Veel mensen die ik coach en die op zoek zijn naar een nieuwe baan hoor ik zeggen: ‘ik weet niet goed wat ik wil, ik heb niet het juiste netwerk, ik loop vast’.

Misschien herken je dat? Misschien sta je op het punt om te solliciteren, zoek je naar ingangen maar merk je dat je naaste omgeving je helaas ook niet verder kan helpen.

Ik heb geloof ik maar één keer in mijn leven via warme contacten (familie/ naaste vrienden) een ingang gekregen bij een bedrijf wat heeft geleid tot een baan. Dat was super fijn. Alle andere banen gedurende mijn loopbaan heb ik zelf of via een NIEUW netwerkcontact gevonden. En daar ging soms een hele zoektocht aan vooraf.

En geloof me, ook mijn huidige opdrachten komen niet aangewaaid. Daar heb ik soms totaal nieuwe ingangen voor nodig. Maar ja …waar begin je?

Hoe bouw je een nieuw netwerk op?

Allereerst is het belangrijk om goed voor jezelf te omschrijven WAT je van dat nieuwe netwerk contact zou willen? Wat is je vraag, waar wil je antwoord op? En geloof me, er zijn meer vragen dan ‘heb jij een baan voor me?’.

Ik zal een voorbeeld geven uit mijn eigen leven dat je wellicht inspiratie geeft. Toen ik januari 2011 uit dienst ging en zoekende was welke kant ik op wilde, heeft zeer lange tijd het verlangen gespeeld om bij een ontwikkelingsorganisatie werkzaam te zijn. Ik had in mijn carrière op dat moment één jaar werkervaring bij een NGO en wilde graag bijdragen aan een betere wereld. Ik wilde iets doen voor anderen en intussen mijzelf ook een fijn gevoel geven 🙂 Want uiteindelijk doen we de dingen ook omdat het ons zelf blij maakt!

Maar…. ik had niet de juiste ingangen in de ontwikkelingshoek (NGO’s). Eigenlijk had ik geen enkele ingang. Daarnaast wist ik niet goed WAT voor functie ik ambieerde en wat überhaupt voor mij bereikbaar zou kunnen zijn. Dus de vraag ‘heb jij een baan voor me bij een ontwikkelingsorganisatie’ was op dat moment niet iets wat mij verder hielp.

De eerste stap voor mij was om uit te vinden ‘wat er überhaupt voor functies waren waar ik met mijn kennis, ervaring en competenties voor in aanmerking zou kunnen komen en wat mij aansprak’. Misschien een logistieke regelfunctie, fondsenwerving, communicatie? Wie kon mij daar meer over vertellen?

Te nemen stappen

1. Oriëntatie
Allereerst diende ik mensen te zoeken die mij meer konden vertellen over de inhoud van dergelijke functies. Dat zou iemand van de personeelsafdeling (HR) kunnen zijn bij een NGO of bijvoorbeeld een uitzendbureau dat bemiddelde voor NGO’s. Uiteraard kon ik ook directer zoeken naar iemand die zélf de functie van bijvoorbeeld fondsenwerver bij een NGO op dat moment had. Mijn eerste doel was: duidelijk krijgen welke functie het beste bij mijn wensen en talenten kon passen. Wat dééd zo’n persoon de hele dag? Waren het taken en verantwoordelijkheden die mij aanspraken? Verschilden deze verantwoordelijkheden per fondsenwerver en/of organisatie enz. Mijn doel was NIET direct om een vacature te vinden!

2. Contact leggen
Via LinkedIn, oude vacatureteksten en Google achterhaalde ik namen en telefoonnummers en belde hen (uiteraard kun je eerst een mailadres proberen te achterhalen als bellen een stap te ver voor je is).

En geloof me, bij deze stap die ik nu omschrijf komen bij de meeste mensen de eerste beren en belemmerende overtuigingen voorbij: zit die persoon wel op mij te wachten? Kan ik die vragen wel stellen? Mijn ervaring is dat veel mensen antwoord willen geven op vragen! Bij elk gesprek vroeg ik om tips en of zij nog andere mensen kenden waar ik wellicht een oriënterend gesprek mee kon voeren.

3. Netwerk uitbreiden
Van gesprek a ging ik naar gesprek b en heel langzaam bouwde ik aan mijn netwerk. Na elk gesprek bedankte ik die persoon middels een persoonlijk berichtje en breidde zo langzaam mijn netwerk uit. Kende ik die personen van tevoren? Nee, totaal niet. Ik was langzaam een netwerk aan het krijgen in een voor mij toen onbekende hoek. En dat netwerk hielp mij mijn zoekvraag steeds duidelijker te kunnen omschrijven. En dat netwerk zorgde ook voor een makkelijker toegang tot vacatures.

Hoe ga jij je netwerk uitbreiden?

Hoe ga jij je netwerk uitbreiden. Weet je al precies wat je wilt of zal je eerst tijd moeten besteden aan het duidelijk krijgen daarvan? Wat zijn jouw eerste stappen?

Gratis webinars

Wil je meer inzichten die je helpen om succesvol een nieuwe baan te vinden? Volg dan één van mijn webinars die ik de komende tijd ga geven. Via => deze link kun je je voor 4 juni registreren*

*Het kan zijn dat ik het webinar uiteindelijk via Zoom zal geven – de software die ik nu gebruik vertoont soms technische hickups – maar dan informeer ik jullie op tijd.

Kan je niet 4 juni maar wil je er graag een volgende keer bij zijn? Stuur me even een berichtje of reageer hieronder en ik houd je op de hoogte van de data.