Als je graag een nieuwe baan wilt vinden, zal je actief aan de slag moeten! De vraag is, hebben open sollicitaties zin?

De meeste mensen beginnen hun zoektocht naar een nieuwe baan over het algemeen met het zoeken van (zichtbare) vacatures op het internet. Een prima begin want door het lezen van vacatures krijg je inspiratie over wat je wel en niet aanspreekt qua taken/ verantwoordelijkheden. En al zoekende krijg je een beeld van wat er her en der wordt gevraagd.

Maar… het is helaas ook een wat afwachtende manier van zoeken. Je laat tenslotte het initiatief aan de werkgever. Je wacht tot een werkgever de juiste vacature plaatst en pas dán kom je in actie. En waarschijnlijk velen met jou waardoor de kans dat jij één van de vele sollicitanten bent, groot is en je steeds minder kans maakt om op te vallen. Als je door blijft gaan met alleen maar brieven sturen op zichtbare vacatures, en het resultaat blijft uit, kan dat zeer ontmoedigend werken.

Behoud initiatief

In plaats van wachten op de juiste zichtbare vacature kun je ook zélf het initiatief behouden en op zoek gaan naar onzichtbare vacatures, naar wat jij zelf het liefste wilt. Ga uit van je eigen wensen en verlangens. Waar ben je goed in, waar word je blij van en welke functie zou je ambiëren en bij welk bedrijf? Uiteraard moet je daarbij voor ogen blijven houden dat je van toegevoegde waarde moet zijn voor een werkgever en dat je dat voor jezelf goed onder woorden moet kunnen brengen. Je wilt tenslotte een werkgever duidelijk gaan maken dat jij qua competenties, kennis en ervaring prima de functie die jij voor ogen hebt, kunt vervullen.

Neem vooraf ALTIJD telefonisch contact op zodat je weet aan wie je de brief persoonlijk kunt richten. Daarnaast maakt telefonisch contact duidelijk of schrijven überhaupt zin heeft voor nu dan wel in de nabije toekomst. Het maakt dat er daadwerkelijk communicatie is en informatie uitgewisseld kan worden.

Do’s van open sollicitaties

Eigenlijk kan ik over de do’s heel kort zijn:

  • Welk doel wil je bereiken met de open sollicitatie en is dat doel haalbaar en realistisch bij het bedrijf waarbij je solliciteert?
  • Krijg antwoord daarop middels telefonisch contact
  • Schrijf pas daarná een open sollicitatie waarin je kunt refereren aan het prettige gesprek en kunt ingaan op wat telefonisch besproken is.

Don’ts van open sollicitaties

Wat moet je absoluut niet doen?

Vermijd onpersoonlijkheid
Stuur niet lukraak brieven. Met een paar kleine acties erbij kan je aanpak veel efficiënter zijn en kan je veel meer met je sollicitatie bereiken. Weet naar wie je de brief stuurt en waarom. Schrijf niet ‘Geachte heer/ mevrouw’ maar zoek op voorhand uit wie je brief gaat lezen. Iedereen vindt het fijner om persoonlijk aangesproken te worden.

Geef de lezer het gevoel ‘speciaal’ te zijn. Waarom stuur je een brief naar die organisatie/ dat bedrijf? Wat spreekt je aan en waarom? Wat zou je er willen doen en waarom? Wat is je toegevoegde waarde voor hen?

Vermijd éénrichtingsverkeer
Bel van tevoren, stel vragen, alvorens een brief te sturen.

Vermijd pure herhaling van het CV
Schrijf in het ‘middenstuk’ van je brief ‘wie je bent, waar je blij van wordt en wat je toegevoegde waarde kan zijn (de befaamde ‘wie ben je, wat kan je, wat wil je’) in plaats van een herhaling van je CV.

Vermijd onverschilligheid
Zorg dat je alleen een brief stuurt als je echt serieus interesse hebt in een baan bij hen. Anders mist juist dat enthousiasme en die passie die nodig zijn om deuren te openen.

Behoud zelf de regie

Als je zelf de regie houdt en actief bent en blijft, zul je zien dat je gaandeweg je sollicitatiepad nieuwe inspiratie opdoet en nieuwe inzichten krijgt. Waardoor je sneller die nieuwe baan gaat vinden. Misschien lukt het allemaal niet de eerste keer maar houd vol, geef niet op en bewandel afwisselende wegen.

Gratis webinars

Een volgende stap in je loopbaan zetten – wat komt daarbij kijken?

De komende tijd geef ik op regelmatige basis gratis Webinars waarin ik inzichten deel die jou verder kunnen helpen. Inzichten die kunnen voorkomen dat jij dezelfde fouten maakt als ikzelf tijdens mijn eigen loopbaan. En waarvan ik na 20 jaar loopbaancoaching ervaren heb dat het fouten zijn die anderen op vergelijkbare wijze maken.

Laat je inspireren. Ben jij erbij?

=> Via deze link kun je je registreren voor één van de komende bijeenkomsten.