijn?