De arbeidsmarkt trekt aan. Op sommige fronten is de vraag zelfs groter dan het aanbod zoals bijvoorbeeld bij zorg en welzijn. Maar als vraag en aanbod niet goed matchen worstelen sollicitanten nog steeds met de vraag ‘hoe val ik op tussen al die anderen’?

Zeker als je een leuke, gewilde vacature ziet, begeef je je vaak in een grote concurrentiestrijd. Natuurlijk kun je proberen je te onderscheiden met een opvallend ontwerp van sollicitatiebrief en CV. Je kunt wellicht een videoboodschap sturen, vooraf bellen… maar dan nog is het niet altijd makkelijk om in de grote brei aan sollicitaties op te vallen,

Solliciteer voornamelijk actief in plaats van reactief

Het merendeel van de mensen dat vastloopt in hun zoektocht, zoekt nog steeds op een traditionele manier naar een nieuwe baan: (online) vacatures lezen, ingeschreven staan bij vacaturesites/ bureaus, openstellen van hun profiel op LinkedIn. Het zijn acties waarbij je wacht tot er zichtbaar ergens een functie vacant komt en gaat dan daarop reageren. Of je wacht tot een bureau of mogelijke werkgever jou benadert.

Misschien dat het komt door ‘tijdgebrek’ maar het is helaas een reactieve manier van solliciteren die vaak een lange adem nodig heeft, juist omdat je op die manier met meerdere concurrenten te maken hebt. En wat er dus toe leidt dat mensen zeggen ‘hoe kan ik nou nog opvallen’?

Actief solliciteren houdt in:

  • Uitgaan van je eigen wensen en talenten – en als je niet goed weet wat die zijn, ga daar dan eerst tijd aan besteden om dat uit te vinden
  • Omschrijven van de voor jou passende functie(s) met bijbehorende taken en verantwoordelijkheden
  • Omschrijven van de voor jou passende organisatie(s) en omgeving
  • Zelf de lead nemen en persoonlijk contact leggen met voor jou interessante organisaties/ bedrijven om kansen en mogelijkheden te achterhalen

Als je goed de voor- en nadelen begrijpt van actief solliciteren, dan loont het de moeite om je die aanpak eigen te maken. Ja, ik zeg expliciet het jezelf ‘eigen maken’ want of je nu extravert bent of introvert – je moet het helaas door vallen en opstaan leren. En geloof me, als ik het kan, kan jij het met wat oefening ook!

De voordelen van actief solliciteren

Je gaat uit van je eigen wensen en gaat daar zelf actief achteraan. Als je dat op een goede manier doet dan:

  • heb je veel minder concurrenten
  • ben je zelf gemotiveerder en weet je ook een werkgever eerder in je enthousiasme mee te nemen
  • krijg je met je proactieve aanpak ook veel meer informatie uit de markt waardoor je steeds gerichter gesprekken kunt voeren en eerder kansen voor jezelf zult creëren
  • vind je eerder de baan die bij je past

De nadelen van actief solliciteren

  • je dient uiteraard goed te weten wat je wilt – want als je niet weet wat je wilt dan is het moeilijk zoeken
  • zelf achter je wensen aangaan is voor veel mensen iets dat buiten hun comfortzone ligt en waar veel mensen tegenop zien. En iets waar je tegenop ziet, stel je het liefste uit of doe je liever niet.

Zelf je leerweg bepalen op een voor jou praktische locatie

Weet je niet goed hoe je naast je huidige werk stappen kunt zetten of waar te beginnen?
Of kom je naast je werk tijd te kort om je verder te oriënteren?

Hulp is onderweg 🙂 !

Volg nu coaching naast je huidige werk. Stap voor stap neem ik je mee op weg naar een nieuwe baan. Je bepaalt daarbij zelf je leerweg op een voor jou praktische locatie: op afstand maar toch dichtbij via de digitale persoonlijke werkvorm.

Liever eerst persoonlijk contact? Dat kan natuurlijk ook! Het makkelijkst is het om in mijn agenda een vrijblijvende telefonische afspraak te plannen. Zo kunnen we samen kijken waar je nu staat en waarmee ik je het beste kan ondersteunen in deze fase van jouw carrière.

Direct kennismaken? Geen probleem! Bel me gerust op 06-30813289 of mail.