Je bent toe aan een volgende stap in je carrière. Misschien ligt je wens ten aanzien van een nieuwe baan ergens anders dan waar je werkervaring in hebt en/of waar je voor bent opgeleid. Loopbaancoaching helpt je om je talenten en wensen in kaart te brengen en om vervolgens gestructureerd en succesvol stappen te zetten richting een nieuwe baan. Soms komt er tijdens dit pad ook een wens tot om- of bijscholing naar boven.

Vorige week ging mijn blog over ‘toekomstwensen, wel of niet overleg met je werkgever’?

Deze week een gastblog van Laudius die enkele regelingen voor werkenden en werkzoekenden op een rij heeft gezet.

Tips voor werkenden

1. Bijscholing via werkgever regelen

Het kan zijn dat je met bij- of omscholing een geheel nieuwe functie kan bekleden binnen het bedrijf waar je nu werkt. In dit soort gevallen kan je met je werkgever overleggen of zij de kosten voor studie op zich wil nemen. Met een studie en extra kennis verrijk je namelijk niet alleen jezelf maar voeg je ook meer waarde toe aan het bedrijf. Check voor dit gesprek met je werkgever ook in je CAO of er bepaalde afspraken hierover zijn gemaakt. Denk naast opleidingskosten ook aan regelingen zoals tijd voor verdere loopbaanoriëntatie en/of studieverlof. Bekijk wat er mogelijk is en maak goede afspraken!

2. Cursus volgen via NL Leert door

Iedereen die graag een training of cursus wil volgen, kan een subsidieaanvraag doen via de NL Leert door-regeling. Dit initiatief van de overheid biedt mensen de kans om bij verschillende opleiders gratis scholing te volgen. Ook worden deze scholingstrajecten opgezet buiten je werkgever of sector om. Ideaal als jij je wilt voorbereiden op een nieuwe baan, maar je huidige werk nog even wilt behouden.

Er kan maar liefst worden gekozen uit 900 online of fysieke trainingen op verschillende gebieden. Denk bijvoorbeeld aan het verbeteren van je taalvaardigheid of omscholing naar een beroep waar veel tekorten in zijn. Maar ook diverse digitale vaardigheden kunnen worden aangeleerd door middel van een cursus.

3. LevenLangLerenkrediet aanvragen

Met het LevenLangLerenkrediet kan er een persoonlijke lening worden afgesloten die gebruikt kan worden om je scholing te bekostigen. Via DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) kan deze lening worden aangevraagd. Wel gelden er bepaalde voorwaarden voor het krijgen van zo’n LLL-krediet. Er is bijvoorbeeld een leeftijdsgrens (tussen 30 en 55 jaar) en je mag ook geen recht meer hebben op studiefinanciering. Tevens doet het soort opleiding ertoe en of er geen andere organisaties zijn die (een deel) van jouw studiegeld betalen. Let wel ook op dat je binnen vijftien jaar na het afronden van je studie het geleende geld moet terugbetalen.

4. Aftrekbare studiekosten

Wanneer je een studie of opleiding volgt, zijn er bepaalde studiekosten aftrekbaar van de belasting. Dit is het geval wanneer je geen recht meer hebt op studiefinanciering en de opleiding bestemd is voor een nieuwe baan. Ook zijn alleen de noodzakelijke kosten aftrekbaar; bedrijfskleding of reizen valt hier bijvoorbeeld niet onder. Bekijk alle voorwaarden op de website van de belastingdienst.

Specifiek voor werkzoekenden

Transitiebudget inzetten voor loopbaancoaching en/of scholing

Een transitiebudget is een vergoeding van jouw werkgever wanneer jij gedwongen ontslagen bent en dit geregeld is via de kantonrechter of het UWV. Dit bedrag kan je niet aan alles uitgeven, maar je mag dit wel inzetten om je loopbaancoaching en/of scholing te financieren om zo je baankans te vergroten. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van jouw werkzame jaren in het bedrijf en jouw oude maandloon.

Eventuele bij-/omscholing kan een dure aangelegenheid zijn. Gelukkig zijn er zoals hierboven beschreven verschillende regelingen en manieren die je kan gebruiken om de kosten wat te drukken. Ontdek waar jouw passie ligt en volg je dromen naar jouw nieuwe baan!

Dit artikel is geschreven door Maxime van opleidingsinstituut Laudius