Denk jij wel eens na over een volgende stap in je carrière? Vraag je je wel eens af of je nog op de juiste plek zit? Oriënteer je je wel eens op andere mogelijkheden? En wat zou je daarvoor kunnen doen?

Toen ik na verschillende banen en 19 jaar loondienst in 2010 ineens gedwongen werd na te denken over ‘wat nu?, waar wil ik heen?’, realiseerde ik me dat ik veel meer zélf had kunnen doen aan mijn professionele en persoonlijke ontwikkeling. Ik was eigenlijk nooit bezig geweest met mijn concurrentiepositie op de arbeidsmarkt en te weinig met ‘waar word ík nou blij van’. Ik had gewoon gewerkt en elk jaar andere taken en verantwoordelijkheden naar mij toegetrokken. Maar dat ik nou echt bezig was met gerichte persoonlijke ontwikkeling? Nee!

Ik kan eigenlijk wel zeggen dat ik een beetje was ‘ingesukkeld’ en daardoor uiteindelijk alle plezier in mijn werk verloor. Natuurlijk, niet alleen kan jijzelf veranderen maar ook werkgevers veranderen. En het kan zijn dat jouw wensen en die van je werkgever uit elkaar gaan lopen. Maar je onvrede volledig afschuiven op een werkgever of anderen, helpt je niet om in beweging te blijven en succesvol en tevreden te zijn in je werk.

Hieronder enkele tips om tevreden te zijn met je werk en te blijven

Tip 1: Kijk regelmatig rond bij je eigen werkgever
Vaak gaan we rechtstreeks naar onze eigen vertrouwde werkplek en aan het einde van de werkdag gaan we weer naar huis. Hoe leuk zou het zijn om tijdens de pauze eens een broodje te eten met een voor jou onbekende collega van een andere afdeling? Het biedt je de kans te horen waar anderen mee bezig zijn, wat zij doen, hoe hun afdeling in elkaar zit. En je merkt tegelijkertijd hoe je over je eigen werkzaamheden vertelt. Is dat met enthousiasme? Met twijfel? Met trots? Als je regelmatig interne gesprekken voert, groeit je kennis over de organisatie en andere werkplekken en groeit je interne netwerk. Tegelijkertijd krijg je inspiratie over mogelijk ándere interne werkzaamheden waar je niet eerder aan had gedacht. Je houdt jezelf veel meer alert en je bent eerder op de hoogte van nieuwe banen op een andere afdeling.

Tip 2: Zorg voor continue professionele en persoonlijke ontwikkeling
Ja, er zijn werkgevers die daar bij hun werknemers bovenop zitten. Maar er zijn ook nog steeds werkgevers die daar, door gebrek aan tijd, weinig aandacht aan besteden. Waardoor het kan dat een werknemer dag in dag uit ongeïnspireerd naar dezelfde werkplek gaat. Vroeger was het meer aanvaard en gebruikelijk dat iemand 20-30 jaar op dezelfde werkplek zat. Tegenwoordig ken ik ook werkgevers die bij het in dienst treden de nieuwe werknemer aangeven dat er na maximaal 5-7 jaar van je verwacht wordt dat je een andere positie gaat bekleden. Of dat er zelfs van je verwacht wordt extern weer door te zoeken naar ander werk. Juist om medewerkers gemotiveerd en betrokken te houden!

Je aanpassen en kunnen meebewegen wordt één van de belangrijkste competenties in de huidige tijd om succesvol te zijn en te blijven.

Hoeveel mensen heb ik de afgelopen jaren niet begeleid die zich te laat realiseerden dat hun kennis onvoldoende aansloot op de arbeidsmarkt en ze eigenlijk te weinig tijd aan zelfontplooiing hadden besteed. Ga dus zelf op tijd achter informatie aan over mogelijke opleidingsbudgetten bij je werkgever. Budgetten die ook vaak besteed kunnen worden aan loopbaanbegeleiding!

Tip 3: Betrek je werkgever bij je wens naar verdere ontwikkeling
Wees niet bang het gesprek met je werkgever aan te gaan. Uitgekeken zijn op je huidige werk wil toch niet zeggen dat je geen andere interne functie zou ambiëren? Misschien spelen de volgende gedachtes door je hoofd: ‘straks denkt de werkgever dat ik weg wil, breng ik mijn positie in gevaar’. Maar realiseer je dat een werkgever óók alleen maar gemotiveerde werknemers wil en je graag zal willen ondersteunen in het vinden van een werkplek die beter bij je past. Ook als dat een externe werkplek zou zijn.

Zorg voor plezier in je werk!

Hoe zit het met jouw persoonlijke ontwikkeling? Wat onderneem je zelf om plezier te blijven houden in je werk?

Weet je niet waar te beginnen en wil je daarin graag ondersteuning? Neem dan contact met mij op. Ik help je graag verder en laat je kennismaken met de meest belangrijke stappen die nodig zijn om een nieuwe baan te vinden (in/extern). Praktische en doelgerichte stappen die, ondanks dat het allemaal zo logisch lijkt, de meesten niet zetten.

Maak van 2019 je beste jaar ooit!

Laat je geluk niet afhangen van anderen. Onderneem, heb vertrouwen, neem verantwoordelijkheid, ga op pad. Zet sneller de juiste stappen en laat mij je ondersteunen.

Zie daartoe ook mijn aanbod. De eerste 20 aanmeldingen krijgen een korting van 50%.

Wil je eerst meer informatie of heb je nog twijfels? Bel me 06-30813289 en ik beantwoord graag je vragen.