Denk jij wel eens na over een volgende stap in je carrière? Vraag je je wel eens af of je nog op de juiste plek zit? Oriënteer je je wel eens op andere mogelijkheden? En wat zou je daarvoor kunnen doen?

Toen ik na verschillende banen en 19 jaar loondienst in 2010 ineens gedwongen werd na te denken over ‘wat nu?, waar wil ik heen?’, realiseerde ik me dat ik veel meer zélf had kunnen doen aan mijn professionele en persoonlijke ontwikkeling. Ik was eigenlijk nooit bezig geweest met mijn concurrentiepositie op de arbeidsmarkt en te weinig met ‘waar word ík nou blij van’. Ik had gewoon gewerkt en elk jaar andere taken en verantwoordelijkheden naar mij toegetrokken. Maar dat ik nou echt bezig was met gerichte persoonlijke ontwikkeling? Nee!

Ik kan eigenlijk wel zeggen dat ik een beetje was ‘ingesukkeld’ en daardoor uiteindelijk alle plezier in mijn werk verloor. Natuurlijk, niet alleen kan jijzelf veranderen maar ook werkgevers veranderen. En het kan zijn dat jouw wensen en die van je werkgever uit elkaar gaan lopen. Maar je onvrede volledig afschuiven op een werkgever helpt je niet om in beweging te blijven en succesvol en tevreden te zijn in je werk.

Hieronder enkele tips om tevreden met je werk te zijn en blijven:

Tip 1: Kijk regelmatig rond bij je eigen werkgever
Vaak gaan we rechtstreeks naar onze eigen vertrouwde werkplek en aan het einde van de werkdag gaan we weer naar huis. Hoe leuk zou het zijn om tijdens de pauze eens een broodje te eten met een voor jou onbekende collega van een andere afdeling? Het biedt je de kans te horen waar anderen mee bezig zijn, wat zij doen, hoe hun afdeling in elkaar zit. En je merkt tegelijkertijd hoe je over je eigen werkzaamheden vertelt. Is dat met enthousiasme? Met twijfel? Met trots? Als je regelmatig interne gesprekken voert, groeit je kennis over de organisatie en andere werkplekken en groeit je interne netwerk. Tegelijkertijd krijg je inspiratie over mogelijk ándere interne werkzaamheden waar je niet eerder aan had gedacht. Je houd jezelf veel meer alert en je bent eerder op de hoogte van nieuwe banen op een andere afdeling.

Tip 2: Zorg voor continue professionele en persoonlijke ontwikkeling
Ja, er zijn werkgevers die daar bij hun werknemers bovenop zitten, maar er zijn ook heel veel werkgevers die het wel prima vinden dat een werknemer dag in dag uit naar dezelfde werkplek gaat. Vroeger was het meer aanvaard en gebruikelijk dat iemand 20-30 jaar op dezelfde werkplek zat. En vaak zelfs nog tot aan het pensioen. Tegenwoordig kan het zo maar zijn dat interne reorganisaties je werkplek in gevaar brengen. Hoeveel mensen heb ik de afgelopen jaren niet begeleid waarvoor het een totale verrassing was dat ze na zoveel jaar dienstverband ineens hun baan verloren! En die zich te laat realiseerden dat hun kennis onvoldoende aansloot op de arbeidsmarkt en ze eigenlijk te weinig tijd aan zelfontplooiing hadden besteed.
Ga dus zelf op tijd achter informatie aan over mogelijke opleidingsbudgetten bij je werkgever. Vaak zijn die absoluut aanwezig.

Tip 3: Betrek je werkgever bij je wens naar verdere ontwikkeling
Wees niet bang het gesprek met je werkgever aan te gaan. Uitgekeken zijn op je huidige werk wil toch niet zeggen dat je geen andere interne functie zou ambiëren? Misschien spelen de volgende gedachtes door je hoofd: ‘straks denkt de werkgever dat ik weg wil, breng ik mijn positie in gevaar’. Maar realiseer je dat een werkgever óók alleen maar gemotiveerde werknemers wil en je graag zal willen ondersteunen in het vinden van een werkplek die beter bij je past. Ook als dat een externe werkplek zou zijn.

Zorg voor plezier in je werk!
Kom in actie en begin verandering aan te brengen in je huidige situatie.

Ik ben benieuwd wat jouw acties zullen zijn voor het nieuwe jaar. Wil je het delen in onderstaand reactieveld? Dank je wel!

Voor meer tips download hier rechts op de pagina mijn GRATIS e-book of wijs anderen erop.

Op een succesvol 2017

Groet Marjolijn

Ps: DEEL dit artikel alsjeblieft met jouw netwerk, door op Facebook, LinkedIn of Twitter knoppen te klikken