We willen vaak op allerlei fronten veranderen. We zeggen dat we meer willen sporten, we roepen dat we minder ongezond willen eten, en ja we zeggen ook vaak dat we een leukere baan willen. Maar voordat je het weet zijn we een week verder en worden dezelfde dingen geroepen. We stellen het liefste uit… maar waarom eigenlijk?

Voordelen en nadelen aan je huidige situatie

Stel je wilt heel graag een nieuwe baan vinden die beter bij je past, maar weet niet goed wat voor baan. Je huidige werk kost je veel energie en angst voor financiële onzekerheid maakt dat je blijft zitten waar je zit.

Kennelijk zitten er ook enorme voordelen aan de huidige situatie en dat zijn over het algemeen:

  • Weten wat je hebt (ook al is dat niet direct leuk)
  • Financiële zekerheid – enorm belangrijk
  • En ik vul het zelf maar even in dat klagen over je situatie ook best lekker is – tenminste dat vond ik zelf destijds echt wel helpen! Ik kon prima afgeven op mijn werkgever, de omgeving, de moeilijke arbeidsmarkt. ‘Ze’ waren me gewoon allemaal slecht gezind.

Zijn er ook nadelen? Ja hoor want als ik zo alle mails en reacties op mijn enquête lees dan komt er een grote mate van ontevredenheid naar voren: je energie lijdt eronder, je zelfvertrouwen lijdt eronder en inspiratie komt ook niet makkelijk meer. Sommigen concluderen: ‘ik heb meer geluk nodig’.

Wat is dan de oplossing voor velen?

Helaas toch blijven zitten waar we zitten en ondanks alles naast het werk solliciteren op zichtbare vacatures die voorbij komen. Die aanpak maakt dat we tegen de volgende dingen aan kunnen lopen:

  • niet genoeg tijd om te solliciteren
  • je solliciteert daardoor zonder voldoende focus
  • met als resultaat dat je onvoldoende wordt uitgenodigd of misschien onvoldoende gemotiveerd op gesprek komt omdat de focus vooral ligt op ‘ik wil weg bij mijn huidige werk’ en je niet vol enthousiasme je eigen wensen achterna gaat.

In het ergste geval raak je burn-out

Recent onderzoek heeft uitgewezen dat burn-out klachten onder werknemers alleen maar toenemen. intussen heeft één op de zeven werknemers er last van. Moe en leeg sleept één op de zeven zich naar het werk. En begint ondertussen náást zijn werk ongericht te solliciteren. Geloof me dat die ongerichte zoektocht over het algemeen echt wel even kan duren, met nog meer onrust, onvrede en verlies aan zelfvertrouwen tot gevolg. Met veelal verkeerde en ongefundeerde conclusies waarom het niet zou lukken zoals: ‘ik ben te oud, te duur, ze willen me niet’. Natuurlijk, het kan best zijn dat je met die aanpak ‘geluk’ hebt en toevallig ergens wordt aangenomen. Maar ‘geluk’ heb ik nog weinig op die manier gehad in mijn leven.

En geloof me, begrijpen doe ik bovenstaande aanpak wel want IK DEED PRECIES HETZELFDE ! Tot de onvrede uiteindelijk zo groot werd dat ik er ziek van werd. Pas toen was de pijn voor mij dusdanig groot dat ik stappen nam, en was mijn gesteldheid honderd keer belangrijker dan financiële zekerheid. Ik hakte eindelijk knopen door.

Mijn gezondheid stond voor mij voorop. Ik had 15 jaar eerder al eens een fysieke tegenslag gekregen en was daardoor 1,5 jaar uit de running geweest. Dat nóóit meer. Ik moest dapper zijn, voor mezelf opkomen, mijn eigen weg kiezen!! En damn, dat heb ik gedaan. Huilend en wel uit dienst maar oh…. wat een bevrijding, wat een tijd en ruimte had ik ineens om wél na te denken over wat ik wilde. Wat een energie ging er borrelen, wat een rust kwam er terug. En ohh wat had ik een spijt dat ik niet eerder stappen had genomen maar me door mijn eigen belemmerende gedachtes zo lange tijd klein had gehouden!

Ja hoor, ik ging er – in eerste instantie – financieel op achteruit maar ik had ook een klein spaarpotje om het even uit te zingen.

Als je vertrouwen hebt in jezelf en je bent creatief in je aanpak (want daar schort het bij velen vaak aan – sorry dat ik het zeg) en je durft vol te houden dan zijn er meer wegen naar een nieuwe baan dan je denkt.

Komt het allemaal aangewaaid? Nee, het kost moeite, heel veel moeite die de meeste mensen zich niet gunnen.

Wil je toch gewoon blijven zitten en door ploeteren?

Hieronder enkele suggesties voor een kleine mogelijke verandering in je huidige situatie:

  • ik voel teveel werkdruk – ga het gesprek aan met je werkgever/ collega’s, word assertiever, stel grenzen! Als je daar niets in verandert dan blijft de werkdruk bestaan.
  • Ik heb geen energie meer – zie hierboven – als het werk je teveel energie kost, ga het gesprek aan met je werkgever hoe het anders in te richten of aan te pakken.
  • Ik heb geen tijd om te solliciteren – je kunt solliciteren in de avonduren en in het weekend maar als je echt goed wilt netwerken zal je daar tijd voor moeten inruimen in de week. Ga minder uren werken. Of wederom: ga het gesprek aan met je werkgever!
  • neem een (loopbaan-)coach in de arm om gestructureerd stappen te gaan zetten en gemotiveerd te blijven.

Herken je je in bovenstaand? Blijf je het liefst zitten waar je zit? Wanneer is voor jou het punt bereikt dat je veranderingen gaat aanbrengen in je huidige situatie?