De meesten die mijn blogs lezen, hebben de wens om op korte (of langere termijn) een nieuwe passende baan te vinden. Velen raken echter op de zoektocht naar een nieuwe baan gefrustreerd. Of geloven niet in een daadwerkelijk positief resultaat.

Om echt verandering teweeg te brengen én succes te hebben, spelen twee belangrijke factoren een rol:

1. Gevoel van noodzaak
Je voelt je al langer ontevreden over je baan. Misschien omdat er geen kansen op doorgroei zijn of omdat je om wat voor reden ook je niet verder intern kunt (of wilt) ontwikkelen. Je voelt dat je stilstaat, dat je meer kwaliteiten hebt dan je nu kunt inzetten en deze stilstand frustreert. Misschien ontwikkel je door de lange onvrede ook fysieke en mentale klachten. Je voelt je ongelukkig en je gezondheid (en relatie) leidt eronder. Je bent moe, hebt wellicht hoofdpijn en door alle onvrede kunnen ook andere lichamelijke klachten je in de weg zitten. Eigenlijk ervaar je verschillende signalen die duidelijk maken dat het zo langzamerhand tijd wordt om te veranderen!

2. Diep gevoel van verlangen
Ergens diep van binnen zul je ook het gevoel moeten hebben dat je de situatie WILT veranderen. Een interne motivatie en drive is nodig om daadwerkelijk stappen te kunnen zetten en om succesvol resultaat te boeken. Als dat verlangen onvoldoende is, zal verandering teweeg brengen moeilijk zijn. Je moet er namelijk wel iets voor willen (en kunnen) doen 🙂

Beperkende overtuigingen

Veelal beginnen mensen vol goede moed aan een zoek- en sollicitatieproces, maar lopen ze gaandeweg dat proces tegen muren en teleurstellingen. Ze worden bijvoorbeeld niet uitgenodigd voor een sollicitatie, worden afgewezen na een gesprek of voelen zich een dolende in sollicitatieland omdat ze niet goed weten welke kant ze eigenlijk op willen. Het is een proces waarbij het geloof in een goede uitkomst op de proef wordt gesteld.

Door tegenslagen gaan veel mensen aan zichzelf twijfelen. En al snel steken beperkende gedachten de kop op: “ik kan het niet, het is onmogelijk” of “ik mis de kennis, ik ben te oud of onervaren…. het is een utopie wat ik mezelf voor ogen houd” of “ik kan coaching niet betalen”. En als je die beperkende overtuigingen ook nog eens gaat geloven, ga je over het algemeen niet bereiken wat je wilt.

Alles is mogelijk

Alles om ons heen in de wereld is gemaakt door mensen. Mensen die een idee hadden, die erin geloofden dat het kon en die gaandeweg het proces op weg naar dat ‘nieuwe’ alle tegenslagen overwonnen (keer op keer) om resultaat te boeken. Vliegen? Internet ontwikkelen? Telefoneren? De gloeilamp ontwikkelen? De mensen die succes boekten behielden hun geloof in eigen kunnen en voorstellingsvermogen. Ze hielden koste wat kost focus en zochten naar wegen linksom/ rechtsom of er onderdoor om hun doel te bereiken.

Hoeveel boeken ik de afgelopen jaren wel niet heb gelezen over MINDSET. Hoeveel trainingen ik wel niet heb gevolgd. Hoeveel interviews ik heb gehoord met succesvolle sporters, zakenmannen, artiesten => allen benadrukken dat het geloof in jezelf, het durven najagen van je diepste wensen en verlangens onontbeerlijk zijn voor succes. En vervolgens daar ook ALLES voor willen doen met behulp van focus en doorzetting – óók bij eventuele tegenslagen.

Alles begint met de juiste mindset. Met het afbrokkelen van ons geloof in een goede uitkomst is eigenlijk het hele proces gedoemd te mislukken.

Eigen ervaring

In mijn eigen leven heb ik een paar keer mogen ervaren dat bovenstaand ook echt waar is. Als je iets heel graag wilt (je voelt noodzaak) en je hebt er ‘passie voor’ (een vreselijk woord maar het is wel die innerlijke drive die nodig is) dat je dan met focus en doorzetting (en de juiste aanpak – niet onbelangrijk) je einddoel ook kunt bereiken. No matter what!

Paul’s restaurant in Windhoek/ Namibië
Zo heb ik op het moeilijkste moment in mijn leven op mijn 40e besloten dat het anders moest. Heb mijn spullen gepakt en ben vertrokken naar Namibië/ Windhoek (Afrika). Daar mocht ik als projectmanager een restaurant opzetten om werk te creëren voor gehandicapten. Ik had dat nog nooit gedaan, was nooit eerder in Afrika geweest. Geen makkelijke weg volgde maar met een enorme drive (ik wilde het project absoluut tot een succes brengen) en passie (ik kon werkelijk ál mijn kwaliteiten benutten en voelde me de koning(in) te rijk), doorzetting en focus stond er na een jaar een geweldig restaurant met uiteindelijk Sebastiaan als chef/ manager om het te runnen. Lees => mijn eerdere blog hierover.

Eigen onderneming
In 2016, op mijn 50e!, ben ik – na 5 jaar freelancen voor diverse bureaus – een eigen onderneming gestart gericht op loopbaancoaching. Met ongeveer een ‘coach achter elke boom’ in Nederland, geen sinecure! Ik had me makkelijk kunnen laten ontmoedigen door gedachten als: wie zit er nu op mij te wachten, ik heb geen enkele ervaring met ondernemen, ik kan het niet, ben ik wel goed genoeg….

Natuurlijk was het op dag één nog geen succes, had ik nul klanten en nul omzet. En ja ik had regelmatig ook bovenstaande negatieve gedachtes. Maar ik had óók de wens en drive het tot een succes te brengen. No matter what. Ik heb vanaf 2016 diverse business cursussen en trainingen gevolgd, heb me veel computerzaken eigen gemaakt (heb zelfs succesvol een eigen e-learning ontwikkeld) en wist ondanks alle muren waar ik tegenop liep en tegenslagen, toch vooral focus te houden. En elk jaar groeide ik zelf én groeide mijn onderneming.

Op het moment dat drive, passie, focus en de wil om door te gaan verslappen, verslapt ook weer je resultaat. Onvermijdelijk! Oók iets dat ik in mijn eigen onderneming heb ervaren.

Hoe zit het bij jou

Wees eerlijk naar jezelf en neem eens de tijd om echt te voelen wat je wilt?
Hoe gemotiveerd ben je in je zoektocht naar ander werk?
Is het noodzaak voor je om stappen te zetten, ben je echt gedreven en voel je in alle vezels van je lichaam dat je verandering wilt? En …. niet onbelangrijk – wil je daar ook alles voor doen!?

Wacht dan niet langer en durf gehoor te geven aan je eigen wensen. Ook al weet je nu nog niet wat de toekomst je zal brengen. Zoek naar hulp als je niet goed weet hoe succesvol stappen te zetten. Bel mij om eens te sparren over je wensen!

Er zijn namelijk ALTIJD wegen om een vervolgstap te zetten. Ik kan je genoeg wegen aanreiken waar je waarschijnlijk nog niet aan hebt gedacht. Je moet ze alleen willen zien, grijpen en er voor willen gaan.