Zoeken naar een nieuwe baan lijkt voor de meeste mensen te gaan over hele praktische zaken: een vacature, een CV, een brief, een bijgewerkt LinkedIn profiel enz.

Alleen gaat zoeken naar een nieuwe baan ook over angsten overwinnen, buiten je comfort zone stappen én over communicatie. Dat kan communicatie met en tussen jou en anderen zijn. Maar ook – en dat is vaak nog veel belangrijker – de interne communicatie met jezelf!
Want juist jouw interne communicatie (inclusief gedachtes en aannames) bepaalt weer voor een heel groot deel je gedrag (en communicatie ? ) – wat weer effect heeft op je hele zoektocht naar een nieuwe baan.

Positieve en negatieve gedachtes

Iedereen heeft positieve en negatieve gedachtes over zichzelf. Die mogen er allemaal zijn. Het belangrijkste is dat je je er bewust van bent wat die gedachtes met je doen. En of de gedachtes die je hebt je helpen en ondersteunen in je zoektocht. Of juist niet.

Kijk eens naar onderstaand rijtje met ‘gedachtes’. Welke gedachtes geven je een negatief gevoel en welke een positief? Welke werken motiverend en welke demotiverend?

Overtuigingen zijn diepgewortelde gedachten over jezelf en de werkelijkheid. De belangrijkste ontstaan als we jong zijn. Ontstaan door je opvoeding, door de omgeving en de cultuur waarin je bent opgegroeid. Ook ontstaan overtuigingen door bepaalde positieve en negatieve gebeurtenissen, klein of groot. Ervaringen in je leven die je niet vergeet.

Waarom lukt het de ene persoon wel en de andere niet om succesvol te zijn?

Ik heb in al die jaren dat ik nu als loopbaancoach werk, ervaren dat niet zozeer de situatie en omgeving bepalen of iemand succesvol is. Maar vooral HOE diegene met de situatie waar hij/zij in zit om weet te gaan.
– Durf je eerlijk en kritisch naar jezelf te kijken?
– Sta je open voor een andere, nieuwe blik op jezelf en de wereld om je heen?
– Zoek je creatief én proactief naar oplossingen?

Intussen heb ik vele 100-en mensen begeleid die op zoek waren naar een nieuwe baan. Sommigen daarvan hadden niet direct de makkelijkste uitgangspositie:
– door ziekte (lichamelijke klachten) konden ze hun huidige werk niet meer doen en werden daardoor gedwongen naar iets totaal anders te zoeken
– in hun werkveld werd enorm bezuinigd en functies werden weg gereorganiseerd, wat nu?
– onvoldoende afgeronde opleiding
– geen relevante werkervaring voor nieuwe functies waar ze wél de kwaliteiten voor leken te hebben
– 45, 50 jaar of ouder
– enz.

De mensen die begrijpen dat zij, en zij alleen, verantwoordelijk zijn voor hun succes, zijn diegenen die het over het algemeen lukt om hun doelen te bereiken. En degenen die het lukt om een positieve wending aan hun leven te geven.

Als je succesvol wilt zijn, zijn de volgende punten cruciaal

 • Moed tonen
  Moed willen tonen en je werkgeluk boven baanzekerheid durven plaatsen.
 • Passiviteit achter je laten
  Niet passief wachten tot de werkgever (of uitkeringsinstantie) je een nieuwe kans biedt. Maar proactief op zoek gaan naar je eigen werkgeluk. Intern binnen de organisatie dan wel extern.
 • Eigen verantwoordelijkheid nemen
  Op de ‘ander’ hebben we meestal niet veel invloed. Wel kunnen we zélf zaken veranderen.
 • Verder willen leren
  In plaats van wachten tot een ander je ondersteunt in je verdere ontwikkeling, kun je ook zélf je kennis en ervaring op orde houden en/of uitbreiden.
 • De kracht willen en kunnen zien van tegenslagen
  Ik heb er eerder over geblogd: de moeilijke momenten in ons leven zijn vaak onze leermomenten. Durf je mee te gaan met waar de wind je voert? Durf je een andere route te volgen dan je van plan was? Zal je je openstellen voor verrassingen?
 • Je comfortzone durven verlaten
  Succes ligt altijd buiten je comfortzone. Een zone die in eerste instantie oncomfortabel en eng voelt. Maar waar júist je groei en ontwikkeling ligt.

Succesvol stappen zetten richting een nieuwe baan

Wil je nu eindelijk eens succesvol stappen zetten richting een nieuwe baan? Wil je daar ook iets voor doen? Ik bied je als basis een mooi stappenplan in de vorm van een complete e-learning waarin alle opdrachten/ oefeningen en onderwerpen nodig om succesvol een nieuwe functie te vinden. Of je nu wel of niet weet welke kant je op wilt. Ook mindset komt uitgebreid aan bod! Intussen maakt al een 100-tal mensen tot tevredenheid gebruik van deze e-learning.

Wat enorm veel waarde bied je programma!

 

Thuis ben ik met de online modules aan de slag gegaan en vijf keer heb ik een coaching gesprek gehad op afstand via Zoom. Dat werkt super! Je kunt het zo indelen als je zelf wilt in de tijd die jij ervoor nodig hebt. Daarna ga je vol zelfvertrouwen het gesprek aan voor een nieuwe baan. ??

Wil je meer weten?

Reageer hieronder of stuur me een persoonlijk bericht:

marjolijn@succesvolnaareennieuwebaan.nl