Ondanks het gegeven dat de economie groei en het aantal banen lijkt toe te nemen, blijft het voor velen een moeilijke tijd een nieuwe baan te vinden. Veel mensen gaan er vanuit dat een goed CV en sollicitatiebrief al het halve werk is. Maar dat zijn maar stukjes van het hele sollicitatieproces. Ook andere aspecten zijn van belang!

Zoals:
– het hebben van voldoende zelfinzicht (wat zijn je kwaliteiten, eigenschappen, wensen, verlangens)
– het hebben van voldoende vertrouwen in eigen kunnen en de zoektocht naar een nieuwe baan (positieve mind set!)
– weten wat voor functie/ bedrijf/ branche het beste bij je past en waarom
– kunnen benoemen wat je toegevoegde waarde is voor een bedrijf en waarom ze jóu zouden moeten aannemen
– goed kunnen netwerken, telefonisch en persoonlijk contact leggen met voor jou interessante bedrijven/ personen. Oók als je ze niet direct kent!
– aandacht hebben voor je algehele communicatie, presentatie, houding, kleding

Bovenstaand klinkt allemaal wat eenvoudiger dan het is. Als je al jaren niet meer hebt gesolliciteerd, is enige ondersteuning/ begeleiding/ coaching echt aan te bevelen en een eventuele investering meer dan waard.

Tip 1: Coaching betaald door leidinggevende/ werkgever

De best betaalbare tip als je werknemer bent, is te overwegen om je werkgever te informeren over je wens een nieuwe baan te vinden. Uiteraard is je focus in de communicatie met je werkgever eerst interne ontwikkeling en groei. Achterhaal of er budget beschikbaar is voor verdere ondersteuning. Denk daarbij aan een opleidingsbudget of een budget voor interne loopbaanbegeleiding.

Tip 2: Gratis tips

Als bovenstaand geen optie is, kiezen de meeste mensen die een nieuwe baan zoeken ervoor om zélf aan de slag te gaan. Dat kan tot een prima resultaat leiden. Maar als het solliciteren in jouw ogen te lang gaat duren, of tot niets leidt, geef niet de moed op maar durf te geloven dat er vaak nog andere wegen naar Rome zijn! Wegen die je wellicht niet kent. Enkele goedkope wegen om informatie te achterhalen zijn:

  • word lid van specifieke groepen op LinkedIn zoals bijvoorbeeld ‘sollicitatietips’, ‘solliciteren en netwerken’, ‘50+@work’. En krijg wekelijks gratis en voor niets zeer goede sollicitatietips voorgeschoteld door allerhande coaches.
  • ga naar voor jou interessante workshops van bijvoorbeeld organisaties als De Broekriem of Jobrunners of andere netwerkgroepen. Niet alleen werkzoekenden nemen deel aan de workshops ook soms mensen die van baan moeten of willen wisselen.

Tip 3: Bespaar jezelf tijd en kosten!

Omdat niet iedereen de tijd en het geld heeft om één op één gesprekken met een loopbaancoach te voeren, of allerhande workshops te volgen, heb ik een online cursus ontwikkeld. En hoewel ik het zelf zeg 🙂 het is volledig, gebruiksvriendelijk en degenen die tot nu toe de cursus hebben gevolgd zijn erg tevreden!

De cursus biedt je álles wat ook in persoonlijke gesprekken aan bod komt. Uiteraard vraagt het om meer zelfdiscipline maar er is en blijft bij elke les online communicatie mogelijk met de loopbaancoach (met mij!). Tuurlijk, de cursus is niet gratis, maar als je bedenkt dat een persoonlijk loopbaantraject al snel het veelvoudige kost, is het zeker een goede optie.

Wil je meer weten over de opbouw en indeling van de cursus? Zet NU je eerste stap! Vul je naam en e-mailadres in en krijg toegang tot de eerste 4 voorbereidende lessen van de cursus (Module 1).

Deze online cursus bestaat uit zes modules met elk weer onderliggende lessen. Deze lessen geven je alle mogelijke handvatten en informatie die je nodig hebt om een nieuwe baan te vinden. De modules bestaan uit leesstof, opdrachten die je voor jezelf kunt maken en een enkele video en animatie.

Je leert creatief naar de arbeidsmarkt te kijken. Leert proactief te netwerken en contact te leggen met potentiële werkgevers. En krijgt daardoor makkelijker zicht op waar kansen liggen.

Weet jij nog andere handige tips? Deel ze hieronder!