Je zoekt een nieuwe baan en je wilt dat ook zo goed mogelijk kenbaar maken aan de buitenwereld. Maar hoe doe je dat het beste?

Ik merk dat veel mensen moeite hebben met het goed onder woorden brengen van wat ze precies zoeken. Zeker als je het eigenlijk zelf ook nog niet goed weet, is zoeken moeilijk en zal het ook moeite kosten te vinden wat je wilt. Belangrijk is dat je je zoekvraag zo specifiek mogelijk stelt. Pas dan kunnen anderen ook echt met je meedenken.

Opdracht

De volgende opdracht kan je helpen om duidelijk te krijgen hoe anderen je zoekvraag interpreteren. Schrijf op een A4tje in een aantal zinnen op wat je precies zoekt en geef dit A4tje aan anderen (familie/ vrienden) met de vraag hier tips op te geven. Waar denken zij dat je kunt vinden wat jij zoekt?

Het lijkt een oh zo eenvoudige oefening maar geloof me, niets is zo moeilijk als een ander duidelijk te maken wat je zoekt.

Als je op LinkedIn zoekt op ‘nieuwe uitdaging’ vind je een groot aantal mensen die op zoek is naar een nieuwe baan. Maar als je hun profiel leest, is het voor jou dan duidelijk wat ze precies zoeken? Wat voor taken en verantwoordelijkheden willen ze nu eigenlijk het liefst? Heb je een beeld van het soort organisatie waar ze willen werken? En wat is hun toegevoegde waarde voor een mogelijke werkgever?

Ik kan zo al een tiental personen aanvinken waarbij ik geen idee heb wat ze zoeken. En waarbij hun profiel dus een ‘zoekplaatje’ is voor anderen en weinig respons zal opleveren.

Focus: ga je zoekvraag finetunen

Laat een ander je zoveel mogelijk vragen stellen tot die ander begrijpt wat je zoekt! Hoe gerichter je zoekvraag, hoe enthousiaster je zelf daarvan wordt en hoe eerder je het zult vinden. En als je zelf eigenlijk ook niet goed weet te verwoorden welke baan je ambieert, zal je daar eerst tijd aan moeten besteden. Waar ben je goed in, waar word je blij van, wat voor soort organisatie en omgeving passen het beste bij je en halen het beste in je naar boven?

Geloof me dat de antwoorden niet vanzelf komen. Je zult inspiratie moeten opdoen, andere mensen moeten spreken om te zien wat zij doen en wat je wel/niet daarin aanspreekt. Het is een pad van elke keer kleine stappen zetten op weg naar de baan die je graag wilt. Een pad die we het liefst overslaan omdat we meteen het eindpunt in zicht willen hebben.

Je zult ‘gewoon’ actie moeten ondernemen en gaan ‘doen’. En gaandeweg dat pad weet ik zeker dat zaken stapje voor stapje duidelijker worden. Natuurlijk kun je alleen aanploeteren maar uiteraard help ik je daar graag mee! Middels persoonlijke gesprekken dan wel mijn online training (of een combinatie van die twee)!

Training

Op woensdagmiddag 4 oktober kun je een eerste stap zetten en je inschrijven voor de training ‘succesvol naar een nieuwe baan’. Klik hier voor meer informatie.

Herken je je in bovenstaand? Waar loop jij tegenaan?

Ik lees graag je reactie in onderstaand reactieveld.